Lindholm är säsongens första rookiekandidat

26 oktober 2012 10:00

Han har tagit Elitserien med storm, 17-årige brynäsforwarden Elias Lindholm. Han jämförs redan med Jakob Silfverberg, Nicklas Bäckström och kusinen Calle Järnkrok. Nu är han nominerad som Årets Rookie i Elitserien.


Juryns motivering:

”Han är i en och samma person en tekniskt sett fulländad spelare, respektlös och grovjobbare. Trots sina unga år tar han verkligen plats och har också snabbt spelat sig till en ordinarie plats i Brynäs.”

– Elias har spelat helt respektlöst och tar verkligen plats, säger Roger Rönnberg, en av medlemmarna i Årets Rookie-juryn och förbundskapten för JVM-laget.

– Han är kort sagt en högklassig spelare, precis en sådan man vill ha sitt lag.

Elias Lindholm har gjort en sensationellt bra höst, på de första femton matcherna spelade han ihop tio poäng, varav fyra mål. Faktiskt blev det hela åtta poäng under en period över tre matcher.

Tomas Thelin, utvecklingsansvarig i Brynäs, är inte förvånad över Elias Lindholms framfart i Elitserien.

– Han har det mesta. Tekniken, skridskoåkningen, fysiken, tjurigheten, vinnarskallen och viljan att träna hårt och hela tiden bli bättre.

Själv skyndar Elias Lindholm långsamt.

– När jag väl får chansen att spela ger jag allt, men jag är beredd på att det kommer att ta emot vad det lider, säger Lindholm som alltid spelat i Brynäs och är ytterligare ett kvitto på klubbens fina ungdomsverksamhet. Han jämförs redan med Jakob Silfverberg, Nicklas Bäckström och kusinen Calle Järnkrok.

– I samma ålder står han sig gott med de här spelarna, säger Tomas Thelin.

Lindholm efter ett av säsongens mål. (Foto: Henrik Johansson / Pic-Agency)

Linköpings lagkapten Magnus Johansson är ny i juryn för Årets Rookie den här säsongen och Johansson är imponerad av Lindholm.

– Just nu står han i en klass för sig. Men det finns massor av unga spelare på gång. Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att juniorerna nu tar mycket mer plats än tidigare. Självklart är det juniorlandslagets framgångar de senaste åren som ligger bakom.

Säsongen 2005/2006 blev Nicklas Bäckström förste spelaren från Brynäs att bli Årets Rookie i svensk ishockey. Därefter har klubben tagit hem titeln de två senaste säsongerna genom backen Mattias Ekholm och forwarden Johan Larsson. Nu är alltså Elias Lindholm första kandidaten till titeln Årets Rookie säsongen 2012/2013.

Fakta/Årets Rookie

Årets Rookie har utsetts av Svenska Hockeyligan och Svenska Spel sedan Elitseriesäsongen 1989/1990. Förutom äran får spelarens moderklubb 50000 kronor, spelarens föräldrar får 10000 kronor. Jury för Årets Rookie är Tommy Töpel, Svenska Hockeyligan, Roger Rönnberg, förbundskapten för J20-landslaget, Håkan Andersson, Svenska Spel, Mats Wennerholm, Aftonbladet, Hasse Andersson, ordförande Hockeyjournalisterna samt Magnus Johansson, lagkapten Linköpings HC.

Fyra kandidater till utmärkelsen Årets Rookie utses varje säsong, vinnaren presenteras i samband med Elitseriens finalspel.

Tidigare vinnare samt regler för nominering till priset