Matchguider: 90-talisterna dominerar slutspelet

20 mars 2012 16:00

Tre av fyra SM-kvartsfinaler lever alltjämnt och det är fördel Färjestad och Brynäs inför onsdagskvällens två matcher. Vi har tagit en rejäl sväng ner i statistiken och grävt fram de mest intressanta siffror som SM-slutspelet medfört så här långt. Och vi kom fram till att det är 90-talisterna som dominerar i många avseenden.


Notera att följande statistiska sammanställning är gjord före SM-kvartsfinal sex mellan MODO och Skellefteå.

Målvakter. Den så omtalade sista utposten är ju av tradition oerhört viktig i ett slutspel, och med imponerande 95,30 procent kan vi inledningvis konstatera att målvaktsligan i SM-slutspelet toppas av Skellefteås Joacim Eriksson, född 1990. SAIK-keepern fick sitt stora genombrott i Elitserien i år och landade på andra plats i den totala målvaktsligan, med bara Frederik Andersen framför sig. Så här sa CANAL+ expertkommentator Petter Rönnqvist till Hockeyligan.se i en intervju inför slutspelet:

– Jag såg honom i Leksand och förstod att han skulle bli en bra målvakt. Han hade lite oflyt i fjol när Hadelöv spelade, då gick laget bra och det bidrog till att Hadelöv spelade bra. Hadelövs stabilitet i målet gjorde att Eriksson inte riktigt fick chansen. I år har han fått stå mer och har en bra räddningsprocent. Det finns bitar han fortfarande behöver jobba på, positionsspelet och rörelseschemat till exempel, men jag är inte överraskad över att han har fått den här utvecklingen.

MODO:s Mikael Tellqvist är tvåa på 94,74. Noterbart är att just Andersen, som alltså var statistiskt sett bäst i Elitserien, har halkat ner till sjätte plats.

Tittar man uteslutande på lagsiffran ser man att Skellefteå toppar med 1,4 insläppta mål per match i snitt. Brynäs slår sig in på andra plats med 1,6.

Målvaktsstatistik, SM-slutspelet (siffra i Elitserien inom parantes):

  1. Joacim Eriksson, Skellefteå, 95,30 % (93,52)
  2. Mikael Tellqvist, MODO, 94,74 (92,43)
  3. Viktor Fasth, AIK, 94,16 (93,41)
    6. Frederik Andersen, Frölunda, 92,12 (94,27)

Skellefteå bäst i special teams

Nästa viktiga fas i ett slutspel är givetvis special teams, en gren som traditionellt sett brukar spela en stor roll i hur slutspelsträdet formas. Och även här återfinns Skellefteå i topp, både i den sammanräknade tabellen och statistiken för powerplay isolerat.

– Det gäller att fortsätta att försöka komma till avslut och att få många på mål, och det tycker jag att vi har fått. Sen kan man ju inte räkna med den utdelning och procentsiffra som vi hade i början av serien, det är osannolikt. Men powerplay är en viktig detalj. Vi har spetkompetens och det gäller att utnyttja den, sa Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare till Hockeyligan.se inför tisdagens drabbning med MODO.

Noterbart är att Brynäs, som toppade powerplay-tabellen i Elitserien med siffran 25 procent, placerar sig på fjärde plats i slutspelet med 23,53. Sämst är HV71 på 11,11.

Powerplay, SM-slutspelet:

1. Skellefteå, 27,78 (21,78)
2. AIK, 27,27 (20,47)
3. Frölunda, 25,00 (17,65)

Färjestad toppar boxplay-ligan

Vad gäller boxplay återfinns Färjestad i topp med blott två insläppta mål på 18 numerära underlägen. Det ger en siffra på 88,89 och befäster Karlstadsklubbens styrka i den spelformen, då man var näst bäst i Elitserien bakom Skellefteå i samma kategori.

Svagast boxplay har MODO som släppt in fem mål på 18 tillfällen, trots att laget spelade upp sig betänkligt i den spelformen i Skellefteå Kraft Arena senast.

Boxplay, SM-slutspelet:

1. Färjestad, 88,89 (85,79)
2. HV71, 84,21 (82,89)
3. Skellefteå, 81,82 (86,05)

Frölundaduo matchas hårdast

I korthet konstaterar vi dessutom att Skellefteå skjuter flest skott, att Brynäs tekar bäst och att HV71 tacklar mest.

Det finns ett backpar som står ut vad gäller istid, ett backpar som tillhör Frölunda. Henrik Tömmernes, född 1990, och Christian Bäckman matchas flitigast av alla i hela SM-slutspelet. Överägset mest, dessutom.

Mest spelande forward är Färjestads Rickard Wallin som slår sig in på tionde plats.

Istid, SM-slutspelet:

1. Henrik Tömmernes, Frölunda, 25:24 (22:46)
2. Christian Bäckman, Frölunda, 25:08 (23:15)
3. Jonas Ahnelöv, MODO, 23:52 (20:19)
10. Rickard Wallin, Färjestad, 22:39 (19:24)
12. Johan Davidsson, HV71, 22:07 (19:14)

Silfverberg fortsätter leverera

Vad gäller poäng återfinns den hypervasse Jakob Silfverberg, född 1990, i topp. Silfverberg och Bud Holloway är faktiskt de ende spelarna i toppen av Elitseriens poängliga som levererat på samma nivå i SM-slutspelet, då både AIK:s duo med Richard Gynge och Robert Rosén samt MODO:s ledande kedja med Per-Åge Skröder, Niklas Sundström, och Nicklas Danielsson inte nått upp i tidigare höjder.

Flest mål har AIK:s Oscar Ahlström alltjämnt gjort.

Poängliga, SM-slutspelet:

1. Jakob Silfverberg, Brynäs, 7
2. Bud Holloway, Skellefteå, 6
Mikael Johansson, Färjestad, 6
42. Nicklas Danielsson, MODO, 2
Per-Åge Skröder, MODO, 2

Robert Rosén, AIK, 2

Och för att runda av 90-talstemat på ett passande sätt konstaterar vi att Calle Järnkrok, född 1991, har bäst plus-minus-statistik tillsammans med Jakob Silfverberg. Det är nya tider i hockeysverige!

Följ matcherna via Elitserien Arena

Matcherna följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".

De direktsänds dessutom i CANAL+ Sport 1 och CANAL+ Sport HD (Färjestad-HV71) och TV4 Sport (Frölunda-Brynäs).