Omark: "Mitt fokus är att komma tillbaka"

6 december 2011 15:21

Linus Omarks facit i Elitserien består så här långt av 105 (42+63) poäng på 177 matcher för Luleå, där inte minst hans senaste säsong i Sverige verkligen gav eko i hockeyeuropa, då trollkarlen från Tornedalen under 2008/2009 noterades för imponerande 55 poäng på 53 matcher i LHF-tröjan. Nu är frågan om vi får snart får se honom spela i Sverige igen. "Jag är ju skadad, så just nu finns ju inte den möjligheten" säger Omark till Hockeyligan.se.


På grund av en fotskada är Linus Omark just nu hemma i Norrbotten, men inom en snar framtid tar han flyget över Atlanten, med siktet inställt på att ta steget tillbaka till NHL.

– Det har varit skönt att kunna åka hem i stället för att sitta på ett hotellrum med en gipsad fot. Nu försöker jag hålla igång så gott det går. Den 29 december ska jag hur som helst ta av gipset och då ska skadan vara läkt. Sedan får vi se hur länge det tar innan jag kan spela igen. Det får ta den tid det tar, det viktiga är att jag blir helt återställd, säger Omark och fortsätter:

- Den 14 december ska jag åka tillbaka till Nordamerika och vi får se om det blir till Oklahoma eller till Edmonton. Jag tror och hoppas på att det blir Edmonton, då jag gärna vill köra min rehab där och sedan komma tillbaka in i truppen så fort som möjligt igen.

"Surt att skadan kom nu"

Den här säsongen hann 24-åringen med fem matcher för Edmonton innan han fick flytta till klubbens farmarlag, det vill säga AHL-laget Oklahoma City Barons, där han innan sin fotskada noterades för sju poäng (1+6) på lika många matcher.

- Jag tycker att det har gått bra hela säsongen och jag var riktigt på g innan skadan, så visst är det surt att den kom nu. Det är också första gången jag missar matcher på grund av en skada, men det är bara att bita ihop.

Förra säsongen mäktade Övertorneåsonen med 27 (5+22) poäng på 51 matcher och en rätt bekant straff för Edmonton Oilers, och det är väldigt tydligt att en comeback i NHL är det som lockar mest för tillfället.

Hur ser du på dina chanser att ta tillbaka din plats i Oilers?
- Spelar man bra finns alltid chansen att ta en plats. Visst, jag är inte spelbar just nu, men jag har fullt fokus på att komma tillbaka.

Hur ser du på att eventuellt få fortsätta i AHL och Oklahoma?
- Som alla spelare som spelar i AHL så vill man ju hellre spela i NHL.

"Jag vill tävla mot de bästa"

Det svaret leder oss osökt in på alla rykten som den senaste tiden har placerat Omark i Europa, där bland annat Omarks gamla klubb Luleå föga förvånande har nämnts åtskilliga gånger.

- Det är kul att flera europeiska klubbar har hört av sig och det uppskattas, men jag vill tävla mot de bästa och därför vill jag tillbaka till NHL.

Så inte ens ett slagkraftigt Luleå och en eventuell Övertorneåkedja, det vill säga du, Johan Harju och Toni Koivisto (red anmärkning: Koivisto kommer från finländska Ylitornio, som är beläget mindre än en mil från Övertorneå) kan få dig att tänka om?

- Jag har inte ens tänkt på det då jag är skadad för tillfället och då mitt fokus i stället ligger på att komma tillbaka så fort möjligt. Men visst hade det varit en bra kedja.

"Luleå ser starka ut"

Hur ser du på Luleås säsong så här långt?
- Jag har sett två matcher, en på plats och en på TV och Luleå ser starka ut. Defensivt har de spelat strålande och tio raka matcher med minst en poäng per match imponerar och jag tror att de har en bra chans att gå hela vägen. Elitserien är otroligt jämn, men Luleå är helt klart en av kandidaterna till att ta SM-guld.

Hur stor är sannolikheten att du förstärker Luleå och framför allt lagets offensiv?
- Jag är ju skadad, så just nu finns ju inte den möjligheten.

Omarks ishockey-CV består även bland annat av en säsong i KHL, där han under en säsong med Dynamo Moskva noterades för 36 (20+16) poäng på 56 matcher och landslagsmässigt har forwarden hittills hunnit med 44 matcher för Tre Kronor, där han har samlat på sig 36 (12+24) poäng. Nu väntar vi och inte minst Omark själv på nästa kapitel i hans hockeykarriär.