Voutilainen: "Ser fram emot Elitserien"

16 augusti 2011 17:28

Jukka Voutilainen har spelat i HV71 sedan 2006 och han har därmed varit med och tagit SM-guld med jönköpingslaget både 2008 och 2010. Nu jagar han och hans HV revansch för fjolårssäsongens kvartsfinalförlust mot AIK. "Jag har en bra känsla och jag ser fram emot starten av Elitserien" säger Voutilainen till Hockeyligan.se.


Voutilainens HV har precis kommit hem från en European Trophy-turné i Tjeckien, där smålandslaget besegrade Sparta Prag och Brno samt förlorade mot Pardubice.

– Det var en bra resa och det är kul att matchandet har kommit igång igen. Vi har några nya spelare i laget och det kommer att ta lite tid innan alla har kommit in i allting ordentligt, säger den 31-årige forwarden och fortsätter:

- De som närmast kommer från Nordamerika måste ju exempelvis anpassa sig till den stora rinken. Men så här långt känns allt bra och vi är laddade för den kommande säsongen.

Under den förra säsongen drabbades finländaren bland annat av en fotskada och på grund av det hann han totalt bara spela 36 elitseriematcher. Men nu verkar allt rulla på som det ska.

- Jag har en bra känsla och jag ser fram emot starten av Elitserien.
Foten känns dessutom mycket bättre nu och jag hoppas verkligen på att jag får vara hel hela säsongen den här gången, säger Kuopiosonen och fortsätter med att hylla lagets nye tränare Ulf Dahlén.

- Dahlén har fört in en spelstil som är en mix av NHL och svensk ishockey och det är en spelstil som jag verkligen gillar. Alla vet vad de ska göra och Ulf som själv har en lång spelarerfarenhet vet hur man ska förmedla saker.

Bland nyförvärven märks bland annat Jesse Joensuu, som senast har tillhört New York Islanders organisation.

- Jesse är en bra kille som som tränar hårt för att hela tiden bli ännu bättre. Han har hunnit med mycket trots att han bara är 23 år och han kommer att bli väldigt nyttig för oss i vinter. Dessutom är det ju kul för mig och Mikko Luoma att vi har fått in en ny finländare i laget.

Apropå finländare så har ni tappat en väldigt namnkunnig trio i Juuso Hietanen, Pasi Puistola och Teemu Laine till KHL. Hur känns det för dig?

- Det är självklart tråkigt när bra kompisar försvinner till andra lag. Det gör ju inte saken bättre att de dessutom är bra spelare. Men det är samtidigt så här det funkar i den här branschen, säger Voutilainen och tillägger:

- Men vi har fått in bra nyförvärv och det känns som att vi har ett väldigt bra lag så det ska nog gå bra ändå.

HV71 har dessutom tappat lagets poängkung under 2010/2011, det vill säga Martin Thörnberg. Men lillebror Jesper finns som bekant kvar i truppen och under 1980- och 90-talet spelade dessutom brödraduons far Ove i HV71.

- Om en Thörnberg försvinner så kommer det alltid en ny Thörnberg. Vem vet, innan jag lägger av kanske jag hinner spela med ännu en Thörnberg, säger Voutilainen med ett skratt.

I våras tog det som bekant stopp "redan" i kvartsfinalen, efter 0-4 i matcher mot AIK.

– Det är glömt och nu tittar vi bara framåt. Jag hoppas vi kan lära oss av misstagen och vända dem till något positivt. Det som hände förra säsongen var nog ett uppvaknande för både oss spelare och hela organisationen kring HV71. Nu ska vi göra allt för att hitta tillbaka till vinnarspåret igen.

Finländarens elitseriefacit består hittills av 185 poäng på 226 matcher och det råder inga tvivel om att fler poäng kommer att trilla in. Men det återstår att se vilka som blir Voutilainens kedjekamrater 2011/2012.

- Än så länge är det alldeles för tidigt att säga hur vi kommer att ställa upp. Men jag har ju spelat med Johan Davidsson de fyra-fem senaste åren så vi lär ju hamna på isen samtidigt vid något tillfälle i alla fall.