Matchguider: "Daniel Larsson har varit grym"

3 februari 2012 18:00

Med bara fem insläppta spelmål på lika många matcher är Daniel Larsson en av Elitseriens formstarkaste målvakter just nu. Vi tog oss ett snack med keepern inför Smålandsderbyt mot Växjö Lakers, men också med Oscar Sundh - som berömmer sin målvakt: "Daniel har varit grym på slutet. En riktig trygghet", säger han till Hockeyligan.se.


När HV71 besegrade Djurgården med 4-1 på Hovet i torsdags tvingades Bodensonen kapitulera vid ett tillfälle, men det var också det enda. Faktum är att 25-åringen är inne i en riktig formtopp just nu och att Christian Eklunds skott är det enda som passerat på de två senaste matcherna om man räknar bort straffar.

– Det kändes stabilt (mot Djurgården). De jobbar bra framför mig, krigar hela matchen och täcker skott så det var en riktigt bra försvarsinsats av hela laget, säger Daniel Larsson.

Och av dig.
- Haha jo, det blev bara ett mål och vi vann matchen så då får det vara godkänt!

Du är inne i en bra formkurva.
- Jo men det har gått bra senaste tiden. Jag har jobbat hårt hela säsongen för att komma i riktigt bra form och det börjar ge utslag nu. Det är riktigt viktigt att vara i form nu, så vi ska fortsätta jobba. Under landslagsuppehållet ska vi jobba ännu hårdare för att försöka komma i ännu bättre form inför slutet av säsongen.

På vilket sätt och på vad har du jobbat mer specifikt?
- Framförallt fysiskt sett, konditionen är mycket bättre än den var i fjol. Sen har jag tappat några kilon också så jag är lättare i kroppen. Sista tiden har det varit mycket is-kondition så att man har orkat spela boxplay efter boxplay till exempel. Det är mycket upp och ner och förflyttningar så att man orkar hålla koncentrationen även fast man har varit i egen zon i två minuter eller så.

Petrasek-boost för HV71

I Jönköping pratas det mycket om en Petrasek-effekt i HV71. Seden den rutinerade backen återvände till lagat har det blivit tre segrar på fyra matcher, och Daniel Larsson sticker inte under stol med att hans inträde har givit en boost.

– Från när "Pettan" kom in så har vi blivit mycket striktare i försvarsspelet överhuvudtaget. Det har liksom blivit en tändning för många spelare att han kom in. Han är bra på att driva på och det är en riktig vinnarskalle på honom, han tolererar inte att se någon som glider runt på isen, då får man höra det direkt. Det har varit en bra boost för oss att ha honom i laget.

"Tidigare var det inget försvar alls ibland"

Just det faktum att HV tajtat till defensiven är något som onekligen märkts i statistiken under senare halvan av säsongen. I inledningen gjordes det mycket mål, men det släpptes också till en hel del. Nu är matcherna överlag målsnålare när Jönköpingslaget är inblandat.

– Försvarsspelet har blivit bättre de senaste matcherna men vi har inte haft samma fart framåt och vi har inte skapat lika farliga lägen som i början. Vi har liksom tagit det lite lugnare framåt för att spela mer försvar. För tidigare, i början av säsongen, spelade vi bara framåt och då fanns det inget försvar alls ibland. Motståndarna kunde komma tre mot en och fyra mot en, och då blev det lite mycket mål bakåt.

– Vi har styrt upp försvaret bättre än vad vi gjorde i början och det är väl den främsta orsaken till att det inte blivit så många mål framåt heller.

Sundh: "Målskyttet går lite i vågor för oss"

HV71:s bäste målskytt den här säsongen är Oscar Sundh, som har svarat för tolv fullträffar. Vi ställde samma fråga till honom: hur kommer det sig att det inte görs lika många mål nu?

– Målskyttet brukar gå lite i vågor för oss. I de sista träningsmatcherna inför serien och i inledningen av säsongen hade vi jättesvårt att göra mål, sen kom vi in i ett stim då vi gjorde fyra, fem, sex mål per match. Vi är lite oberäkneliga på så sätt men vi vet att vi kan göra mål och vi har många som kan göra det. Vi vet hur vi ska spela, det gäller att vara på tårna så kommer målen också, säger Oscar Sundh till Hockeyligan.se.

– Fyra mål mot Djurgården är absolut skönt att ta med sig. Vi blev ju nollade uppe i Luleå senast även om vi höll nollan också, då är det bra att studsa tillbaka och göra fyra mål och ta tre poäng på bortaplan i en hall som är tuff att spela i.

Daniel Larsson har kommit upp stort på slutet.
- Ja, Daniel har varit grym! Det är en riktig trygghet.

Sundhs kedja på väg uppåt

Kedjan med Sundh, Per Ledin och Andreas Falk var en av Elitseriens klart hetaste i början av säsongen då den också öste in poäng. På slutet har poängproduktionen gått lite i stå, men Sundh tycker att formkurvan för kedjan pekar uppåt - precis som lagets.

– Vi försöker gå ut och vara jobbiga att möta. Vi spelade riktigt bra i höstas under en lång period, sen har vi gjort en del bra matcher men kanske inte spelat på den nivå som vi vill spela på och vet att vi kan ligga på. Nu på slutet har vi börjat kugga i lite mer och jobbar hårt så jag tycker att vår form som kedja också är stigande.

"Derbyt har blivit hetare för varje match"

På lördag väntar det sista Småladsderbyt för säsongen och HV71 har revansch att utkräva efter två raka förluster mot Växjö. Det har inte varit några målrika historier utan snarare tajta matcher som avgjorts sent.

– Jag vet inte om deras nyförvärv har förändrat deras spel, annars brukar de spela ett extremt tajt försvarsspel och sen är de farliga när de sticker upp. De har några giftiga spelare när de kontrar. Jag tror att vi kommer att komma ut hårt och jag tror att de också kommer att göra det men spela disciplinerat, säger Oscar Sundh.

– Det blir en tuff match. De (Växjö) spelar efter sitt material och försvarar sig bra. De är svåra att tränga igenom och det gäller bara att försöka kriga sig in på mål och få in puckarna där. Det kommer nog inte att bli något klapp-klapp-spel, utan mer styrningar och skymningar. Vi ska försöka bygga vidare på detta nu.

Växjö är nykomlingar i Elitserien, har matchen hunnit "sätta sig" som ett derby ännu?
- Mer och mer för varje match. Första matchen var kanske lite mer för fansen och alla smålänningar, men för varje match det blivit hetare och trissats upp. Det kommer nog att bli en het match på lördag i och med att det är femte och sista derbyt för säsongen också.

Lördagens övriga matcher är:

Djurgården-Brynäs (16:00)
Färjestad-Skellefteå (16:00)
Frölunda-Timrå (16:00)
MODO-AIK (18:30)
Luleå-Linköping (18:30)

Följ matcherna via Elitserien Arena

Lördagens sex matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".