Håkan Loob: "Skellefteå och Rögle ser väldigt bra ut"

15 februari 2022 14:00
Intervju

Vilka spelare har imponerat mest den här säsongen? Vilka lag får kvala? Och vilka lag hamnar på topp-6? Det och mycket mer låter vi SVT:s expert Håkan Loob spekulera i. ”Ett lag som är småfarligt är Leksand. De kan definitivt klättra uppåt”, säger den förre storspelaren.


Ungefär en fjärdedel återstår av grundserien i SHL. Tabellen haltar visserligen något när det gäller spelade matcher, men just nu är Skellefteå etta, följt av Rögle och Luleå.

– Skellefteå ser väldigt stabilt ut, tillsammans med Rögle, som över tid har sett bra ut. Rögle har haft någon svacka, men det kan bero på skador och pandemi. Sedan finns det en utmanare i framförallt Luleå. De är med där uppe, säger den tidigare skyttekungen Håkan Loob, som numera är expert i SVT.

Är du överraskad att Skellefteå är serieledare, trots en del tunga spelartapp inför säsongen?

– Man ska inte bli jätteförvånad. De lag som kan bibehålla en ryggrad är ofta de lag som kan vara stabila över en grundserie. Med Möller, Jocke Lindström, Pudas och två stabila målvakter kan de lägga till spelare som inleder utan press. Linus Karlsson gör det jättebra, även Filip Roos på backplatsen. Kedjan med Jonathan Johnson, Richard Hugg och Linus Karlsson har gjort det oerhört bra, vilket gör att Skellefteå har två, kanske tre kedjor som kan producera, säger Håkan Loob.

Det är inte bara om seriesegern kampen är hård. Det ser ut att bli en minst lika hård kamp om platserna på topp-6, som alltså renderar en direktplats i kvartsfinal.

– Ett lag som är småfarligt är Leksand. De kan definitivt klättra uppåt. De ser bra ut och Kaskisuo i målet har blivit bättre och bättre. De är på gång. Frölunda ska väl också börja jobba sig uppåt lite. Två lag som jag tycker borde kunna göra bättre ifrån sig är Örebro och Färjestad. Även om båda klubbarna har spelat bättre på slutet, kanske framförallt Färjestad. De har sett bättre ut de senaste 15 omgångarna. Ett lag man inte riktigt vet var man har är Växjö. De har gått i vågor. Ena stunden ser de stabila ut för att i nästa svaja lite mer, säger Loob.

Det låter som att du tror att topptrion blir kvar på sina platser och tolkar jag dig rätt tror du även att Leksand och Frölunda kniper en kvartsfinalplats. Vilket lag tar den sjätte platsen?

– Jag tror att Färjestad klarar det. De har stabiliserat sitt försvar och har en explosiv offensiv. De har stor potential i powerplay och kan de komma igång där kan de vinna de jämna matcherna. Jag tror att Färjestad landar topp-6. Vilket då Örebro, Oskarshamn och Växjö får lida för, säger Håkan Loob.

"Fredrik Olofsson gör det jättebra"

Ett annat viktigt streck är självklart det mellan plats tolv och 13. De två lag som hamnar under det får spela en serie i bästa av sju matcher, och det lag som förlorar den åker ur SHL. Just nu är det Djurgården som är jumbo. Fyra poäng fler än dem har Timrå och Malmö återfinns på den viktiga tolfteplatsen.

– Det är lätt att säga lagen som ligger under strecket nu kommer att få kvala. Det har varit turbulent i Djurgården. Därför har de hamnat lite på efterkälken och jag tror att de får svårt att komma ikapp. De är trots allt nio poäng bakom tolvan Malmö. Sedan blir det en kamp mellan i första hand Timrå och Malmö. Timrå spelar friskt och är med i många matcher, men de hittar vägar att förlora, och det gör det tufft mentalt, säger Håkan Loob.

Om vi går över till spelare, vilka har imponerat mest på dig den här säsongen?

– Det går inte att se förbi vad att Oskarshamn gör, både som lag och vissa individer. Framförallt Fredrik Olofsson gör det jättebra. Han drar med sig en sådan som Patrik Karlkvist, som är en otroligt bra målskytt och han har överraskat. Man måste ha något extraordinärt för att göra så mycket mål och det har han. Kan de fortsätta så här bra kan Oskarshamn vara med och störa i ett slutspel. Jag måste nämna Linus Karlsson igen. Han gör det jättebra och ser till att den Skellefteåkedjan fungerar så bra. Alla, inklusive mig själv, funderade på om han skulle hänga med rent åkmässigt, men han har klarat det med bravur, säger Håkan Loob.

Håkan Loobs all star-lag, baserat på prestation den här säsongen.

Målvakt: Christoffer Rifalk, Rögle

”Sakta men säkert har Rifalk blivit bättre och bättre. Han står ofta matcherna mot toppkonkurrenterna och när mycket står på spel, och han gör det jättebra. Han klarar av att stå många matcher.”

Backar: Jonathan Pudas, Skellefteå, samt Oscar Engsund, Luleå

”Jag vill ha en offensiv och en defensiv. Offensivt vill jag ha Jonathan Pudas. Han gillar jag jättemycket. Oerhört bra i powerplay och han har en jättebra blick för spelet. Han klarar av att spela en helhetshockey, med spets i powerplay. Vid sin sida tar jag Oscar Engsund, inte bara för att han gör mål den här säsongen, utan han är rejäl i egen zon och tuff att möta. Han spelar hårt, men rättvist och rent.”

Forwards: Adam Tambellini, Rögle, Pontus Holmberg, Växjö, Leon Bristedt, Rögle

”Jag kan inte gå förbi Tambellini i Rögle. Han är ett hot hela tiden. Han gör det väldigt bra och är den där spetsen som gör att Rögle är där de är. Han får lagkamraten Leon Bristedt med sig. Han är ett oerhört energiknippe från start till mål. Även om han har en tung dag är han oerhört energisk. Han har börjat producera igen och gör i princip en poäng per match. En härlig lirare tycker jag. En riktigt favorit för mig är Pontus Holmberg i Växjö. En tvåvägsspelare. Han är inte alltid flashig, men tittar man noga på honom gör han ett jättejobb både defensivt och offensivt. En gedigen center.”