"Vi ville kunna se oss själva i spegeln"

5 oktober 2011 02:00

Från 2-7 till 7-7 inom loppet av knappt fem minuter. Ja, ni läste rätt. HV71 stod för säsongens i särklass häftigaste vändning när laget reste sig och vann mot AIK efter straffar. Hockeyligan.se fick en på många sätt annorlunda pratstund med lagkapten Johan Davidsson efter matchen.


När HV71 i pausen mellan den andra och tredje perioden samlades i Hovets omklädningsrum visade resultattavlan 6-2 i AIK:s favör. Exakt vad som sades där och då lär vi aldrig få veta, men när Hockeyligan.se ber Johan Davidsson sammanfatta matchen framgår det tydligt att han var allt annat än nöjd.

– Vi gör två urusla förstaperioder. Jag vet faktiskt inte vad som händer där, men AIK spelar väldigt mycket bättre. En period kan man förstå, det händer tyvärr ganska ofta på bortaplan när motståndarlaget kommer ut och kör som fasen, men två perioder är långt ifrån godkänt, säger Davidsson och fortsätter:

– Sen går vi in i paus och är rätt bittra på varandra. Vi bestämmer oss för att hålla ihop och göra en bra sistaperiod som vi kan ta med oss, så att vi kan se oss själva i spegeln efteråt. Och så börjar det med ett baklängesmål direkt. Då kändes det som att det skulle bli de längsta 20 minuterna på väldigt länge.

"Psyket speler en ett spratt ibland"

Men så blev det alltså inte. Tvärtom. Inom loppet av mindre än fem minuter, 4:55 för att vara exakt, hämtade gästerna upp 2-7 till 7-7 inför en chockad hemmapublik.

Vad är det som händer egentligen?
- Det är väl ett tydligt tecken på hur mycket psyket spelar en ett spratt ibland. Första två perioderna är vi på efterkälken, varken etta eller tvåa på pucken. Det ger inget hopp heller när man släpper in mål, man tappar energi, analyserar Davidsson och fortsätter:

– I sista perioden har vi absolut ingenting att förlora och rätt som det är får vi ett mål. Fantenberg gör det fjärde och Lindström det femte och det föder mer och mer energi.

Tappade energi vid 7-7

Men mycket vill som bekant ha mer.

– När vi får 7-7 är det precis som att den där energin tyvärr slutar att fungera på något sätt, då är målet liksom uppnått. Det är en omedveten grej. Man kanske skulle ha ställt in sig på 8-7 i stället, men det är svårt att göra det när man ligger under med 7-2, säger lagkaptenen med ett skratt.

Det kom ett powerbreak som kändes väldigt olägligt för er.
- Ja, det kom väldigt olägligt. De fick chansen att samla ihop sig och vi tappade lite momentum. Plus att vi helt plötsligt hade något att förlora, det hade vi inte haft på väldigt länge.

Påminner om VM-vändningen 2003

Många spelare skulle instinktivt svara "nej" på frågan om man någonsin har varit med om något liknande, men eftersom 35-årige Davidsson var en del av det Tre Kronor som stod för bragdvändningen mot Finland i VM-kvartsfinalen i Helsingfors 2003 krävs viss eftertanke innan han svarar:

– Det var ju inte lika många mål då, det här var fler. Och det här var inte ens en period. Så nej, det har jag inte varit med om.

"Får aldrig revansch för förra året"

Att HV71 förlorade förra säsongens SM-kvartsfinalserie mot AIK med 0-4 i matcher lär ingen HV-supporter ha glömt, men Davidsson ser inte tisdagens redan historiska vändning som en revansch.

– Historian är förbi och vi får aldrig revansch för det som hände förra året, det får vi faktiskt inte. Däremot kändes det bra för oss själva i det här läget för det kändes väldigt väldigt pinsamt efter två perioder. Det ska det göra också. Vi hade en hel sektion som höll på oss och jag fattar inte att de satt kvar efter två perioder. En stor eloge till dem som gjorde det, konstaterar HV71:s lagkapten.