Målkalaset ur ett historiskt perspektiv

5 oktober 2011 12:33

Gårdagens match på Hovet mellan HV71 och AIK är den målrikaste matchen under de tio senaste säsongerna men placerar sig historiskt sett på en delad 25:e plats när det kommer till flest mål under en match. Vändning i en match med seger efter fem måls underläge är däremot rekord under de tio senaste säsongerna.


Tisdagens match mellan AIK och HV71 skrev in sig i historieböckerna i Elitserien när AIK hade ledningen med 7-2 men HV71 kom tillbaka, kvitterade till 7-7 och fullbordade vändningen när man efter straffar vann matchen med osannolika 7-8.

Tittar vi historiskt på antalet mål så kvalificerar matchen in sig som den målrikaste under de tio senaste säsongerna av Elitserien. Inte sedan 1994 har en match slutat med så mycket som 15 gjorda mål. I ett historiskt perspektiv står sig dock matchen ganska slätt när det kommer till gjorda mål. Mötet mellan Färjestad och Djurgården under säsongen 1977/1978 slutade 12-9 och med 21 mål är det den målrikaste matchen någonsin. Genom tiderna är det 40 matcher som slutat med exakt 15 mål, tisdagens match mellan AIK och HV71 delar därmed den 25:e platsen som målrikast match med 39 andra matcher som även de slutat med 15 fullträffar.

När HV71:s Jukka Voutilainen sköt den avgörande straffen i nät och fullbordade vändningen blev mötet det enda på en lista då ingen annan match med 15 mål avgjorts efter förlängning eller straffar.

Största vändningen på 10 år

Under de tio senaste säsongerna av Elitserien har inget lag legat i underläge med så mycket som fem mål för att sedan göra sex raka kassar för seger. Den prestationen lyckades HV71 med under tisdagen när man i den tredje perioden låg under med 7-2 för att vända matchen till seger med 7-8. Det närmaste vi kommer i modern tid, om vi kollar tillbaka de tio senaste säsongerna, är matchen mellan HV71 och Linköping säsongen 1999/2000. Den 7 mars fick HV71 känna på hur det var att stå på den förlorande sidan efter en makalös upphämtning. Inför den tredje perioden hade nämligen HV71 ledningen med 5-1 men tack vare fyra raka mål från Linköping i den tredje perioden och ett avgörande straffslag från Ulf Söderström slutade matchen 5-6 till Linköping som därmed svarade för fem raka mål för seger.

Säsongen 2000/2001 hade Leksand ledningen med 4-1 i den andra perioden över MODO, men bortalaget vände matchen och gick segrande ur striden med 5-6 efter straffslag. Mattias Weinhandl satte den avgörande pucken i nät den gången. Samma säsong hade HV71 ledningen med 0-4 på bortaplan mot Timrå, men vändningen kom och hemmalaget fick det sista jublet när Henrik Eriksson satte den matchavgörande pucken till 6-5 när endast 32 sekunder återstod av matchen.

Ett annat exempel på en storslagen vändning hämtar vi från säsongen 2005/2006 då Färjestad låg under mot Djurgården med 5-2 som mest innan man knöt nävarna, satte kvitteringen till 6-6 med endast 26 sekunder kvar och till sist vann matchen med 6-7 efter avgörande mål i förlängningen av Martin Sevc. Säsongen 2007/2008 hade Timrå ledningen med 0-3 efter den första perioden i COOP Arena, men Luleå vann matchen med 7-5 efter en sanslös tillställning.

Att stå på den vinnande eller förlorande sidna efter en sådan match i Elitserien blir om inte annat minnesvärt för resten av karriären för de deltagande spelarna. Frågan är om vi får se någonting liknande igen under den här säsongen? Dels med ett lag som hämtar in ett stort underläge och vänder matchen till vinst och dels en match som slutar efter hela 15 stycken måljubel? Ingenting är omöjligt.