Finallagens nycklar till framgång

18 april 2012 15:40

Det pratas mycket om Bud Holloway och Jakob Silfverberg i dessa dagar, med all rätt givetvis. Men finns det några andra nycklar till framgång för årets finallag? Hockeyligan.se har tittat lite närmare på faktorer som - sett till historien - kan bli avgörande.


Skellefteås Bud Holloway har öst in poäng (23 poäng) och Brynäs Jakob Silfverberg har öst in mål (12 mål). Båda går till historien som decenniets bäste i respektive gren, men stjärnlirarna är inte de enda faktorerna till framgång.

Brynäs bäst i ändarna - Skellefteå i mitten

Kollar vi på hela lagen, kollektiven, hittar vi några andra intressanta ingredienser. Till exempel måste Skellefteå dra så stor nytta av mittperioden som möjligt. Laget är klart bäst i den andra perioden på bortais då man spelat in 12 poäng och har +6 i målskillnad.

Samtidigt är Brynäs sämst i den andra perioden på hemmais. -5 i målskillnad och bara 4 poäng för gävlelaget, som i stället trivs väldigt mycket bättre i de båda ändperioderna. Och där trivs inte Skellefteå...

Fullständig periodstatistik för slutspelet >>

Utvisningar

Skellefteå är det lag i slutspelet som hamnat i numerärt underläge flest gånger (58 gånger). Dumt, med tanke på att laget inte trivs särskilt bra i boxplay. Inte jämfört med Brynäs i alla fall.

Lag BP-tillfällen Insläppta mål Procent
Brynäs 51 9 82,35 %
Skellefteå 58 12 79,31 %

Fullständig boxplaystatistik för slutspelet >>

Däremot trivs Skellefteå väldigt bra i powerplay, och då passar det så klart väldigt bra att västerbottningarna är det lag i slutspelet som fått möjlighet att spela i numerärt överläge flest gånger (77 gånger).

Lag PP-tillfällen Gjorda mål Procent
Skellefteå 77 23 29,87 %
Brynäs 54 9 16,67 %

Fullständig powerplaystatistik för slutspelet >>

Fysiskt spel

När det gäller fysiskt spel är Brynäs bäst. Laget har dock inte tacklat mest, men just bäst. Inte en enda utvisning har det blivit på de totalt 244 tacklingarna laget så generöst delat ut i slutspelet.

Skellefteå har tacklat fler gånger men åkt på två utvisningar. Och det var ju det där med att inte hamna i numerärt underläge...

Lag Tacklingar Utvisningar Procent
Skellefteå 347 2 0,57 %
Brynäs 244 0 0 %

Fullständig tacklingsstatistik för slutspelet >>