von Konow: SAIK siktar på att kopiera Toronto

19 april 2012 14:15

Skellefteå siktar på att kopiera Torontos bedrift från 1942 med att vända 0-3 i matcher till seger med 4-3 i en final, skriver hockeyoraklet Gregor von Konow inför torsdagens SM-finaldrabbning i Läkerol Arena.


Nästan på dagen för 70 år sedan blev Toronto Maple Leafs (mot Detroit Red Wings) det första och hittills enda laget i en Stanley Cup-final som vänt ett underläge på 0-3 i matcher till seger med 4-3. Nu ska Skellefteå försöka att göra om bedriften i en SM-final. Efter att ha förlorat de första tre matcherna mot Brynäs i finalserien har Skellefteå vunnit de två senaste.

- Vi ska göra en historisk vändning, konstaterade coachen Anders Forsberg efter att Skellefteå åkt på sin tredje raka förlust mot Brynäs. Nu har vi vunnit två och vi ska göra allt för att vinna även nästa så att vi får spela en sjunde och direkt avgörande hemma.

Helt klart är att pressen nu inför sjätte matchen i Gävle är på Brynäs. Alla i Gävle och Gästrikland kräver att Brynäs vinner och spelar hem sitt 13:e SM-guld. Att åka upp till Skellefteå och spela en sjunde och avgörande match är ingenting som Brynäs är intresserade av. Det är nog säkrast för Brynäs att vinna hemma i Gävle i kväll om det ska bli något SM-guld för laget i år.

Silfverberg sköt i stolpen

Säkert grämer sig Brynäs åt att de inte vann match fyra hemma i Gävle och avgjorde finalserien, när man fick en straff under övertidsperioden, men som skyttekungen Jacob Silfverberg brände genom att skjuta i stolpen. En sådan chans får man bara inte missa. Ibland har man marginalerna med sig, andra gånger mot sig. Brynäs vann match två på övertid och match tre på ett omdiskuterat mål, medan pucken gått Skellefteås väg i de två senaste matcherna.

Nu senast efter nästan två perioder såg det ut som om Brynäs skulle vinna. Brynäs hade ledningen med 2-1 sent i mellanakten, men 78 sekunder före pausvilan kvitterade Tomas Skogs till 2-2 på smörpass från Bud Holloway, som gav Skellefteå ledningen med 1-0 efter 11. 56 i första perioden.

Sedan avgjorde Oscar Möller tillställningen med sitt 3-2-mål 6.27 före full tid och såg till att finalserien levde vidare.

- Min viktigaste fullträff förstås under karriären, säger Oscar Möller. Vi lovade varandra att vi skulle vinna och tack vare vår krigarinställning stod vi som segrare när slutsignalen gick. Brynäs trodde visst att guldet redan var klart, men det är först till fyra segrar som gäller.

Holloway jagar nytt rekord

Bud Holloway blev i matchen alla-tiders poängkung under ett SM-slutspel. Han har gjort 10 mål, 13 målpass, totalt 23 poäng på 18 matcher, vilket är två mer än vad Espen Knutsen (Djurgården) och Jukka Voutilainen (HV71) gjorde 2000 respektive 2008. Holloway, kan skjuta, passa, dribbla, göra mål, åka skridskor och jobba, är poängbäst i finalserien.

Kanadensaren har fixat ihop åtta poäng (2+6) på fem matcher. Nästa gång Holloway gör poäng tangerarar han rekordet i en finalserie. Bud Holloway är en av många riktigt bra utlänningar som varit med och satt färg på ligan under säsongen. Flera saker har bidragit till att Skellefteå tagit sig samman och vunnit de två senaste matcherna.

Laget från norr har framför allt fått ordning på målvakts - och försvarsspelet (även om det kan bli ännu bättre) samt att man spelet tuffare, hårdare och varit beredda på att kriga och fightas för att vinna.

Snälla pojkar vinner inget SM-guld

Inget lag vinner något SM-guld om man spelar snällt och försiktigt. Du måste spela tufft och aggressivt och i de avgörande matcherna och vara beredd på att ibland gå över gränsen i vissa lägen om du vill bli en vinnare. Det har Skellefteå gjort, det har gett laget två raka segrar.

- Om det är nödvändigt att slåss för att vinna får vi göra det också, säger Anders Forsberg. Men självklart ska får vi inte dra på oss en massa utvisningar. Det håller inte mot ett lag som Brynäs, som är så starka i powerplay. Vi ska spela tufft och hårt, inte fullt. Sedan ska vi åka mycket skridskor.

Om Skellefteå vinner kvällens match mot Brynäs blir man det första laget som hämtat upp ett underläge på 0-3 i matcher i en SM-final. Djurgården (mot Luleå) 2011 och MODO (mot Luleå) 2001 har klarat av uppgiften tidigare, men då handlade det om spel i kvartsfinal.

von Konow: DIF närmast att vända 0-3 i matcher
Holloway/Silfverberg på väg att skriva historia