Luoma: "Känns som att vi hittat vårt spel"

5 oktober 2011 15:10

Tre raka förluster har följts upp med fem raka segrar. HV71 är Elitseriens formstarkaste och är fullt med självförtroende efter den historiska vändningen mot AIK i går. "Vi har en annan balans och ett bättre tålamod i laget nu", säger backen Mikko Luoma till Hockeyligan.se.


När HV71 föll mot Linköping i Cloetta Center den 21 september var det nog få som hade kunnat tippa på den utveckling som följt. Fem raka segrar - varav tre av dem efter ordinarie tid - har fört Jönköpingslaget från sista till femte plats i tabellen.

Men ännu viktigare: spelet och ramarna har börjat sätta sig. Hockeyligan.se bad backen Mikko Luoma ge sin syn på skeendet.

– Vi gjorde några bra matcher på försäsongen och visste att vi kunde spela bra. Vi tränade jättehårt de sista veckorna inför serien, och sen hände det som hände med Lokomotiv Yaroslavl och allt det. Det måste liksom få ha sin tid. Nu har vi snackat igenom allt som hänt och är fokuserade på hockeyn, berättar Luoma.

– Det känns som att vi har hittat vårt spel lite grann. Vi har bra killar i laget. Vi har en bra laganda och alla jobbar hårt för varandra så det känns ganska tryggt. Vi har hittat en bättre balans och ett annat tålamod i laget nu, sen har vi många bra spelare som kan åka skridskor bra och göra mål.

Hur tycker du att din egen start på säsongen har varit?
- Nja, det har varit si och så, jag är inte alls nöjd. Men det kommer. Jag har stått över några matcher med några småskavanker och det finns fortfarande saker jag måste förbättra med kroppen. Men i dag (läs: i går) kändes formen lite bättre, även om huvudet kanske inte var med, säger Luoma och utvecklar:

"Nästan lite overkligt i början"

– Det var nästan overkligt i början, några saker som man inte kunde fatta att de inträffade. Jag tänker på några baklängesmål som vi kunde ha gjort det bättre på, även om de (AIK) har lite medstuds på några av dem. Men vi kommer att göra det bättre i framtiden.

Att HV71 lyckades hämta upp 2-7 till 7-7 på mindre än fem minuter är lite av en personlig revansch för Luoma själv. För ungefär tio år sedan, i Finland, stod han nämligen på den "förlorande" sidan i en match som gick från 6-1 till osannolika 6-7 innan slutresultatet skrevs till 7-7. 35-åringen vet med andra ord hur det är att vara i AIK:s kläder.

– Vi hade inget att förlora i sista perioden, men även där börjar vi dåligt. Sen får vi några studsar med oss och de (AIK) börjar hålla i klubban lite hårdare och göra några misstag som vi gjorde i början.

"Tycker vi förtjänade segern"

Hur är det att möta ett lag som helt plötsligt blir så nervöst?
- Vi visste att de hade förlorat tre matcher i rad och att de kunde förlora igen om vi bara kunde få in några mål. Så brukar det vara, det är inte roligt att spela längre när vi bara kör på och inte har något att förlora. Jag har varit med om någon sån match i Finland och det är inte alls kul.

– Man börjar tänka att "fan, vi kan inte förlora den här matchen, vi kan inte förlora nu!". Sen funkar helt plötsligt ingenting längre. Man börjar tänka för mycket och saker och ting börjar röra sig i huvudet.

Hur upplevde du vändingen från 2-7 till 7-7 från ert perspektiv?
- När puckarna började ramla in kändes det som att vad som helst kunde hända. Sen fick vi tändning när puckarna började studsa vår väg, men jag tycker att vi förtjänade det. Vi kämpade på bra i sista perioden.

– I paus snackade vi om att vi skulle göra en bra period och hitta tillbaka till samma idé som vi haft i tidigare matcher. Samtidigt sa vi att allt kan hända om vi bara gör något mål.

Och allt hände ju onekligen.