Mattias Janmark är fjärde rookiekandidaten

11 mars 2013 10:00

AIK:s forward Mattias Janmark, 20 år ger sig in i kampen om titeln Årets Rookie i Elitserien. En skön bekräftelse och lite plåster på såren. "Klart jag är nöjd med min egen säsong, men grymt besviken på att vi missade slutspelet", säger säsongens fjärde och sista rookiekandidat.


Juryns motivering: ”Stor stark forward med bra spelförståelse, som verkligen tog chansen i ett AIK som drabbades svårt av skador. En riktig framtidsman!”

I och med utnämningen av Mattias Janmark som fjärde kandidat till titeln Årets Rookie blir det fyra forwards som kämpar om titeln. De övriga tre är Elias Lindholm, Brynäs, William Karlsson, HV71 och Skellefteås Viktor Arvidsson.

- Verkligen ett tufft gäng att hamna i, men jag är glad över utnämningen. Sån't här sporrar inför fortsättningen i karriären, säger Janmark som debuterade i Elitserien redan förra säsongen. I år har han tagit chansen i ett AIK som tidigt blev svårt sargat av skador.

- I takt med ökad speltid och att man fick förtroende ökade också självförtroendet, säger Mattias.
Lite av ett genombrott fick han i bortamatchen mot MODO den 25 oktober. AIK vann med 5-3 och Mattias låg bakom samtliga mål. Tre gjorde han själv, de två första inom loppet av 59 sekunder, och assisterade även till två. Den matchen har etsats sig fast i minnet.

- Självklart. Det var väl efter det här man blev lite av ett namn och just den här lyckosamma kvällen gjorde att självförtroendet ökade ytterligare.

Målsättningar framåt?
- Jag har egentligen inte satt upp några speciella, men efter den här säsongen där jag var med i alla 55 matcher vet jag vad som krävs. Det är bara att jobba hårt och träna ännu hårdare och sedan får man se vad som händer.

Dina egna styrkor?
- Bra blick, spelförståelsen och sedan har jag fått bra fart på skridskorna också.

Årets Rookie har sedan elitseriesäsongen 1989/90 utsetts av Svenska Hockeyligan tillsammans med Svenska Spel. Förutom äran går 50 000 kronor till spelarens moderklubb – i Mattias fall Stocksunds IF. Dessutom får spelarens föräldrar 10 000 kronor.

- Stocksund var en bra klubb att fostras i och speciellt tränaren Per Virén har betytt mycket för mig, avslutar säsongens fjärde och sista rookiekandidat.

Regler för utnämningen och tidigare vinnare