Resultat: Kampen om sista slutspelsplatsen tätnade

26 februari 2013 22:05

Tre poäng till AIK samtidigt som Brynäs plockade en pinne efter stor dramatik i Kinnarps Arena. Det är huvudrubriken i afton där även Skellefteå vann toppmötet mot Färjestad, Luleå tog en övertygande seger mot Linköping, MODO tog en efterlängtad vinst när laget vann med 1-0 mot Rögle och Frölunda vann med samma siffror i bortamötet mot Timrå.

HV71 - Brynäs 4-3 OT

Det blev minst sagt gastkramande i Kinnarps Arena. Gästande Brynäs tog ledningen i matchen genom mål från Johan Harju, men hemmalaget gjorde två raka mål genom Johan Lindström och Per Ledin fram till 2-1. Men Calle Järnkrok plockade fram stora kanonen med klockan på 17:02 i den andra perioden och inför tredje var det likaläge.

HV71 tog tillbaka ledningen genom Jason Krog och det såg länge ut som att hemmalaget skulle se till att Brynäs fick åka hem utan poäng, men Ryan Gunderson ville annat. När det endast återstod 39 sekunder av matchen sköt Gunderson in ett högt skott på kassen och pucken hittade nätet för 3-3.

HV71 fick dock sista ordet i matchen när Jason Krog blev tvåmålsskytt och matchvinnare när han genom ett friläge i förlängningen sköt bonuspoängen till hemmalaget. Brynäs fick en poäng med sig i matchen och ligger nu tre poäng före AIK när tre matcher återstår.

- Det finns självklart en risk att vi blir för passiva då vi pratat mycket om att hålla positionerna i försvarsspelet. Men vi rättade till det i den tredje perioden. Trots att vi är i en tung period har vi en bra stämning i laget, sa Brynäs tränare Tommy Jonsson till C More efter matchens slut.

Linköping - Luleå 2-6

I Cloetta Center i Linköping var det gästande Luleå som kom allt närmare en säker topp fyra-plats i Elitserien 2012/2013. Gästerna inledde målskyttet efter mål från Niklas Fogström. Elitseriens skyttekung Carl Söderberg kvitterade till 1-1 efter mål i powerplay men då gjorde Luleå ett ryck i den andra perioden när Peter Cehlarik och Niklas Olausson svarade för 1-2 och 1-3. Reduceringen från Linus Hultström gav hemmalaget hopp innan det var dags för Cehlarik att göra sitt tredje mål på två matcher för Luleå fram till 2-4 inför den tredje perioden.

Karl Fabricius gjorde mål när han tog "köksvägen" innan Niklas Olausson satte mål i öppen kasse för sin andra fullträff och tredje poäng för kvällen när Luleå vann matchen med 2-6.

- Vi ger oss själva förutsättningarna att vinna varje match. David (Rautio) håller oss kvar i matchen då försvarsspelet har mycket att önska i övrigt. Mest glädjande idag är att vi gjorde många mål och det får vi gärna fortsätta med, sa Luleås tränare Jonas Rönnqvist till C More efter matchen.

Skellefteå - Färjestad 3-2

Lagkapten Jimmie Ericsson var tillbaka i Skellefteå och fick se sitt lag prestera riktigt bra ishockey i den första perioden där Petter Emanuelsson och Pierre-Edouard Bellemare såg till att hemmalaget hade 2-0 på tavlan. Men i den andra perioden vaknade Färjestad och det med besked när Max Görtz reducerade redan efter 59 sekunder innan Per Åslund efter 3:44 såg till att matchen var helt jämn inför den tredje perioden.

Det var en mycket bra hockeymatch som vi bjöds på från Skellefteå Kraft Arena. Fart, fläkt och två spelande lag som villa vinna. Men som bekant kan endast ett lag segra när det handlar om elitserieishockey och det var serieledande Skellefteå som drog det längsta strået som många gånger förr den här säsongen. Johan Alm avlossade ett skott utifrån med klockan på 16:28 i den tredje perioden, skottet satt högt i nät bakom en skymd Alexander Salak ocg comebackkaptenen Ericsson skymde förtjänstfullt framför kassen när hans lag tog samtliga tre poäng från toppmötet.

- Väldigt skönt att bärga en sådan här seger, känslorna ska vara utanpå kavajen en sån här match och det är en härlig resa vi har framför oss i SM-slutspelet, sa Skellefteås assisterande tränare Bert Robertsson till C More efter matchen.

MODO - Rögle 1-0 OT

MODO har haft en tung period när det verkligen gått troll i målskyttet. Det dröjde förvisso hela 64 minuter och 38 sekunder innan matchens första, och enda mål, kom men då var det MODO som gjorde målet för två poäng i matchen mot Rögle på hemmaplan.

Det var en en något märklig match i Örnsköldsvik som innehöll hela 36 utvisningsminuter där Rögle fick spela boxplay under långa perioder. Stolpskott var det även gott om och matchen kunde slutat hur som helst, men istället var det MODO-backen Kyle Cumiskey som bröt dödläget och såg till att matchen fick ett plötsligt slut i övertid. Segern var eferlängtad för MODO som inför matchen hade fem raka förluster. Mattias Ritola svarade för assist till matchens enda mål och sa följande till C More efter matchens slut:

Vi gör en bra match defensivt och det viktigaste idag var segern då vi haft det tungt på slutet. Det är ett jättebra skott av Kyle där i förlängningen. Nu blir det skönt att SM-slutspelet snart drar igång.

Timrå - Frölunda 0-1

Även i E.ON Arena var det en målsnål tillställning när Frölunda gästade Timrå. Endast ett mål föll och det från frölundabacken Christian Bäckman som följde med upp i ett anfall när lagen spelade fyra mot fyra. Timrå kom först tre mot en, men Andreas Molinder som tog avslutet dråsade sedan in i sargen och blev liggandes. Då vände Frölunda och Christian Bäckman gjorde matchens enda mål genom snyggt klapp-klapp-spel.

Publiken var tillsammans med Timrås lagkapten Per Hallin riktigt upprörda på domaren och Hallin var så pass upprörd att hans protester ledde till en tiominutersutvsining. Timrå kämpade för en kvittering, men en storspelande Julius Hudacek stoppade samtliga 29 skott för en hållen nolla. Målskytten Bäckman sa följande till C More efter slutsignalen:

- Skön vinst, men jag uppfattade inte vad som hände när vi gör målet så det är svårt att uttala sig om det. Det enda jag tänkte var att hålla i pucken lite när det var spel fyra mot fyra och sen fick jag en jättefin passning från Brunnström.

AIK - Växjö 4-1

På Hovet i Stockholm var det AIK som rivstartade och det genom inte mindre än två stycken självmål från gästande Växjö som inte hade fru fortuna på sin sida i inledningen av matchen. Broc Little och Esa Pirnes tillskrevs målen som båda gick via växjöbackar i mål. Gästerna fick kontakt i den andra perioden när Tomi Kallio reducerade. Finländaren missade det första skottet efter ett hopslag, men det andra skottet satt klockrent i innerribban.

Men Växjös glädje blev kortvarig när AIK-backen Stefan Johansson sköt 3-1 med klockan på 11:12 i den andra perioden. Ett hårt skott som en skymd Mattias Modig, inbytt inför den andra perioden, inte såg mycket av. AIK höll sedan ställningen i matchen och när Oskar Steen satte 4-1 i öppen kasse var tre poäng till AIK ett faktum. "Gnaget" har nu tre poäng upp till den åttonde och sista slutspelsplatsen och det när tre omgångar återstår av Elitserien.