Tjärnqvist: "Jättetaggad för Elitserien"

15 augusti 2011 12:44

I Daniel Tjärnqvist har Djurgården fått tillbaka en väldigt värdefull spelare och den NHL- och KHL-meriterade backen ser verkligen fram emot starten av Elitserien. "Det är skitroligt att komma hem till Djurgården igen och jag är jättetaggad för Elitserien. Jag hoppas på att jag kan bidra med så mycket som möjligt för laget" säger Tjärnqvist till Hockeyligan.se.


Tjärnqvist har hittills hunnit med 256 elitseriematcher, där han totalt har mäktat med 99 poäng. Senast backen spelade i Elitserien och Djurgården var under lockoutsäsongen 2004/2005.

– Det är skitroligt att komma hem igen. Jag har ju varit borta ett tag, men när man kliver in i omklädningsrummet känns det verkligen som att man är hemma igen, säger Tjärnqvist och fortsätter:

- Jag och min familj hade i princip bestämt att vi skulle hem till Sverige redan innan den förra säsongen och ju längre säsongen led lutade det mer och mer mot spel i Sverige. Djurgården var min enda förhoppning och det är kul att det löste sig till slut.

Men ett tag i somras verkade ju DIF vara avskrivet?

- Det var lite snopet för båda parter, då vi inte alls kom överens. Jag började också att titta på andra alternativ, men som tur var tog både jag och Djurgården en ny funderare och därefter kom vi också fram till en lösning. Nu hoppas jag på att jag kan bidra med så mycket som möjligt för laget.

DIF har imponerat så här långt på försäsongen och stockholmslaget har nu fyra raka vinster.

- Laget känns stabilt och vi har en bra mix av unga och gamla spelare. Målvaktssidan ser riktigt bra ut. Gustaf Wesslau har redan visat sin klass och Tim Sandberg har visat att han är med och fightas om förstaspaden. Killarna från Södertälje, Jonas Almtorp och Mattias Carlsson, har visat framfötterna och vidare har vi många unga spelare som ser bra ut. Exemplelvis Philip Holm, Kim Lennhammer och Stefan Lassen, säger DIF-spelaren och fortsätter:

- Jag såg inte så många matcher under fjolårssäsongen, men alla säger att vi nu har en bättre bredd och vi ska vara ett gäng som ska fightas i toppen, framför allt under våren. En bra start ger självklart positiva vibbar och vissa matcher har vi haft bra fart. Sedan är det kul med riktiga tävlingsmatcher redan under försäsongen. Men i slutändan är det Elitserien som räknas.

De två senaste säsongerna har Tjärnqvist verkat i KHL-laget Lokomotiv Yaroslavl. Utöver tiden i KHL har backen även 352 NHL-matcher på meritlistan, där han har representerat Atlanta Thrashers, Minnesota Wild, Edmonton Oilers och Colorado Avalanche.

- Även om jag har hunnit bli 34 år så var Ryssland en bra läroperiod. Jag har alltid tyckt att det har varit kul att åka till nya ställen och se nya saker. Hockeymässigt är det också kul att uppleva nya spelsystem och tänk. Ryssland var dock stundtals jättetufft socialt, men samtidigt visste jag ju att jag bara skulle vara där en begränsad tid, säger Tjärnqvist och tillägger:

- Det är fantastiskt mycket lättare för ens familj när man är i Nordamerika. Jag gör ju samma grej oavsett vilket land jag är i, men för familjen kan det vara en väldigt stor skillnad.

Både Daniel och Mathias Tjärnqvist inledde sin karriärer i Vännas HC och senast brödraduon spelade ihop var när DIF tog sina två senaste SM-guld 2000 och 2001.

- Vi har sköna minnen från vår senaste tid tillsammans i Djurgården och det är väldigt roligt att få spela med brorsan igen. Det var ju verkligen ett tag sedan.

Landslagsmässigt består Tjärnqvists CV bland annat av ett OS-guld från 2006.

- Än så länge har jag inte funderat så mycket på Tre Kronor. Just nu lägger jag allt fokus på Djurgården och så får vi se hur det går i första hand. Hur som helst är jag jättetaggad för Elitserien.