"Skönt att kunna bjuda fansen på en seger"

21 september 2011 01:00

Djurgården drog det längsta strået i Slaget om Stockholm rond ett. Efter en svag förstaperiod målexploderade laget med tre snabba i andra och lade grunden för 4-2-segern. Hockeyligan.se var på plats i Ericsson Globe och pratade med huvudaktörerna i det segrande lägret.


Precis som mot MODO senast öppnade Djurgården svagt i första perioden, men den väsentliga skillnaden från i lördags var att man lyckades vända underläge 0-1 till 3-1 i andra.

Därefter spikade försvaret och målvakten Gustaf Wesslau igen, sånär som på ett baklängesmål i spel tre mot fem. Burväktaren var av förklarliga skäl inte tillfreds med inledningen men däremot mycket nöjd med hur laget reste sig.

- Vi ryckte upp oss och gjorde en bra andrahalva på matchen. De (AIK) var farliga, men vi spelade riktigt bra tycker jag. Skönt att vi täppte till och att vi spelade strikt hela vägen. En väldigt bra försvarsinsats i slutet, säger målvakten till Hockeyligan.se.

Wesslau motade totalt 32 skott och vann därmed målvaktsmatchen mot Viktor Fasth, som räddade 25 puckar.

- Jag är nöjd med min egen insats och jag är nöjd med lagets. Vi spelade bra tillsammans. Man är alltid kritisk och tittar på vad man kunde ha gjort bättre och annorlunda, men sen är det klart att man rosar sig själv när man gjort något bra också, säger Wesslau, som gläds med fansen:

- Skönt att kunna bjuda dem på en trepoängare. Det är lite historia mellan klubbarna så det är klart det är speciellt med ett derby. Man spelar väldigt mycket för fansen så att de ska kunna gå till jobbet dagen efter med huvudet högt.

Claesson ovan matchvinnare

Ett av Djurgårdens mål - kanske det snyggaste - gjordes av backen Fredrik Claesson. 18-åringen åkte solo genom mittzon och avslutade med ett rappt skott bakom en uppgiven Viktor Fasth i AIK-målet.

Fullträffen innebar 3-1 - en total scenförändring jämfört med första perioden.

- Jag tycker att vi gör en riktig dålig förstaperiod där vi kommer ut som mot MODO senast. Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Det var inte inställningen eller något sådant för alla såg skittaggade ut. Jag kan inte sätta ord på det, det är något som händer i huvudet. Du får ta det med en psykolog eller något, säger matchhjälten med ett leende till Hockeyligan.se och fortsätter:

- I pausen pratade vi om att tävla i alla situationer och hårt jobb. Vi måste jobba hårdare än AIK för att vinna och det var precis vad vi gjorde nu.

Ditt mål var rätt snyggt.
- Ja… var det så snyggt verkligen?

Från där jag sitter ser det riktigt snyggt ut.
- Bra! Kul att den sitter och att man kan hjälpa laget.

Hur känns det att vara matchhjälte?
- Självklart väldigt kul. Det är inte ofta man blir det så det är jäkligt kul.

Men segern satt som sagt hårt inne. Djurgården försökte med alla medel att väcka laget i och efter en förstaperiod som i mångt och mycket tillhörde AIK.

"Betyder mycket för våra fans"

Assisterande tränare Tomas Montén berättar att lagets time-out egentligen skulle ha tagits innan AIK:s ledningsmål men att det aldrig blev något spelavbrott. Efter 20 minuter bytte dessutom centrarna Kristofer Ottosson och Jonas Almtorp plats, precis som Mario Kempe och Pontus Åberg i tredje- och fjärdekedjan.

- Det är samma sak som med timeouten, vi vill försöka förändra något, vi vill försöka väcka dem. Ibland fungerar det - ibland inte. I dag föll det absolut väl ut. Det är egentligen ett minusbetyg att vi tvingas göra sådär men ibland måste man, det ingår i jobbet, säger Montén till Hockeyligan.se.

Även han gläds med fansen:

- Egentligen är det bara tre poäng det spelas om men det är klart att det här betyder mycket för moralen och väldigt mycket för våra fans. Man känner lite extra för att vinna en sån här match, säger han och fortsätter:

- Fansen var grymma i dag. Tyvärr var väl väldigt många här mot MODO också så det kändes bra att vi kunde bjuda tillbaka i dag. Det de såg senast mot MODO var inte okej.