Eriksson mot Fasth i AIK-kampen

23 mars 2012 14:42

Snacka om match i matchen när AIK:s målvaktsgigant Viktor Fasth ställs mot Skellefteå AIK:s supertalang Joacim Eriksson, som är siffermässigt bäst hittills i SM-slutspelet. Detta och mycket annat kan vi på Hockeyligan.se konstatera efter att ha tagit fram spaden och grävt ner oss i statistikgrottan inför SM-semifinalen som drar igång på måndag.


Skellefteås Joacim Eriksson är slutspelets ende målvakt som presterat en räddningsprocent på över 95. Och det har han till och med gjort med bred marginal. Faktum är att den talangfulle 21-åringen från Gävle bara har släppt in åtta mål på sex matcher och därmed placerar sig i topp även vad gäller insläppta mål i snitt.

AIK:s Viktor Fasth, som fick sitt stora genombrott i fjol när han bar AIK på sina axlar genom kvartsfinalserien mot HV71, har inte lika framstående siffror som i fjol men ändå en imponerande räddningsprocent på 94,16. Den siffran kan jämföras med 94,49 som Fasth noterade på åtta matcher i fjolårets slutspel.

Målvaktsstatistik, SM-slutspelet:
1. Joacim Eriksson, Skellefteå, 95,63 %
5. Viktor Fasth, AIK, 94,16

Föga överraskande är att Eriksson även har bäst siffror om man bara tittar på de fem matcher som lagen spelat mot varandra i Elitserien.

Målvaktstatistik, inbördes möten, Elitserien:
1. Joacim Eriksson, Skellefteå, 3 matcher, 95,24 %
2. Andreas Hadelöv, Skellefteå, 2, 94,92
3. Viktor Fasth, AIK, 4, 93,33
4. Markus Svensson, AIK, 92,00

Ovanstående siffror leder oss logiskt nog in på inbördes möten i Elitserien. Här konstaterar vi att AIK gick segrande ur den första matchen som spelades på Hovet, men att Skellefteå vann de fyra nästkommande. Den totala målskillnaden visar 12-8 i norrlänningarnas favör vilket ger oss ett blygsamt målsnitt på 4,0 per match.

Intressant är att ovanstånde målsnitt är lågt för att vara matcher där Skellefteå är en av aktörerna. Bara lagets fem drabbningar med Färjestad (3,8 mål i snitt per match) och Brynäs (4,0 mål i snitt) har bjudit på lika många eller färre mål.

AIK bäst i powerplay

Nästa ingrediens som gör just den här semifinalserien lite extra het är siffrorna i det ack så viktiga powerplay-momentet. AIK passerade nämligen Skellefteå i den statistiken utan att spela, vilket gör att 08:orna har slutspelets bästa powerplay just nu med siffran 27,27.

Anmärkningsvärt är vidare att Skellefteå enbart mäktat med ett mål i den spelformen mot AIK - som i sin tur gjort tre. Västerbottningarna har spelat tio raka powerplay i Elitserien, ett av dem fem mot tre, utan att lyckas överlista Viktor Fasth eller Markus Svensson i AIK-kassen.

Insläppta boxplay-mål för AIK i Elitserien mot semifinallagen:
1 vs Skellefteå
3 vs Brynäs
5 vs Färjestad

Gjorda powerplay-mål för Skellefteå i Elitserien mot semifinallagen:
4 vs Brynäs
3 vs Färjestad
1 vs AIK

I sammanräknad form toppar dock Skellefteå special teams-ligan före Färjestad. En viktig detalj att påpeka i samband med statistiken ovan är att Joakim Lindström anslutit under Elitseriens gång och att laget numera använder sig av specialkomponerad pp-enhet med fem forwards.

Special teams, SM-slutspelet:

  1. Skellefteå 23,81 + 85,71
  2. AIK 27,27 + 80,00

Bud Holloway bäst individuellt

Bryter vi ner statistiken på individuell nivå finner vi en spelare som sticker ut från mängden. Det handlar om Bud Holloway, som parkerar på andra plats i SM-slutspelets poängliga. Kanadensaren har gjort lika många mål som AIK:s Oscar Ahlström, men fler assist. Holloway toppar även skottligan i SM-slutspelet med totalt 28 träffar på mål.

Poängliga, SM-slutspelet:
2. Bud Holloway, Skellefteå, 7 (4+3)
10. Oscar Ahlström, AIK, 4 (4+0)

Även vad gäller poängstatistik i inbördes möten sticker den hårdskjutande kanadensaren föga överraskande ut. För AIK:s del handlar det mesta om poängkungen Robert Rosén. Därefter följer en knippe spelare, bland andra Oscar Möller i Skellefteå och Kent McDonell i AIK.

Poäng, inbördes möten:

  1. Bud Holloway, Skellefteå, 7 (4+3)
  2. Robert Rosén, AIK, 5 (2+3)

Mer statistik finns i modulerna till höger eller bakom länkarna i brödtexten.