Poängkungen Olausson - en klippa i boxplay

7 november 2012 16:50

I går kunde vi konstatera att Skellefteå AIK är det lag som totalt sett har lyckats bäst i spel i numerärt underläge. I dag fortsätter vårt fokus på boxplay, men den här gången har vi valt att fokusera på vilka spelare som har spelat längst i boxplay utan att vara inne på ett baklängesmål. Där vi nu kan konstatera att Luleå Hockeys poängkung Niklas Olausson även är en klippa i spel i numerärt underläge.


Luleå Hockeys Niklas Olausson är kanske främst känd för sina stundtals magiska passningar. Det är med andra ord ingen slump att Olausson just nu toppar norrbottenslagets poängliga, då han hittills har samlat på sig tolv poäng på 17 matcher.

Men betydligt mer anmärkningsvärt är att 7,02 procent av Olaussons totala speltid på 332:19 minuter har varit spel i numerärt underläge. Och under dessa totalt 23:20 minuter i BP har LHF-spelaren lyckats med konststycket att inte vara inne på ett enda minusmål i boxplay.

Söderström och Franson skuggar Olausson

På andraplats i det här sammanhanget hittar vi Timrås Christian Söderström. TIK-spelarens facit på fem poäng på 19 matcher placerar honom delad nia i medelpadslagets poängliga, men samtidigt har Söderström precis som Olausson ännu inte varit inne på ett enda minusmål i boxplay. Dock har Söderström i jämförelse med Olausson "bara" hunnit med 18:30 minuter i BP.

Näste man på listan är Brynäs Cody Franson. BIF-backen har nu spelat 18:13 minuter i boxplay utan att vara inne på något minusmål. Franson ligger dessutom trea i poängligan för BIF:s backar, då han har mäktat med tre poäng på sina nio matcher för de regerande mästarna.

Skyttekungen Harju även nyttig i boxplay

På fjärdeplats på den här listan med längst tid i boxplay utan ett baklängesmål hittar vi Fransons lagkompis Johan Harju. Med sina sju mål på 20 matcher är Harju skyttekung i Brynäs. Men tränaren Tommy Jonsson kan med fördel också använda Harju i spel i numerärt underläge, då BIF-spelaren i nuläget har spelat 13:50 minuter i boxplay utan ett minusmål. Strax efter Harju finns ännu en brynässpelare, det vill säga Andreas Thuresson, som i sin tur kan stoltsera med 13:47 minuter.

På 13:39 minuter hittar vi Linköpings Mattias Weinhandl. Den tidigare KHL-spelaren ligger fyra i LHC:s poängliga med sina 14 poäng på 20 matcher, men i Weinhandl har tränaren Roger Melin också ett vasst vapen i boxplay.

Färjestads bästa spelare i det här avseendet är också näste man på listan, då Ville Lajunen står på 09:51 minuter. Strax efter Lajunen hittar vi Växjö Lakers Tom Linder, vars tid i boxplay utan ett minusmål just nu är 09:38 minuter.

Efter Linder på listan återfinns Skellefteås Martin Sevc. SAIK-backen har bara hunnit spela fyra matcher, men står redan på 08:48 minuter i boxplay, där han precis som alla ovan inte har varit inne på något minusmål. Tia i det här sammanhanget är AIK:s Oscar Ahlström, som för tillfället står på 08:36 minuter.