Brynäs skarpskyttar utmanar Sheriffen

23 mars 2012 14:52

Förra året spelade Jonas "Sheriffen" Frögren en stor roll i Färjestads resa mot SM-guldet. Nu har FBK:s försvarsgeneral siktet inställt på att få stopp på Brynäs snipers Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok. Men duellen mellan Frögren och gävlelagets två skarpskyttar är bara en ingrediens i det heta semifinalmötet mellan Brynäs och Färjestad. Härmed ger vi därför dig en gedigen sammanställning med matnyttig statistik inför det som komma skall.


Färjestad tog sig till semifinal efter 4-2 i matcher mot HV71, medan Brynäs i sin tur slog ut Frölunda med samma siffror och nu kan vi se fram emot en dramatisk och fartfylld matchserie, där Tommy Jonssons trupper alltså ställs mot Leif Carlsson och hans regerande mästare.

Silfverberg/Järnkrok vs Wallin/Johansson

I den här semifinalserien kommer vi att få se en härlig batalj mellan Brynäs poängkungar Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok och Färjestads motsvarigheter Rickard Wallin och Mikael Johansson.

Poängligan
1. Jakob Silfverberg, BIF, 9 p
3. Calle Järnkrok, BIF, 6 p
Rickard Wallin, FBK, 6 p
Mikael Johansson, FBK, 6 p

Skytteligan
1. Silfverberg, BIF, 5 mål
4. Rickard Wallin, FBK, 3 mål

Just Johansson/Wallin vann poängligan i SM-slutspelet 2011 och var därmed högst bidragande till Färjestads SM-guld. Den rutinerade FBK-duon har ofta visat att de alltid är som bäst när det gäller som absolut mest och här är två spelare som Brynäs verkligen får se upp för.

Brynäs möter SM-slutspelets bästa boxplay

Special teams är som alla vet extremt viktigt, inte minst i ett slutspel och tittar man på hur de bägge lagen har lyckats så här långt är det fördel Brynäs i powerplay och fördel Färjestad när det handlar om spel i numerärt underläge.

Brynäs dominerade PP-ligan i Elitserien, men i SM-slutspelet ligger gävlelaget än så länge "bara" fyra. Och det kommer inte bli speciellt lätt för BIF att nu förbättra sin PP-statistik, då man ställs mot slutspelets bästa boxplay-lag, där alltså Jonas Frögren är en oerhört viktig pjäs.

SHERIFFEN STYR SM-SLUTSPELETS BÄSTA BOXPLAY

BP-ligan - SM-slutspelet
1. Färjestad, 89,47 %
6. Brynäs, 78,57

PP-ligan - SM-slutspelet
4. Brynäs, 21,05 %
6. Färjestad, 18,18

PP-poäng - SM-slutspelet
Brynäs: Jakob Silfverberg, 3 p
Färjestad: Hannes Hyvönen, Patrik Lundh och Marcus Paulsson, 2 p

I backen Magnus Nygren har Färjestad ett vasst offensivt vapen, då FBK-spelaren med sina två matchavgörande mål toppar den kolumnen.

Fördel Nihlstorp i målvaktskampen

Tar man en närmare titt på målvaktskampen talar åtminstone statistiken för Färjestads Cristopher Nihlstorp, som synes hittills har näst bäst räddningsprocent i SM-slutspelet. "Torpet" kan dessutom visa upp en räddningsprocent på 95,24 i sina fem möten med Brynäs.

Rädddningsprocent:
2. Cristopher Nihlstorp, FBK, 94,63
4. Niklas Svedberg, BIF, 94,51
6. Johan Holmqvist, BIF, 93,62

Inbördes möten FBK-BIF
Svedberg, BIF, Två matcher, 89,80
Holmqvist, Tre matcher, 94,67
Nihlstorp, Fem matcher, 95,24

Inbördes möten 2011/2012

Brynäs har vunnit tre av säsongens fem inbördes möten, eller FBK-BIF 1-4, BIF-FBK 0-1, FBK-BIF 2-3 PS, BIF-FBK 4-1 och FBK-BIF 4-1.

Vi kan även bjuda på lite historisk statistik: Sedan Elitserien startade 1975/1976 har Färjestad vunnit 106 av 177 matcher mellan lagen.

Förutom Järnkrok och Silfverberg verkar även BIF-spelarna Mats Lavander och Jonas Nordquist trivas när Färjestad står på andra sidan isen.

Poäng i inbördes möten:

Brynäs:
Calle Järnkrok, 4p
Jakob Silfverberg, 4p
Jonas Nordquist. 4p
Mats Lavander, 4 p

Färjestad:
Magnus Nygren, 3 p
Marius Holtet, 3p
Anders Bastiansen, 3 p

Brynäs toppar tekningsligan

En annan oerhört viktig statistik i slutspelstider är hur lagen tekar och här kan vi notera att Brynäs är allra bäst i det avseendet, att jämföra med Färjestads sjundeplats. Indviduellt sett är både Mads Hansen och Jonas Nordquist med i den absoluta toppen av tekningsligan.

Tekningar - SM-slutspelet
1. Brynäs, 55,77 %
7. Färjestad, 44,53

Mest istid i SM-slutspelet

Vi kan också notera att Brynäs tränare har stort förtroende för Ryan Gunderson, medan FBK-coacherna helst matchar Martin Sevc.

Brynäs
Ryan Gunderson 23,57 min per match
Mattias Ekholm 22.30
Jakob Silfverberg 20:55

Färjestad
Martin Sevc 23:23
Rickard Wallin 22:38

Avslutningsvis kan vi konstatera att Brynäs inte har tagit SM-guld sedan 1999, medan Färjestad har inte mindre än fyra SM-guld de tio senaste åren.