Matchguider: Krog: "Joensuu skapar yta för mig"

24 november 2011 18:00

HV71:s Jason Krog har assisterat till minst ett mål per match de tre senaste matcherna och hans poängsvit har nu gjort honom till poängkung i smålandslaget. På fredag har kanadensaren och hans HV siktet inställt på att ta säsongens tredje raka seger mot Luleå och inför mötet med norrbottenslaget lyfter Krog fram sin lagkamrat Joensuu. "Hans spelsätt skapar yta för mig" säger Krog till Hockeyligan.se.


Jason Krogs 20 (6+14) poäng på 19 matcher gör inte bara honom till poängkung i HV71, utan den utdelningen placerar även honom på en tredjeplats i Elitseriens poängliga och hans 14 passningspoäng är också näst bäst efter Växjös Tomi Kallio, som leder den statistiken med sina 15 assist.

– Jag får spela mycket powerplay, får mycket istid och har dessutom väldigt skickliga medspelare och det har gett resultat för min del. Gällande laget är vår styrka att ingen lägger någon större vikt på vem som gör målen, utan alla fokuserar i stället på att ta tre poäng i varje match, säger Krog och fortsätter:

– Dessutom gör vårt aggressiva och fria spelsystem att vi får gott om målchanser. Våra tränare ger oss friheten att vara kreativa och göra vår egen grej, förutsatt att vi även sköter defensiven då förstås. Och det är väldigt skönt att inte behöva agera som en robot på isen, utan i stället få utnyttja det man är bra på.

"Alla kedjor kan verkligen producera"

Det kan man ju lugnt också säga att både du och HV71 verkligen har gjort så här långt, då ni gör klart mest mål i Elitserien och inför torsdagens matcher står på 79 mål, att jämföra med tvåan Brynäs som står på 67?

- Just nu har vi en bra bredd poängmässigt, då alla kedjor verkligen kan producera och det gör oss rätt svårslagna. Jag menar om en kedja har en dålig kväll så kliver nästa fram i stället. Det här gör också att vi hela tiden har en hård konkurrens som därmed höjer motivationen hos alla forwards. Men våra backar och våra målvakter förtjänar också cred för sina insatser, säger HV-spelaren och tillägger:

- För vissa matcher där vi har spelat mindre bra och varit rejält tillbakapressade har inte minst våra målvakter klivit fram och räddat oss och i princip stulit poäng av motståndarna.

"Fasth och Joensuu skapar ytor för mig"

Krog passar vidare på att hylla sina medspelare Jesse Joensuu, Jesper Fasth och Johan Lindström.

– Jesse borde spela i NHL. Han är stor och stark och har ett väldigt bra spelsinne. Hans spelsätt skapar yta för mig och samma gäller även för Jesper Fasth, då hans snabbhet och skicklighet ofta drar på sig många motståndarbackar. Jesper är även väldigt skicklig i en mot en-situationer. Och i Lindströms fall är han en naturlig målskytt som har gott om rutin och det brukar ge resultat.

Närmast väntar Luleå, ett lag som ni har två raka vinster mot?
- Luleå har ett snabbt och aggressivt spelande lag och det har varit väldigt tajta (red anmärkning: sudden- och straffseger) matcher mot dem. Mycket talar för att vi får se en lika jämn match på fredag, men jag hoppas framför allt på att vi kan lyfta oss och få en snabb revansch efter onsdagens förlust mot MODO.

Fredagens övriga matcher är:

MODO - AIK
Timrå - Linköping

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens nya web-TV Elitserien Play. För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre.

Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Luleå ass. tränare Åkerström inför matchen mot HV71 HVTV: Matchens profil - Jesse Joensuu

Följ matcherna via Elitserien Arena

Fredagens matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".