AIK: "Vi har en annan målsättning och tro i år"

23 mars 2012 14:40

Förra säsongen kom AIK till semifinalserien mot Färjestad efter en längre vila. Resultatet: 0-4 i matcher och respass. Den mentala kollapsen kommer inte att upprepas, försäkrar AIK:s assisterande lagkapten Daniel Rudslätt. "Skillnaden är att vi har en annan målsättning och en annan tro inom gruppen på att vi kan vara med väldigt länge nu", säger 37-åringen till Hockeyligan.se.


AIK mot AIK. Eller Skellefteå mot AIK som Hockeyligan.se har skrivit under hela säsongen och kommer fortsätta att göra. Mycket av snacket på förhand handlar om lagens namn, men tittar man bakom den diskussionen finner man ett flertal mycket intressanta matcher i matchen. Och en på pappret underhållande SM-semifinalserie.

– Det ska bli jättekul att möta Skellefteå. Det är ett mycket bra lag med många individuellt skickliga spelare som spelar en fartfylld hockey med högt tempo och jag tror det kan bli väldigt roliga matcher. Vi gillar ju också att spela med hög fart och fysiskt, säger AIK:s assisterande lagkapten Daniel Rudslätt när vi ringer och kollar läget inför måndagens första drabbning.

– Vi har inte gått in så mycket på motståndet ännu men jag är övertygad om att Roger (Melin) och Gunnar (Persson) kommer att ta fram ett åtgärdspaket som de gjorde mot Luleå. Det kommer att bli väldigt jämna matcher, och som alltid när det är sådana kommer numerära över- och underlägen att bli väldigt viktiga.

De har ett vasst powerplay med en vass uppställning. Fem forwards!
- Ja, de har ett väldigt bra powerplay och det är en av nycklarna. Vi vet att de är väldigt spelskickliga, speciellt den femman som du nämner. Det viktiga blir att vi inte ger dem så mycket tid utan att vi ligger på och stressar så mycket det går. Det blir en svår nöt att knäcka, men vi känner samtidigt en trygghet. Vi vet att vi är bra i boxplay.

Målvaktsmatchen i fokus

AIK vann första matchen i Elitserien på Hovet, men därefter har Skellefteå vunnit fyra raka. Gemensamt för samtliga drabbningar är att de varit tajta och relativt chansrika, trots att det generellt sett inte gjorts särskilt många mål.

– En av förklaringarna är att det har varit två bra målvakter. Nu har jag visserligen inte sett så många matcher med Joacim Eriksson, men han har ju varit riktigt bra i slutspelet. Och alla vet ju vad Viktor har för kapacitet. För det har varit ganska många chanser i matcherna vill jag minnas. Jämna matcher, där Skellefteå dragit det längsta strået. Men det känns som att vi tagit några ytterligare snäpp nu och jag tror nog att vi ska ge dem en väldigt tuff match.

0-4 i matcher ska inte upprepas

Vid ungefär samma tidpunkt förra säsongen hade AIK slagit ut dåvarande regerande svenska mästarna HV71 med sensationella 4-0 i matcher i kvartsfinalerna. Efter den efterföljande vilan föll laget med 0-4 i matcher mot Färjestad. Men skillnaderna är tydliga i år. Dels spelar AIK kvar på Hovet och flyttar inte till Ericsson Globe, dels är den mentala inställningen en helt annan.

– Vi gör inget annorlunda praktiskt jämfört med förra året, men förra säsongen var allt lite nytt och vi levde under en otrolig press under sista månaden i Elitserien. Det blev helt enkelt jobbigt efter kvartsfinalserien mot HV71. Något tog slut då, säger Daniel Rudslätt och fortsätter:

– Skillnaden i år är att vi har en annan målsättning och en annan tro inom gruppen på att vi kan vara med väldigt länge. Vi är inte nöjda än utan vill spela så länge som möjligt och har mycket krafter kvar.

Finns det ändå risk för att det blir lite trevande i första matchen?
- Så kan det bli efter en dryg veckas uppehåll, absolut. Men det är ju lika för båda lagen isåfall i och med att Skellefteå nästan kommer att ha lika lång vila.

"Tvillingarna är finurliga"

En av nycklarna till AIK:s 4-1-seger mot Luleå i kvartsfinalen var kedjan med Rudslätt och bröderna Oscar och Victor Ahlström. De två sistnämnda hade bitvis tunga perioder i Elitserien men växlade upp mot slutet och har nått en ny nivå under slutspelet. Det har lett till förbättrad poängproduktion från hela enheten och följaktligen större uppmärksamhet i media.

– Det har egentligen funkat väldigt bra en längre tid tillbaka tycker jag, inte bara i slutspelet. Det har blivit större i media i och med att vi producerat fler poäng, men spel- och chansmässigt har vi gjort det bra under en längre tid. Sen är vi tre spelare som gillar att jobba hårt och får man göra nåt mål så brukar självförtroendet komma. Och då brukar man växa.

– Tvillingarna är två rätt finurliga spelare. Det är ju två offensivt skickliga spelare som har sina styrkor där och då får ju jag vara med och ta samma ansvar hemåt. Men alla tre är spelare som är ganska bra på att skapa chanser på små ytor. Det är viktigt att hitta den där kemin i kedjorna, och det tycker jag att vi har gjort. Men det är inte bara vår kedja som har gjort det nu på slutet.

Avslutningsvis; för oss som aldrig får uppleva det - hur är det att spela inför ett fullsatt Johanneshov?
- En magisk känsla. När man kommer ner till introt där och publiken sjunger "Vi är AIK" så tror jag inte att det finns någon som inte ryser eller som känner en otrolig glädje och tacksamhet att få spela. Sen skapar de en fantastik stämning under matchen också så det är otroligt kul.

Då tackar jag och önskar all lycka framöver.
- Tack. Det kan behövas...