Matchguider: Steen utmanar seriens skyttekung

28 september 2012 17:00

Inför omgång sju av Elitserien har vi gjort en djupdykning i vår gedigna statistikbank och inför helgens sex matcher bjuder vi härmed dig på en hel del matnyttig statistik. Givetvis får du även precis som vanligt lägen i lagen inför matcherna Skellefteå - Färjestad, Brynäs - Timrå, Växjö - Luleå, Frölunda - AIK, Rögle - HV71 och sist men inte minst Linköping mot MODO.


Skellefteå - Färjestad

I torsdags fick Skellefteå en liten revansch på vårens missade SM-guld när man besegrade de regerande mästarna Brynäs med 5-3. Redan på lördag kommer en ny SM-finalrepris, då västerbottenslaget nu ställs mot 2011:års mästare Färjestad.

Både Skellefteå och Färjestad har två raka trepoängare i ryggen. SAIK har dessutom mäktat med att göra tio mål på de två matcherna. En stor anledning till det stavas Bud Holloway som nu toppar Elitseriens poängliga. Kanandensaren har hittills samlat på sig elva poäng på sex matcher, att jämföra med Färjestads poängkung Per Åslund som står på fem poäng på lika många matcher.

John Klingberg, Petter Granberg, Pierre-Edouard Bellemare, Oscar Möller och Erik Andersson kom inte till spel i torsdags. Ryan Vesce ansluter till laget i oktober.

– Möller och Andersson körde för fullt på dagens (fredag) träning och Granberg tog i dag av sig den röda tröjan för första gången, så han närmar sig också spel. Vi får se hur det ser ut på lördag, säger Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare till klubbens hemsida.

Färjestads Anton Grundel var inte med i torsdags. Läs mer om FBK på klubbens hemsida.

Brynäs - Timrå

Tittar man på statistiken talar det mesta för de regerande mästarna, då Brynäs har tio raka hemmasegrar mot Timrå. Gävlelaget har dessutom vunnit sina fyra senaste hemmamatcher. Båda lagen kommer närmast från förluster, i Brynäs fall alltså 3-5 i SM-finalreprisen mot Skellefteå och i Timrås fall blev det 1-4 mot Färjestad.

Under den förra säsongen blev Brynäs kända som kungar i powerplay, men inför lördagens matcher totaldominerar Timrå PP-ligan. Sex mål på 21 försök ger en PP-utdelning på 28,57 procent. Imponerande är ordet.

I torsdags noterades Timrå för säsongens andra förlust under ordinarie tid, när man fick se sig besegrat av Färjestad. Hör TIK:s tränare Tomas Montén sammanfatta den matchen och blicka fram emot lördagens drabbning med Brynäs.

I torsdags saknade Brynäs Lars Jonsson och Dennis Persson och truppen ser ut på samma sätt mot Timrå. BIF:s tränare Tommy Jonsson inför matchen

Senast saknade Timrå Robin Lindqvist och Tommy Stenqvist.

Växjö - Luleå

Tabellettan från Norrbotten, Luleå Hockey, har tre raka segrar mot Växjö och LHF har vidare släppt in färre än två mål per match de tre senaste matcherna. I torsdags tog Luleå en snabb revansch på tisdagens förlust mot FBK, när man hemma i Coop Arena besegrade Frölunda med 2-1, medan Växjö nu har två raka förluster, eller 3-8 mot Linköping och 1-3 mot Rögle.

Både Luleå och Växjö har en hel del att jobba med i powerplay. För även om LHF i torsdags nätade i just powerplay ligger man just nu näst sist i den statistiken. Jumboplatsen innehas av Växjö som ännu inte har gjort mål i PP, trots inte mindre än 26 försök.

Lakers kan i stället glädjas åt man toppar seriens tacklingsliga, eftersom smålandslaget så här långt har delat ut 115 tacklingar. Ett facit som är tolv fler än tvåan HV71.

Växjö: Chans till snabb revansch
Lakers-TV: Markusson om hur man laddar om inför Luleå

Växjös långtidskadade Dennis Rasmussen saknas sedan tidigare. Senast saknade Luleå forwarden Sami Sandell.

