Stekhete Jesper Fasth om rekordvändningen

5 oktober 2011 12:52

HV71 svarade för en av historiens mäktigaste vändningar när man gick från 2-7 till 7-7 på mindre än fem minuter och vann efter straffar mot AIK. Jesper Fasth spelade en stor roll i förvandlingen. "Inte varje dag man får vara med om något sånt här", säger han till Hockeyligan.se.


När HV71 reducerade till 3-7 och 4-7 kort därefter hände något hos Jönköpingslaget. Det som såg så tungt ut i inledningen av matchen blev helt plötsligt enkelt, och till skillnad från de två första perioderna var AIK ett paralyserat lag.

– Vi sa inför tredje att vi skulle gå ut och ta med oss något inför nästa match. Sen börjar de (AIK) med att göra ett mål och då kändes det som att vi fick ett bakslag direkt, säger en förbluffad Jesper Fasth och fortsätter:

– Sen jobbar vi på och målen börjar rulla in. Hoppet kommer ju efter några mål där och de (AIK) har ingenting att säga till om i tredje perioden tycker jag.

Beskriv hur det är att vara mitt inne i ett sånt "flow".
- Vi känner att när vi väl åker skridskor och smäller på är det inte många lag som hänger med i anfallszon. Vi har ett jävla go i laget när vi spelar som vi ska, men jag vet inte hur jag ska förklara vändningen i dag.

Har du varit med om något liknande?
- Någon gång har man väl varit med om något liknande när man var mindre men nej, inte på en sån här nivå.

Faktum är att vändningen inte hade kunnat fullbordats utan en Fasth i storform.

Den 19-årige Nässjösonen, som draftades i sjätterundan av New York Rangers 2010, var tillbaka efter hjärnskakning - "det känns jättebra, inga bakslag eller så" - och han var tillbaka med besked: ett mål, fyra assist och ett straffmål. Kedjan med Jason Krog och Jesse Joenssu var matchens bästa.

En godkänd insats av dig va...?
- Ja... det kan man säga. I första två perioderna vet jag inte om det var så men i tredje så tycker jag att vår femma spelar riktigt bra.

Tack vare gårdagens digra poängskörd klättrade Fasth upp på delas femteplats i Elitseriens totala poängliga, blott en poäng bakom en kvartett spelare som toppar. I den finns kedjekamraten Jason Krog, som svarade för en briljant assist till Fasths 1-3-reducering i andra perioden. Hans fjärde fullträff för säsongen.

– Jag fick en jättefin passning av Jason och tänkte bara att jag skulle ta den i sidled och lägga den mellan benen. Och det gick ju bra.

Du har fått en väldigt bra start personligen. Hur viktigt är det?
- Självklart skönt. Det är bra för självförtroendet och allt flyter på så det känns jättebra.

"Assistkungen", kan jag kalla dig för det nu?
- Haha, ja, i den här matchen blev det ju så i alla fall!