Matchguider: "Hög tid för tre poäng i Skellefteå"

12 oktober 2011 17:39

8 januari 1989. Det var minst sagt ett tag sedan Luleå vann en match i Skellefteå, eller åtminstone efter 60 minuter. På torsdag jagar norrbottenslaget dessutom revansch för fjolårssäsongens semifinalförlust. "I fjol lyckades vi vinna i sudden, men nu är det verkligen dags att ta en trepoängare i Skellefteå Kraft Arena" säger Luleås Joonas Vihko till Hockeyligan.se.


Joonas Vihko har hittiills mäktat med fyra poäng på tio matcher och i fjol stod forwarden för 28 poäng på 54 elitseriematcher samt för 6 poäng på 13 slutspelsmatcher. Nu har han alltså siktet inställt på att bryta Luleås nattsvarta svit i Västerbotten.

- Skellefteå har också inlett säsongen på ett bra sätt och det lär givetvis bli en tuff match, men vi har en bra känsla i truppen och det känns som att det är dags att bryta den där sviten nu. Förra säsongen lyckades vi ju vinna någon match där efter sudden, men nu är det som sagt hög tid för en trepoängare i Skellefteå, säger finländaren och fortsätter:

- Det är alltid en speciell känsla att möta Skellefteå. Tlll att börja med börjar alla tränare och spelare att prata om matchen flera dagar innan nedsläpp och när man väl kommer till ishallen är det alltid en härlig stämning.

"Oerhört revanschsugna"

Hur är det att åka in på isen iklädd en luleåtröja?
- Det brukar bli ett enormt liv så fort vi spelare kliver in på isen och självklart är detta en väldigt prestigefylld match och därför är det givetvis extra viktigt att vinna. Inte minst för alla svenska spelare som har anknytning till de bägge orterna. Dessutom är vi oerhört revanschsugna efter förlusten i semifinalen i våras, säger LHF-spelaren och fortsätter:

- Om vi lyckas vinna på torsdag skulle det verkligen stärka oss som lag. Det var ju inte länge sedan vi lyckades bryta den långa förlustsviten mot Brynäs i Läkerol Arena och lyckas vi spela samma försvarsspel nu som i den matchen blir vi väldigt svårslagna.

"Luleå - ett tråklag"

Apropå bra försvarsspel, många så kallade experter kallar Luleå för ett tråklag, hur ser du på det?

- Varken jag eller laget lägger någon vikt på det. Vår spelstil har varit framgångsrik och i slutändan handlar det om att vinna matcher. Men det är ju inte direkt så att vi har skapat få målchanser. Det gäller bara att vi blir lite mer effektiva framåt, säger Vihko och tillägger:

- Vi måste främst lyfta vårt spel i powerplay och då menar jag både min kedja och hela laget.

Hur är det att bilda kedja med Sami Sandell och Ville Viitaluoma?
- Jag är nöjd med vad vi har presterat hittills. Det gäller som sagt bara att få fart på spelet i numerärt överläge.

Mer läsning inför matchen:

Luleås ass. tränare Thomas Berglund om mötet med Skellefteå
Skellefteås ass. tränare Bert Robertsson inför nedsläpp
Statistik inför matchen

Torsdagens övriga matcher är:

Växjö - AIK
Färjestad - Timrå
Frölunda - HV71
Djurgården - Linköping

Samtliga matcher har nedsläpp 19.00