Resultat: Brynäs tog greppet om den sista slutspelsplatsen

28 februari 2013 22:00

Brynäs besegrade MODO medan AIK förlorade mot Luleå. Det innebär att det med två omgångar kvar skiljer sex poäng mellan Brynäs och AIK inför lagens möte på lördag. Det blev även vinster för Timrå, Växjö och Linköping i kvällens omgång 53 där det även avgjordes att Skellefteå nu cementerat sin serieseger genom vinst över Rögle på bortaplan.

Luleå - AIK 6-4

Luleå ville avancera i tabellen samtidigt som AIK jagade vidare efter den åttonde och sista slutspelsplatsen. Första perioden i kvällens match tillhörde Luleås Joonas Vihko som i den första perioden svarade för tre mål för ett hattrick. Vihko var likt en framgångsrik målskytt på rätt plats flera gånger om och svarade för lagets samtliga tre mål i den första perioden som slutade 3-1.

Vi skapade många chanser tack vare att vi jobbade hårt. Sen hade jag en hel del tur som lyckades göra tre mål. Det andra målet var riktigt flyt då pucken träffade min klubba när backen passade. Vad jag vet så har jag aldrig gjort tre mål i en och samma period tidigare, sa Vihko till C More efter den första perioden.

Målen fortsatte att rasa in i den andra perioden när AIK reducerade genom Broc Little innan Luleå svarade för två raka mål fram till 5-2. Många trodde matchen var stängd men AIK ville annat och gjorde både 5-3 och 5-4 men kom inte närmare än så när Toni Koivisto gjorde 6-4 i den tredje perioden och det blev även slutresultatet. Luleå avancerade till tredje plats i Elitserien medan det för AIK nu är sex poäng upp till den sista slutspelsplatsen med två matcher kvar att spela.

Det är bara brynäsmatchen (på lördag) som gäller just nu. Den måste vi bara vinna och sen ser vi hur det ser ut inför den sista matchen i Elitserien. Synd det blir så här idag på grund av misstagen, sa AIK:s tränare Anders Eldebrink till C More efter matchens slut.

Timrå - Färjestad 4-3

Känslorna var utanpå tröjorna i E.ON Arena där Timrå jagar halmstået att slippa spela Kvalserien. Hemmalaget spelade även betydligt bättre än Färjestad i den första perioden där Jonathan Hedström och Per Hallin var målskyttarna fram till 2-0. Men i den andra perioden vaknade Färjestad till och spelade mer aggresivt och effektivt när Chris Lee reducerade till 2-1. Men den andra perioden slutade ändå 3-1 till Timrå för med tre sekunder kvar svarade Joachim Rohdin för målet fram till 3-1 mycket vackert framspel av Erixon och Hedström som passade klapp-klapp in i slottet till Rohdin.

Färjestad gav sig inte utan en rejäl kamp och reducerade även matchen i den tredje perioden när Max Görtz var sist på pucken efter ett riktigt viljemål, där i stort sett samtliga spelare slog läger runt timråkassen. Kvitteringen kom också genom Chris Lee som svarade för sitt andra i matchen med ett rungande skott.

Avgörandet kom med fyra minuter kvar på klockan. Timrå fick chansen i fem mot tre och tog tillvara på läget när Mat Robison med ett hårt direktskott sköt 4-3 och tre poäng till Timrå. Laget släpper därmed inte taget om kampen mot Växjö, fem poäng skiljer med två matcher kvar att spela.

- En konstig match, men vi fick chansen i fem mot tre och den satt. Väldigt skönt, sammanfattade Timrås Tomas Montén till C More efter matchens slut.

Brynäs - MODO 3-1

Brynäs tog chansen att skaffa grepp om den åttonde och sista slutspelsplatsen inför de sista omgångarna av Elitserien. Laget svarade för det psykologiskt viktiga 1-0 i hemmamatchen mot MODO när Elias Lindholm tog "köksvägen" efter 19:46. Samme Lindholm gjorde även 2-0 i den andra perioden innan han tvingades kliva av på grund av ryggproblem. MODO reducerade genom Kyle Cumiskey, men Brynäs tycker om slutminuter och svarade åter igen för ett viktigt mål fram till 3-1 när Jesper Ollas på egen hand fixade kassen när klockan visade 19:23 i den andra perioden. Ollas bröt in på kassen och satte målet som skulle visa sig bli matchens sista.