– Vi åker med 13 forwards och sju backar. Fredrik Svensson, Jonas Berglund och Sandell stannar hemma. Daniel Mannberg (som har varit utlånad till allsvenska Asplöven) ansluter nu till truppen, säger LHF:s assisterande tränare Thomas Berglund till Luleå Hockey-TV inför matchen.

Frölunda - AIK

Tabelljumbon AIK har förlorat de sju senaste matcherna och stockholmslaget har även förlorat sina sex senaste bortamatcher. Den här säsongen har AIK inlett med sex raka förluster och i torsdags fick "Gnaget" se sig besegrat av Linköping med 4-2.

Tillsammans mot lördagens motståndare Frölunda är man också det lag som så här långt har släppt in flest mål, eller närmare bestämt 20 stycken.

Även Frölunda kommer närmast från ett nederlag, då göteborgslaget i torsdags åkte på en 1-2-förlust mot tabellettan Luleå Hockey. Noterbart i Frölunda är att Joel Lundqvist med sina sex passningspoäng i nuläget är delad tvåa i Elitseriens assistliga.

Mathis Olimb är långtidsskadad. Senast saknade Frölunda även Christoffer Persson och Magnus Kahnberg.

– Den enda som är helt borträknad är Olimb. När det gäller Magnus och Christoffer måste vi avvakta och se, säger FHC:s assisterande tränare Christian Lechtaler till klubbens hemsida.

Stefan Johansson (långtidsskadad) och Patric Blomdahl var inte med senast det begav sig för AIK. Josh MacNevin ansluter till truppen i oktober.

AIK-TV: Oscar Ahlström efter förlusten mot LHC

Rögle - HV71

I torsdags besegrade Rögle Växjö med 3-1 och nu har ängelholmslaget med målvakten Martin Gerber i spetsen siktet inställt på en ny trepoängare när man på lördag ställs mot HV71. Just Gerber toppar också för tillfället Elitseriens målvaktsliga.

Rögle: Gerber laddad för HV hemma

Rögles Fredrik Warg var inte med i torsdags.

HV71 kommer i sin tur närmast från säsongens första förlust, då man i torsdags förlorade (1-3) mot MODO. Men HV71 kan i stället glädjas åt att Jason Krog och Mattias Karlsson delar ledningen i Elitseriens plus/minus-liga.

Senast mönstrade HV71 en skadefri trupp. Läs mer om HV71 på klubbens hemsida

Linköping - MODO

Linköping har tagit minst en poäng per match de tre senaste hemmamatcherna och med två raka trepoängare verkar det finnas gott om självförtroende i LHC för tillfället.

Östgötalaget har även gjort flest mål, då man på sina sex matcher har noterats för 19 mål, där islossningen mot Växjö (8-3) givetvis är en stor anledning till att man just nu leder seriens målliga.

Men en ännu större anledning till LHC:s målexplosion är givetvis Elitseriens skyttekung Carl Söderberg, som för tillfället är ohotad i skytteligatoppen. Söderbergs åtta fullträffar är nämligen dubbelt så bra som tvåan Erik Forssells fyra mål.

MODO har förlorat de fyra senaste bortamatcherna, men örnsköldsvikslaget har samtidigt tagit minst en poäng per match de fem senaste matcherna. Och i torsdags satte man stopp för HV71:s fem matcher långa segersvit när man på hemmaplan vann med 3-1, i en match där NHL-spelaren Alexander Steen med sina tre poäng var stor härförare för ångermanlandslaget.

En annan detalj värd att nämna inför lördagens drabbning i Cloetta Center är det är ligans två bästa boxplay-lag som ställs mot varandra.

Linköpings Daniel Grillfors saknas alltjämt på grund av sin skada och MODO:s Samuel Påhlsson är långtidsskadad.

LHC:s assisterande tränare Hävelid inför matchen
MODO-TV: Steensäker seger mot serieledarna
MODO:s tränare Samuelsson inför matchen