Brynäsikonen Ove Molin: "Vi har otroligt många som kommer underifrån"

26 oktober 2012 10:00

Jacob Markström, Mattias Ekholm och Johan Larsson. Brynäs har totaldominerat Årets Rookie de tre senaste säsongerna. Säsongen 2005/2006 gick priset för övrigt till Brynäs Nicklas Bäckström och nu är den här säsongens förste kandidat alltså gävlelagets Elias Lindholm. En som har bra koll på både Brynäs och priset Årets Rookie är BIF-ikonen Ove Molin. "Elitserien har ännu inte sett allt från Brynäs. Långt ifrån" säger Molin till Hockeyligan.se.


Säsongen 1991/1992 stod forwarden Ove Molin för 29 poäng på 40 matcher för Brynäs, en säsong som också räckte till en nominering till Årets Rookie. Men Molin fick till slut se sig besegrad av Michael Nylander, som då spelade för AIK. Så Ove Molin, var det verkligen rätt spelare som blev Årets Rookie det året?

- (skratt) Jag var med och slogs om det, men Nylander var riktigt riktigt duktig, så det var inte så mycket att säga om att han till slut vann det priset det året, säger Molin och fortsätter:

– Det var hur som helst väldigt stort att bli nominerad, då Elitserien var det man drömde om på den tiden. Priset är fortfarande stort på alla sätt, men i dag har de unga spelarna andra mål och drömmar. I dag drömmer man om NHL redan när man är 12-13 år, medan det på min tid var väldigt få förunnat att ta sig till NHL.

Ove Molin under hans tid som aktiv. Foto: Håkan Nordström.

Den nu 41-årige Brynäsikonen hann totalt med 770 matcher i Elitserien och på de matcherna samlade han på sig (190+294) 484 poäng. Den gamle snipern var också med och tog två SM-guld med gävlelaget. Numera är Ove Molin assisterande tränare för Brynäs J20-lag. Därmed har han naturligtvis järnkoll på säsongens förste Rookiekandidat Elias Lindholms framfart.

- Elias är verkligen värd den här nomineringen. Han ska inte på något sätt be om ursäkt för att han har fått spela med bra spelare. Han är helt enkelt så bra och det råder inga tvivel om att han kommer att bli en riktigt bra spelare.

Förra säsongen stod Elias Lindholm (född 1994) för 0 poäng på 14 matcher, nu står han på tio poäng på 16 matcher. Vidare ligger BIF-spelaren tvåa i juniorernas poängliga, en poäng bakom AIK:s Nicklas Jensen. Dessutom leder Lindholm just nu PP-ligan i Elitserien, det vill säga flest (fyra) mål i powerplay. Lindholm är med andra ord verkligen en Årets Rookie-kandidat värd namnet. Han har ju till och med jämförts med Peter Forsberg?

– Precis. Jag vet att Elias själv inte alltid tycker att det är så kul att bli jämförd med Forsberg, då det känns lite väl tidigt för det. Men det finns ingen hejd på hans potential och tyvärr för oss i Brynäs lär han nog inte spela i Sverige så många år till.

Johan Larsson. Årets Rookie 2011/2012. Foto: Bert Söderström/Pic-Agency

Det för oss osökt in på alla spelare Brynäs har exporterat till Nordamerika de senaste åren, inklusive de tre senaste säsongernas vinnare av Årets Rookie. Vad är hemligheten egentligen?

- För en sju-åtta år sedan bankade vi näven i bordet och bestämde oss för att satsa mer och hårt på juniorverksamheten. Ett beslut som var ett jättebra och väldigt klokt beslut. Nu jobbar vi otroligt hårt för att förbättra oss hela tiden. Vi har en policy där vi verkligen värnar om våra unga spelare och vi har en bra miljö för unga spelare som vill bli bättre hockeyspelare.

- Vi har också bra ledare hela vägen från juniorlagen till A-laget, vi har bra träningsmöjligheter, det är lätt att få det att funka socialt för alla spelare som kommer hit och sen är det också nära till allt. Men framför allt har vi en långsiktig satsning, där vårt hockeygymnasium som numera lockar spelare från hela Sverige också är en viktig del i det hela.

"Morgondagens Brynäsare"

– Att spelare från Brynäs har vunnit Årets Rookie tre år i rad är väl också ett tecken på att vi gör något bra här i Brynäs. Men en viktig sak är också att juniorerna måste vara tillräckligt bra för att få spela i A-laget. De ska inte spela bara för sakens skull. I vårt fall har vi en extra grupp för talanger som vi kallar "Morgondagens Brynäsare" och där finns de som är på gränsen till A-laget.

Ett projekt som man lugnt kan säga att ni har absolut har lyckats med, hur ser du på elitserielagens satsning på unga spelare i allmänhet?

- Många klubbar jobbar hårt kring och med det och det är nog också en trend vi kommer att se mer av framöver. Linköping, AIK, Skellefteå och Timrå är bra exempel på andra klubbar som också gör det bra gällande juniorer.

Emil Molin in action. Foto: Jonas Forsberg/Pic-Agency

Molins son Emil tillhör numera gävleklubbens A-lag och Elias Lindholm är som bekant son till Mikael Lindholm, som också har representerat Brynäs.

– Det finns väldigt många här i Gävle som gillar verkligen ishockey och att de unga spelarna har sett oss spela och nu har oss som ledare är förhoppningsvis något som har en positiv effekt i deras utveckling.

En inte alltför vågad gissning är att vi som jobbar med Elitserien snart kommer att få lära oss nya namn i Brynäs A-lag?

- Vi har otroligt många som kommer underifrån och precis, Elitserien har ännu inte sett allt från Brynäs. Långt ifrån.