"Tjärnqvist är Sverigebäst framför mål"

25 augusti 2011 16:24

Andreas Holmqvist är minst sagt en viktig kugge i Djurgårdens spel i numerärt överläge. Förra säsongen var backen också den som stod för allra flest PP-mål i DIF. Men i stället för att ta åt sig äran passar Holmqvist på att lyfta fram PP-kollegan Mathias Tjärnqvist. "Han är Sverigebäst framför mål" säger Holmqvist till Hockeyligan.se.


Under 2010/2011 stod Andreas Holmqvist för 29 poäng på 48 matcher, varav tolv poäng var mål. Noterbart är att åtta av backens tolv mål kom i spel i numerärt överläge, något som han alltså var bäst i laget med.

Näst bäst och tvåa i PP-mål-statistiken var Mathias Tjärnqvist, som i sin tur kom upp i sex fullträffar.

- Jag hoppas på ännu fler PP-mål i vinter och hittills har vårt powerplay funkat bra. Nu gäller det bara att fortsätta på samma sätt, säger Holmqvist och fortsätter med att hylla sin lagkamrat Tjärnqvist, som enligt Holmqvist är Europas svar på Tomas Holmström.

– Mathias gör ett grymt jobb framför mål. Jag tycker att han är bäst i Sverige på det, kanske till och med bäst i Europa. Det är väldigt lätt att spela med honom i PP, då han dels är väldigt bra på att styrningar och dels är väldigt bra på att skymma och täcka framför motståndarnas målvakt.

DIF har inlett säsongen 2011/2012 med fem vinster på sju träningsmatcher.

- Vi har sett starka ut så här långt. Framför allt våra två matcher i Finland mot Jokerit och HIFK såg riktigt bra ut, säger backen och tilllägger:

- Vi känns som ett lite jämnare lag jämfört med den förra säsongen och det har sett bra ut på alla fronter. Gustaf Wesslau och Tim Sandberg känns stabila i målet, hela backlinjen ser väldigt stark ut och framåt har vi en intressant mix. Vår grundmålsättning är att hamna bland topp fyra och vi kommer givetvis att ge allt för att gå så långt som möjligt.

Både Holmqvist och hans PP-kollega Tjärnqvist har övertygat under försäsongsmatcherna, där de har skrapat ihop fyra respektive fem poäng på sex respektive sju matcher. Men poängbäst i Djurgården för tillfället är Marcus Nilson, som har kommit upp i åtta poäng på sju matcher.

- "Mackan" har sett ruggigt bra ut och det känns på honom och många andra att vi är på gång, säger den 30-årige stockholmaren.

Holmqvist passar vidare på att lyfta fram tre av lagets nyförvärv tillika hemvändare.

- Wesslau har imponerat i kassen, Daniel Tjärnqvist tillför väldigt mycket rutin och Kyle Klubertanz gör mycket poäng, så visst kommer de att betyda enormt mycket för oss.