Joensuu: "Elitserien är bättre än AHL"

4 augusti 2011 16:44

I våras ingick NHL- och AHL-meriterade Jesse Joensuu i det finländska VM-guldlaget. Nu siktar han på nya framgångar i HV71. "Elitserien är bättre än AHL och jag ser inte HV som någon mellanstation för att ta mig tillbaka till NHL. Nu är det fullt fokus på HV och Elitserien som gäller" säger Joensuu till Hockeyligan.se.


Joensuu kommer närmast från New York Islanders organisation, där han har verkat de tre senaste säsongerna. Nu är det alltså Småland och HV71 som gäller.

– Det känns väldigt bra att vara här. Jag har bara hört gott om HV och klubben verkar vara väldigt proffsig i alla avseenden, säger forwarden.

I jönköpingslaget blir Joensuu lagkompis med landsmännen Mikko Luoma och Jukka Voutilainen.

- HV har alltid haft gott om finländare och det är självklart kul att det är på det viset och det underlättade mitt beslut.

Vilka klubbalternativ hade du inför den kommande säsongen?

- Mitt förstahandsalternativ var att stanna i Nordamerika, men när jag inte fick det erbjudande jag ville ha var det Europa som gällde. Det fanns andra europeiska lag med i bilden och så sent som på morgonen under den dagen som jag bestämde mig var jag inte helt säker på var jag skulle spela. Men så fort jag bestämde mig för HV kändes det helt rätt.

Joensuus 60 NHL-matcher för New York Islanders har resulterat i 13 poäng och under hans 177 matcher för AHL-laget Bridgeport Sound Tigers har han mäktat med 111 poäng.

- Jag har spelat en del matcher i AHL och det är ingen dålig liga, men Elitserien har bättre spelare så det känns kul att vara här. Jag är ju bara 23 år gammal så visst hoppas jag på att få en ny chans i NHL. Men nu är jag här och jag ser inte HV som någon mellanstation för att ta mig tillbaka till NHL, säger finländaren och fortsätter:

- Tiden i Nordamerika har gett mig många erfarenheter och det var givetvis kul att kunna uppfylla pojkdrömmen om spel i NHL. Men nu ska det bli kul att spela i en klubb där man förväntar sig framgångar, då det inte riktigt var fallet i de lag jag spelade i där borta.

Vilka är dina styrkor som spelare?

- Jag hoppas kunna bli en extra krydda i HV. Mina styrkor ligger i anfallspelet och i att vinna puck för laget.

Hur känns det förresten att byta New York mot Jönköping?

- New York är en fantastisk stad, men det känns också bra att vara här. Jönköping är ju större än min hemstad Pori så det känns bara bra.

Du var reserv i det finländska laget som besegrade Sverige i VM-finalen i våras. Är det något som du påminner dina svenska medspelare om?

- Det är inget som jag har planerat, jag ser det mer som ett trumfkort som är bra att ha med sig, säger Joensuu med ett skratt.