William Karlsson är Årets Rookie

22 april 2013 10:00

HV71:s speedige forward William Karlsson har valts till Årets Rookie i Elitserien säsongen 2012/2013. Smart, snabb och ansvarsfull är några av lovorden som regnar över honom. Att han dessutom producerat poäng plussar på den positiva bedömningen. "Fantastisk, hur stort som helst. Det här är det största för mig så här långt i karriären", kommenterar Karlsson.


Juryns motivering

En junior som efter succéåret i Allsvenskan i Västerås IK verkligen tog chansen i HV71 och Elitserien. En förståndig tvåvägsspelare med bra speluppfattning och skridskoåkning. Under sitt rookieår hann han också med att debutera i landslaget Tre Kronor.

– Av de fyra fina kandidaterna vi plockat fram var William den bästa, kommenterar Magnus Johansson, Linköpings lagkapten och med i juryn för Årets Rookie.

- Stundtals dominerade han skeendet på banan och trots sin ringa ålder ledde han ofta sitt lag.

19-årige William Karlsson har övertygat under sitt första år i Elitserien. Han spelade totalt 50 matcher i Elitserien och gjorde 28 poäng, varav fyra mål.

– Det flöt på bra direkt för mig och jag kände direkt att jag var mogen för större uppgifter, säger Karlsson själv och konstaterar:

- Men jag fick också stort förtroende från ledningen och då växer man.

William Karlsson har under säsongen mest spelat ihop med Marcus Nilson och Patrik Carlsson i HV71. En trio som fungerade bra ihop.

Störst skillnad på Allsvenskan kontra Elitserien?
- Allt går så mycket snabbare i Elitserien. Man får helt enkelt inte samma tid då chanserna dyker upp.

Känslan av att vara Årets Rookie?
- Fantastisk, hur stort som helst och det är bara att titta på konkurrensen så förstår säkert alla. När jag blev utnämnd till kandidat nummer två gav jag mig sjutton på att ge allt för att vinna titeln. Det här är det största för mig så här långt i karriären.

Beskriv dig själv som spelare?
- Center, tvåvägsspelare, jag tänker mycket på defensiven, men försöker producera också. Sedan har jag haft tur som hamnat i ett så bra lag som HV71.

"En smart spelare som tar stort ansvar"

William Karlsson gjorde ett bra JVM där laget tog silver, vilket givetvis fanns med i juryns bedömning.

- En smart spelare, kommenterar juniorbasen Roger Rönnberg, som även sitter i Årets Rookie-juryn:

- Framförallt tar han stort ansvar i det han gör.

William Karlsson valdes till Årets Rookie i tuff konkurrens med Elias Lindholm, Brynäs IF, Viktor Arvidsson, Skellefteå AIK och Mattias Janmark-Nylén, AIK.

- William har haft en fantastisk säsong. Viktor Arvidsson har gjort ett starkt slutspel med Skellefteå och många kanske tycker han borde får priset, men utmärkelsen grundar sig på prestationen spelaren gjort i Elitserien, säger Tommy Töpel, juryns ordförande.

Förutom äran får William Karlssons moderklubb Arlanda Wings HC 50 000 kronor. Dessutom får hans föräldrar 10 000 kronor.

Priset delas ut 25 april i Jönköping i samband med landskampen mellan Sverige - Ryssland.

Regler för priset samt tidigare vinnare