Elitserielegendaren: Niclas Hävelid

17 juni 2013 09:00

Efter att ha spelat i fyra klubbar i Elitserien och tre klubbar i NHL varvat med landslagsspel är nu en strålanda karriär över för försvarsbjässen Niclas Hävelid. Hävelid som är lika självklar som våra tidigare Elitserielegendarer.


Niclas Hävelid - 513 Elitseriematcher

Niclas Hävelids karrär började med Enköping i division två men snabbt skulle Hävelid klättra i seriesystemet. I början av 90-talet så väntade Elitseriedebuten med AIK där det blev åtta hela säsonger innan han spelade ett år med Malmö.

Därefter väntade NHL-spel med lag som Anaheim Ducks, Atlanta Trashers och New Jersey Devils innan karriären sen skulle komma att avslutas i Linköping. Där emellan hann Hävelid också med ett år i Elitserien med Södertälje under lockouten 2004/2005.

Totalt blev det 513 matcher i Elitserien och 628 matcher i NHL. Med råge alltså över 1000 matcher inom den absoluta toppishockeyn. I många år och klubbar fick han dessutom bära ett kaptensmärke på tröjan.

Utöver spel i sina klubblag har Hävelid representerat landslaget i både OS och VM. Turneringar som han varit med och vinna båda två. Gör man det, så är man en riktig legendar.