Den tredje perioden bjöd nämligen på ett tillknäppt brynäsförsvar och en riktig slutspelshockey när laget helt enkelt stängde matchen. Trots att MODO hade mycket puck höll Brynäs MODO-spelarna utanför de farliga chanserna och kontrollerade händelserna för tre mycket viktiga poäng. Brynäs reser nu till Stockholm och Hovet för match mot AIK på lördag.

- Det här kändes jättebra så klart. Vi gör en bra match utifrån förutsättningarna. Vi får spela mycket i defensiven men vi löser det riktigt bra idag. Det är mycket moral i det här, vi skulle bara vinna idag, sa Brynäs Jesper Ollas till C More efter matchens slut. Till samma TV-kanal kommenterade Brynäs tränare Tommy Jonsson matchen på följande sätt:

- Det är väldigt positiva tankar just nu och samtidigt en lättnad att få stå här igen efter att ha tagit tre poäng. Jag är stolt och nöjd över det killarna presterar ikväll. Vi svarar för en stabil tredje period.

Rögle - Skellefteå 2-3

Gästande Skellefteå behövde en poäng i bortamötet mot Rögle för att säkra seriesegern i Elitserien 2012/2013. Det blev tre poäng samtidigt som jagande HV71 kammade noll i bortamötet mot HV71. Skellefteå är därmed helt klara seriesegrare i Elitserien.

Men det var Rögle som inledde målskyttet hemma i Lindab Arena när Fredrik Warg satte 1-0 i powerplay. Skellefteå kvitterande genom Jimmie Ericsson och tog även ledningen i matchen genom Viktor Arvidson. Den andra perioden bjöd sedan på två mål när Juhamatti Aaltonen krutade in 2-2 innan Oscar Lindberg satte 2-3 vilket även blev det matchavgörande målet då inga mål föll i den tredje akten.

- Det var mycket speltid men det var bara kul. Vi jobbade oss in i matchen och vinner helt klart rättvist. Det är jätteroligt att vi nu tagit seriesegern, det har vi krigat för länge, sa Skellefteås Pontus Petterström till C More efter matchens slut.

Växjö - HV71 4-1

Elitseriens femte och sista derby i Småland blev en fest för publiken i Vida Arena. Hemmalaget Växjö tog tag i matchen från första stund och Dennis Rasmussen gjorde 1-0 redan i matchens andra minut. I den andra perioden nätade Jan Hlavac två gånger om, med Elias Fälth som målskytt för HV71 mellan fullträffarna, hade vi 3-1 på tavlan inför den tredje perioden.

Där tog Växjös Jan Urbas tillvara på en retur efter 3:36 och gjorde kraftfullt matchens femte mål som betydde för 4-1 till Växjö. Publiken trivdes och Växjö slutar Elitserien som Smålands bästa lag när man därmed vann matchserien över HV71 med tre matcher mot två. Avståndet till Timrå på kvalserieplats är dock fortsatt oförändrat.

- Vi fick en bra energi i vårt spel och kunde ha mycket spel i anfallszonen. Nu är vi redo för en tuff match på bortaplan på lördag, sammanfattade Växjös tränare Sam Hallam till C More efter slutsignalen.

Frölunda - Linköping 2-4

Linköping svarade för en stark vändning för att resa hem från Göteborg med samtliga tre poäng. Men det var Frölunda som efter en första period utan mål tog ledningen i matchen i den andra perioden när Sebastian Collberg vackert satte 1-0 bakom Andreas Andersson. I den tredje perioden lossnade sedan målskyttet från båda lagen.

Rastislav Pavlikovsky styrde in målet som betydde 1-1, Sebastian Karlsson gjorde om prestationen för ytterligare en styrning i powerplay fram till 1-2 innan Frölunda kvitterade matchen i fem mot tre genom Joel Lundqvist. Men styrningar var matchens melodi för gästande Linköping och Simon Hjalmarsson satte det matchavgörande målet när han fick klubban på Pär Arlbrandts skott och styrde ner pucken mellan benen på Frölundas målvakt Patrick Galbraith.

Linköpings och Elitseriens skyttekung Carl Söderberg satte sedan punkt för tillställningen när han gjorde 2-4-målet i öppen kasse vilket betydde tre poäng till Linköping. Söderberg kommenterade matchen och säsongens poängproduktion till C More på följande sätt:

- Frölunda var bra i första perioden men jag tycker vi spelar bättre i andra och tredje. De gör mål i fem mot tre men det är klart det är skönt att även vi fick utdelning i powerplay. Nu känner jag att Elitserien går mot sitt slut men klart det är skönt att fortsätta producera hela vägen in.