Läget i lagen inför semifinal 1

25 mars 2012 18:39

I kväll är det äntligen dags för de första semifinalmatcherna, där Brynäs tar emot de regerande mästarna Färjestad och där AIK ställs mot fjolårssäsongens SM-finalist Skellefteå. Härmed passar vi på Hockeyligan.se på att ge dig senaste nytt från de fyra lagen samt inte minst de senaste videoklippen/intervjuerna från respektive klubb.


Skellefteå-AIK

Efter att ha slagit ut MODO i kvartsfinalen ställs Skellefteå nu alltså mot AIK, som i sin tur skickade ut seriesegrarna Luleå.

- Under Elitserien har det varit jämna, rätt målsnåla och tighta matcher oss emellan, säger Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare till klubbens hemsida och fortsätter:

- Vi mötte AIK så sent som i sista omgången i en match som fick sitt avgörande på straffar, där "Jocke" Lindström avgjorde vill jag minnas.

Efter kvartsfinalvinsten passade Skellefteå på att vara träningslediga i två dagar.

- Man kan väga det fram och tillbaka, men jag tror att det kan vara en fördel att få en kort vila mellan kvart och semi. Det gäller att ladda batterierna. Rehabteamet var dock igång och körde varje dag. Rasmus (Edström) har till och med fått glida lite på isen, men inga skott för hans del, säger Klockare och tillägger:

- Nu gäller det att vi kommer upp i intensitet igen efter uppehållet. Vi väntar oss nu några härliga matcher, tufft och tätt. Vi vet att AIK är bra, men vi kommer att lägga fokus på vårt eget spel.

Senast det begav sig för Skellefteå kom västerbottenslaget till spel utan Rasmus Edström, John Klingberg och Pierre-Edouard Bellemare.

AIK: "Vi har en stark vinnarmentalitet"

AIK:s Fredrik Carlsson ser fram emot SM-semifinalen mot Skellefteå.
– Det känns bra. När man är i semifinal spelar det egentligen ingen roll vem man får möta, alla som kommit så här långt är väldigt bra. Jag tror att det kommer bli roliga matcher, de spelar ganska likt oss och har bra fart. Det kommer bli en väldigt tempofylld semifinal, säger AIK-backen till klubbens hemsida.

Tidigare under säsongen har ni förlorat fyra av fem matcher mot Skellefteå, vad betyder det nu?

– Ingenting, vi hade fyra förluster mot Luleå också. Slutspel är helt annorlunda. Nu är det lättare att vara på topp varje dag. Vi har en stark vinnarmentalitet i laget och den lyfts ytterligare i slutspelet. Spelar som vi gjort under kvartsfinalen kommer vi ha en riktigt bra chans.

Skellefteå har många vassa målskyttar. Som back, hur stoppar man dem?
– Det gäller att ligga nära hela tiden. Dessutom var vi i matchserien mot Luleå väldigt starka framför mål och fortsätter vi med det får de svårt. Viktor (Fasth) tar de flesta av skotten som kommer utifrån. Så det gäller bara att hjälpa honom framför kassen.

Du har fått lite smällar under slutspelet, hur är läget?
– Det smärtar lite överallt, men det ska inte vara någon fara för måndag. Det var bra att vi fick ett uppehåll. Det hör till att ha lite ont i slutspelet, då är det skönare vinna.

AIK kom senast till spel utan Fredrik Svensson, Rastislav Pavlikovsky och Joakim Nordström.

– Vi får tillbaka Nordström och Pavlikovsky, så nu är det nog bara Daniel Rudslätt och Fredrik Svensson som är ur spel. Jag är lite osäker på när Svensson kan spela igen, men det ser inte bra ut. Men Rudslätt är nog tillbaka redan på onsdag, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson till klubbens hemsida.

Mer inför semifinalen Skellefteå-AIK:

Viktor Fasth om att nå semifinal för andra året i rad
Melin och Pavlikovsky om skadeläget i AIK
Magasin 33 - Rudslätt och Sandberg inför semifinalen

Brynäs- Färjestad

Brynäs tränare Tommy Jonsson är laddad inför det som komma skall.
- Det känns bara bra och oerhört roligt. Det känns precis som när vi startade kvartsfinalerna, det är en pirrande och positiv känsla. Vi är förväntansfulla, säger han till klubbens hemsida och fortsätter:

- Färjestad är ett väldigt bra och ett väldigt jämnt lag som vi har full respekt för. Jämfört med kvartsfinalerna tror jag att allt kommer att vridas upp ytterligare en nivå. Det kommer att bli en riktig batalj. Stentufft och stenhårt.

Förra säsongen slog Färjestad ut Brynäs i kvartsfinalen och redan under den här säsongens möten i Elitserien har matcherna mellan Brynäs och Färjestad varit riktigt heta. Vad beror det på?

- Det är väl det att vi har mötts väldigt mycket under de senaste åren. Jag vet inte riktigt vad det är som har gjort de mötena så pass heta, men det blir säkert så nu också. På sätt och vis har vi revansch att kräva. Det brukar alltid bli roliga matcher mot Färjestad.

Brynäs Sebastian Lauritzen (långtidsskadad) missar resten av säsongen. Senast saknade gävlelaget även Simon Bertilsson och Johan Holmqvist. Tommy Jonsson ger läget inför semifinaldrabbning nummer ett.

- Vi avvaktar med att ta ut laget tills på måndag. Jonathan Carlsson är sjuk. Sedan är det ett frågetecken på Jesper Ollas, som har varit sjuk och vi vet ännu inte om han kan spela på måndag, säger BIF:s tränare.

FBK kallar hem Sterner

Senast saknade Färjestad Per Åslund (feber). Alla FBK-spelare utom just Åslund klev under söndagen på bussen till Gävle och måndagens semifinalmatch mot Brynäs.

- "Åsa" stannar hemma i Karlstad och fortsätter sin träning för att komma ifatt, säger Färjestads tränare Leif Carlsson till klubbens hemsida.

Lagom till starten av matchserien mot BIF har Färjestad tagit hem forwarden Robin Sterner, som spelade med Örebro så sent som i lördags. Nu blir det alltså ett snabbt kliv till FBK och SM-semifinal.

- Vi vill försäkra oss om att hela tiden ha möjlighet till full trupp på träning och matcher. Det blir en lång serie och vi vet att skador kan inträffa och då vill vi vara garderade, säger Carlsson och fortsätter:

- Vi möter ett lag som presterat bra hockey hela säsongen. En fartfylld, ungdomlig hockey så det gäller att vi är förberedda. Det blir en matchserie som går till minst sex matcher.

I den trupp som reste mot Gävle ingår två målvakter, åtta backar och 13 forwards. Dessutom ansluter J20-målvakten Luca Boltzhauser från J20-slutspelet i Örnsköldsvik som en extra säkerhetsåtgärd om något skulle hända på målvaktssidan.

- Nu vill vi bara igång och spela. Det ska bli en härlig utmaning att möta Brynäs fartfyllda hockey, säger Carlsson.

Mer inför semfinalen Brynäs-Färjestad:

Brynäs Johan Larsson om Färjestad

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Följ matcherna via Elitserien Arena

Matcherna följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".