Frölunda säsongens stora positiva överraskning

13 oktober 2011 10:00

Frölunda, missade slutspelet i våras, är säsongens stora positiva överraskning i Elitserien. Göteborgarna gick upp i serieledning direkt. En ledning laget haft sedan dess. Inför torsdagens match mot HV71 sammanfattar Gregor von Konow göteborgslagets imponerande start på säsongen 2011/2012.


Frölunda har vunnit fem av sina sex spelade hemmamatcher. I lördags besegrades Djurgården hemma i Scandinavium med 2-0. Det var en typisk arbetsseger. Frölunda var det laget som arbetade hårdast och hade hetaste viljan och det avgjorde tillställningen.

Efter en mållös och rätt seg första period blev det bättre fart på Frölunda i mellanakten. Redan efter 2.39 gav Mikael Johansson Frölunda ledningen med 1-0, sedan han slagit in en retur bakom DIF-målvakten Gustaf Wesslau. Kort därefter hade Frölunda flera chanser att öka på sin ledning, men några fler mål blev det inte i perioden.

När sedan mindre än fem minuter var kvar av matchen sköt Magnus Kahnberg 2-0 till Frölunda i powerplay och säkrade segern. Djurgården hade flera chanser, vann skotten med 30-27, men kunde inte överlista utmärkte Fredrik Andersen i Frölundas mål. Detta var Andersens tredje nolla på nio elitseriematcher.

Andersen kan passera Norrenas rekordnotering

Fortsätter den store dansken (1.93 cm lång, väger 108 kg) så här kommer han att sätta ett nytt elitserierekord vad gäller antalet nollor under en säsong. Sju nollor till och Andersen raderar ut Fredrik Norrenas rekordnotering från 2003/2004, då LHC-målvakten spikade igen kassen nio gånger på 40 matcher.

Andersen, har bara släppt in tio mål på 258 skott på nio matcher, leder målvaktsligan på suveräna 96.12 i räddningsprocent. Att Fredrik Andersen var en bra målvakt såg vi i VM i Bratislava i våras, men att han skulle vara så här bra och säker var det nog ingen som trodde.

Även om Frölunda inte gjorde någon av sina bättre matcher mot Djurgården under hösten är det bra att vinna när man gör en halvdan insats.

- Jag är nöjd med segern, inte med spelet, konstaterar Frölundacoachen Kenta Johansson, som tränade Djurgården 2001/2002. Det är alltid en fjäder i hatten att vinna mot Djurgården. Vi jobbar bra, har ett bra målvakts - och försvarsspel, men vårt spel i powerplay måste bli bättre. Vi måste framför allt skapa fler chanser och när vi sedan får lägen måste vi utnyttja dem.

Spelet i numerärt underläge har lyft Frölunda

Mot Djurgården gjorde Frölunda ett av sina två mål i powerplay. Det har blivit totalt sju fullträffar på 41 tillfällen, vilket ändå ger en fjärdeplats i powerplay-ligan. Frölundas spel i numerärt underläge har varit strålande och laget är i denna spelform bäst i Elitserien. Bara två insläppta mål på 39 utvisningar, inget bakåt på 20 utvisningar på de första åtta matcherna.

Spelet i numerärt underläge har lyft hela laget och det är en starkt bidragande orsak till att Frölunda blivit ett topplag igen. Detta plus att alla i laget arbetar hårt på träningarna och i matcherna talar för att det borde bli en rolig och framgångsrik säsong för de grönvita.

Alla i laget är också fullt medvetna om att det bara är genom hårt arbete man kan vinna och nå framgångar. Att spelarna i Frölunda skulle bli för styva i korken och inbilla sig att de kan vinna matcher i Elitserien genom att gå på halvfart bara för att de fått en bra start och leder ligan borde inte vara möjligt med tanke på de svaga resultaten de senaste säsongerna.

Det är en helt annan stämning i klubben idag jämfört med de senaste åren, då det ena krismötet avlöst det andra utan att någonting konkret kommit fram.

Måste träna hårt för att bli bra

European Trophy och Elitserien i höst är att laget tränat bättre och hårdare än på flera år. Det har om inte annat visat sig i matcherna, där Frölunda många gånger varit det starkaste laget i tredje perioden. Så var det också mot Djurgården.

- Jag kan bara konstatera att jag tycker att vi tränat bra inför årets säsong, säger Kenta Johansson. Det har varit bra fart och intensitet på träningarna och jag har ingenting att klaga på.

– Tränar man bra så spelar man också bra. Det fick jag klart för mig när jag som 26-åring kom till Djurgården från Huddinge 1982/1983 och hade Leffe Boork som tränare. Jag blev närmast chockad över hur hårt man körde i Djurgården under "Boorkens" ledning men det gav resultat. Vi blev svenska mästare den säsongen så alla var nöjda och glada efteråt. Om du vill bli bra måste du vara beredd på att träna hårt också.