Elitserielegendaren: Dick Tärnström

12 juni 2013 09:00

I vår serie om legendarer från Elitserien har vi nu kommit till nästa anhalt. Det handlar om en gedigen försvarsspelare som alltid kommer finnas med i varje hockeyälskares hjärta. Speciellt om du har en extra kärlek till AIK. Nästa Elitserielegendar är nämligen Dick Tärnström.


Dick Tärnström - 466 Elitseriematcher

Dick Tärnström har alltid varit säkerheten personifierad. När Tärnström var på isen visste man att det skulle bli svårt för motståndarna att göra mål, men Tärnström var också ett hot offensivt. Tärnström gjorde nämligen 182 poäng i Elitserien från sin backplats varav 62 mål.

Tärnström är förknippad med AIK som han har som sin moderklubb och som han spelat nästan hela sin karriär inom Sveriges gränser. Förutom en säsong då han representerade Södertälje.

Men Tärnström har också varit med om mycket utanför Sverige och Elitserien. I NHL blev det 306 matcher, mestadels för Pittsburgh Penguins men också för Edmonton Oilers och Columbus Blue Jackets.

Tärnström har dessutom spelat flertalet matcher med Tre Kronor där han bland annat vunnit VM-silver och VM-brons. År 2004 vann han dessutom backarnas poängliga och skytteliga i VM.