Totalt fem matchers avstängning för Lindström

3 februari 2012 14:40

Under fredagen kom beslutet från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämd gällande Skellefteås Joakim Lindströms tackling på Färjestads Marcus Paulsson under matchen mellan lagen i omgång 43.


Följande text är ett direkt utdrag ur domen från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd:

BESLUT

Efter ett match penalty i en match mellan Skellefteå AIK och Färjestads BK, Elitserien, den 31 januari 2012, åläggs Joakim Lindström, Skellefteå AIK, följande straff för tackling mot huvudet:

1. Avstängning fr.o.m. den 1 februari t.o.m. den 14 februari 2012. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 40 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Bestraffningen motsvarar totalt fem matchers avstängning, varav två matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan, ett yttrande från Joakim Lindström samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att Joakim Lindström tacklar en motspelare i neutral zon. Tacklingen är sen och den träffar motspelarens vänstra sida och huvud. Motspelaren är inte beredd på tacklingen, han blir liggande kvar på isen och spelar inte mer under matchen.

Joakim Lindström har anfört att motspelaren och han har ögonkontakt, att motspelaren är tacklingsbar eftersom han är puckförare, att han träffar med sin axel på motspelarens axel/bröst, att han inte lättar med skridskorna från isen samt att han inte har haft någon avsikt att skada motspelaren.

Av filmsekvenserna framgår enligt Disciplinnämndens bedömning att Joakim Lindström utdelar en sen tackling mot en motspelare som inte längre är puckförare. Motspelaren är inte beredd på tacklingen och tacklingen träffar med kraften mot huvudet och orsakar motspelaren skada. Tacklingen är farlig och ska leda till avstängning. Med beaktande av samtliga omständigheter i fallet ska påföljden motsvara totalt fem matchers avstängning, varav två matcher omvandlas till böter.