Matchguide: "Brynäs guldfest triggar oss"

18 april 2012 16:15

Brynäs hade 3-0 i matcher och ett järngrepp om SM-guldet och LeMat-pokalen. Nu står det plötsligt "bara" 3-2 till gävlelaget och Skellefteå är därmed alltså bara två vinster från att bli det första laget som vänder ett 0-3-underläge till seger. Men så långt har man ännu inte tänkt i SAIK-lägret. "Vårt enda fokus är att vinna på torsdag" säger Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare till Hockeyligan.se.


Brynäs - Skellefteå

Brynäs leder med 3-2 i matcher i bäst av sju.

Hockeyligan.se når Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare precis efter onsdagens träningspass och föga förvånande efter tisdagens 3-2-seger har SAIK-coachen en bra känsla.

– Absolut. Även om jag tycker att vi har haft en bra känsla i laget hela tiden. Men självklart är det alltid lättare när man vinner, säger Klockare och fortsätter:

- Jag tycker att vi spelade riktigt bra stora delar av matchen. Det var givetvis tungt när Brynäs först gjorde 1-1 och sen följde upp det med 2-1. Men vi har ett jäkla driv i gruppen och vi hittade tillbaka till vårt spel och lyckades kvittera till 2-2 sent (18:42) i den andra perioden. Och sen vet vi att vi är starka i slutet av matcherna på hemmaplan.

Men nu väntar alltså en ny match i Läkerol Arena?
- Hittils har vi har gjort två bra bortamatcher och i den första (red anmärkning: 3-2 till Brynäs efter förlängning) hade vi två jättelägen precis innan de gör sitt suddenmål, där det båda gångerna kändes som att Svedberg (Niklas) inte riktigt hade koll på pucken.

Apropå Svedberg, hur ser du på att Brynäs senast bytte målvakt från Svedberg till Johan Holmqvist?

- Vi försöker undvika att titta på vem som står i deras mål, utan vi försöker i stället att fokusera på att bara att se nätet.

Senast ni gästade Läkerol Arena hade Gävle förberett för en guldfest, hur var det att mötas av guldlöpsedlar redan innan nedsläpp?

- Det är klart att det triggar oss och det lär inte vara någon skillnad på torsdag. Jag menar det lär ju vikas guldhjälmar för publiken även på torsdag.

"I dagsläget är alla tillgängliga"

Senast kom ni till spel utan Lee Goren och Johan Forsberg. Vidare tvingades Pierre-Edouard Bellemare att bryta på grund av skada, hur är läget i truppen nu?

- Det ser väldigt bra ut. Vi har en fantastiskt bred trupp och det har vi också bevisat tidigare. I dagsläget är alla tillgängliga, men vi får se hur vi formerar laget.

Både Forsberg och Goren har missat de fyra senaste matcherna, de lär med andra ord vara väldigt spelsugna?

- Båda två är fysiska och viktiga spelare och visst ser de taggade ut då de inte har spelat på ett tag, men vi får som sagt se hur vi formerar laget och just nu vill jag inte säga mer.

Om ni vinner två matcher till kommer ni att bli historiska genom att bli det första laget som vänder ett 0-3-underläge till seger, hur ser du på det?

- Sen den tredje matchen har vi tagit minut för minut och det är fortfarande bara det som gäller. Det är ingen idé att ödsla någon energi på något annat än att vinna på torsdag och ta tillbaka finalserien till Skellefteå.

"Vi spelar hockey och skiter i det andra"

Hur tror du att det går på torsdag?
- Brynäs ska vara riktigt bra om de ska vinna mot oss och vi ska kriga stenhårt varje minut.

Så ni tänker vika guldhjälmar på lördag?
- Vi har inte ägnat en tanke på det. Vi spelar hockey och skiter i det andra, säger Klockare.

Sundqvist jagar på sina lagkamrater. Foto: Bert Söderström/Pic-Agency

Larsson: "Inga problem med våra nerver"

Skellefteå vann till slut skotten med 37-22 och tisdagens match med 3-2. Brynäs assisterande tränare Jan Larsson ger sin syn på förlusten.

- Vi är alldeles för passiva i den första perioden och den perioden är nog vår sämsta i den här finalserien. Men i den andra perioden rycker vi upp oss och får fart på grejerna igen. Vi vänder på matchen och bitvis spelar vi riktigt bra, sa han på presskonferensen efter SM-final fem i Skellefteå Kraft Arena och fortsatte:

- Tredje perioden var jämn och vi skapar en hel del chanser, men vi får inte in pucken.

I samband med den femte finaldrabbningen valde Brynäs alltså att byta målvakt från Svedberg till Holmqvist. Detta trots att Svedberg så här långt i SM-slutspelet har noterats för tre nollor och en räddningsprocent på 94,35?

- Varför vi bytte målvakt behåller vi för oss själva, men "Honken" gjorde en bra match.

Vem står på torsdag?
- Det får vi se, säger BIF-coachen.

Nu har ni förlorat två raka matcher, hur är känslan i laget?
- Det är inga problem med våra nerver. Vi visar att vi är beredda att kriga och det var små marginaler som avgjorde i dag.

Jonsson: "Vore fantastiskt att få avgöra hemma"

Brynäs tränare Tommy Jonsson är tydlig med vad som gäller inför nästa finaldrabbning.

- Det är på något vis bara att jobba vidare och se framåt. Vi vet vad vi kan och vad vi har för kapacitet i laget. Vi snackar inte om någon otur utan ser framåt och ser möjligheterna i stället. Vi ska spela riktigt bra och vinna vår sista match på hemmaplan nu. Det skulle vara fantastiskt att få avgöra inför vår publik, säger Jonsson till BIF:s hemsida.

Inget lag har lyckats vända 0-3 till seger

Det finns alltså ännu inget lag som lyckats vända underläge 0-3 till seger i en SM-slutspelsserie sedan sjumatcherssystemet infördes. Men Djurgården var nära i SM-kvartsfinalen förra säsongen då man hämtade upp 0-3 till 3-3 mot Luleå, för att därefter falla i förlängningen i den avgörande matchen. Ett annat exempel är MODO - även de i kamp med Luleå - som föll med 4-3 i matcher efter att ha hämtat upp 0-3 till 3-3 säsongen 2000/01.

Blir Skellefteå först genom tiderna att lyckas med bedriften, eller säkrar Brynäs sitt första SM-guld sedan 1999?

von Konow: DIF närmast att vända 0-3 i matcher MER STATISTIK INFÖR MATCHEN

Mer inför matchen hittar du även på Brynäs och Skellefteås hemsida.

Mer läsning:

Warg: "Ett SM-guld skulle bli dyrt för Skellefteå"
Dackell: "Vore enormt stort att få avsluta med guld"
Skellefteås målvaktstränare Holm inför matchen

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Följ matchen i text och video

Torsdagens match följer du via Elitserien Arena, där du hittar artiklar och video både inför och efter match - och under match självfallet även liverapportering med statistik. Via vår mobila applikation Elitserien 2011/2012 (för iOS och Android) kan du också följa händelserna - och därtill har du möjlighet att ta del av helt unika målklipp.