Elitseriens bästa boxplay-lag stavas Skellefteå

6 november 2012 18:00

Alla som följer Elitserien vet att tabelltrean Skellefteå AIK har en väldigt stark offensiv. Lika många kanske inte känner till att västerbottenslaget även är väldigt starka i spel i numerärt underläge. För SAIK:s boxplay-utdelning på 87,36 procent är nämligen Elitseriens så här långt bästa boxplay.


Med sina sju insläppta boxplay-mål är MODO det lag som har släppt in minst mål i spel i numerärt underläge. Procentuellt sett är det dock alltså Skellefteås facit på elva insläppta mål på 87 boxplay-tillfällen som toppar Elitseriens BP-liga.

Rögle har i sin tur en del att jobba med i det här fallet, då ängelholmslagets 73,75 procent (21 insläppta mål på 80 BP-tillfällen) är klart sämst i Elitserien.

Men Rögle har samtidigt lyckats göra ett mål framåt i boxplay, en bedrift fem elitserielag ännu inte har lyckats med den här säsongen. Allra bäst i det här avseendet är AIK som redan har hunnit med fyra mål i spel i numerärt underläge. Individuellt sett har vi hittills sett 14 mål och lika många målskyttar i boxplay. Flest spelare bland de 14 har AIK, eftersom Joakim Nordström, Jonas Liwing, Broc Little och Mattias Janmark alla har nätat i boxplay.

Skellefteå toppar även Special teams-ligan

Skellefteå är inte bara bäst i boxplay, för i och med att Anders Forsbergs trupper är näst bäst (22,35 procent) i powerplay (efter ledande Brynäs 25,00 procent) innebär det att SAIK för tillfället även toppar Elitseriens totala Special teams-statistik. Skellefteås 109,71 är snäppet vassare än tvåan Brynäs 107,81 och trean HV71:s 105,39.

En annan viktig orsak till att Skellefteå har lyckats bra defensivt är givetvis målvaktsparet Joacim Eriksson och Markus Svensson. SAIK:s två burväktare har hittills tillsammans släppt in i snitt 1,80 mål per match. Ett starkt facit som i nuläget endast överträffas av Luleå Hockeys målvaktsduo David Rautio och Johan Gustafsson, som i sin tur har ett oerhört imponerande facit med ett snitt på 1,37 insläppta mål per match.

Här hittar du den totala målvaktsstatistiken