Tidigt toppmöte när Frölunda gästar Hovet

23 september 2011 15:26

En snabb titt på tabellen avslöjar att ett toppmöte väntar i Stockholm på lördag då AIK gästas av Frölunda. Göteborgslaget reser till huvudstaden med fyra raka segrar i bagaget, en historiskt bra inledning. Den förväntade målvaktsduellen mellan Viktor Fasth och Frederik Andersen lär blir något alldeles extra.


Aldrig tidigare har Frölunda inlett serien med fyra raka segrar. Och det nyvunna självförtroendet märks onekligen på spelet. I 2-0-segern mot Brynäs i onsdags öppnade laget i ett rasande tempo och vann skotten med 14-6 i första perioden.

- Vi pratade om att ta initiativet direkt och det gjorde vi. Om det är hemma eller borta spelar mindre roll, fokus låg på det, sa assisterande tränaren Christian Lechtaler till Hockeyligan.se dagen efter matchen.

Det känns som att ni bara går ut och kör.
- Vi har väldigt åkstarka och kvicka spelare, både backar och forwards. Vi försöker utnyttja det och ha bra fart. Vi går på med hela laget, fyra kedjor, och det är en fördel att vi kan göra det.

En mycket viktig kugge i segerhjulet är givetvis danske målvakten Frederik Andersen som bara släppt in två mål på fyra matcher så här långt. Det ger en räddningsprocent på smått osannolika 97,96.

- Han har varit fantastiskt stabil, klart det har stor betydelse för försvarsspelet. Men alla sju backar har visat upp ett lugn överlag, säger Lechtaler.

"Skönt att vara med där uppe"

I en serie över 55 omgångar används termen "studsa tillbaka" flitigt. Och det var precis vad AIK gjorde i torsdags då man besegrade MODO med 2-0, dagarna efter den blytunga derbyförlusten mot Djurgården.

Målvakten Viktor Fasth, som är tvåa i målvaktsligan med en räddningsprocent på 96,09, ser fram emot det tidiga toppmötet.

- Det ska bli kul att spela hemma igen. Det som blir viktigt är att fortsätta arbeta på det sätt som vi ska göra för att vinna matcher, vilket innebär att jobba hårt och slita för varandra, säger han till klubbens hemsida.

AIK-tränaren Roger Melin, som var mycket nöjd med lagets bortamatch i Örnsköldsvik, vill tona ner betydelsen av lördagens drabbning.

- Lite fånigt att kalla det för "seriefinal" så här tidigt tycker jag, men det är ändå roligt. Skönt att vara med där uppe direkt och ta poäng. Det blir alltid en skönare känsla när man går in i matcherna då, säger han.