Matchguider: Stekhete Grillfors om sin målexplosion

27 januari 2012 17:00

En spelare som definitivt vid det här laget vet att det kan svänga väldigt fort i ishockey är HV71:s Daniel Grllfors. Från att ha varit sjundeback och till och med spelat ett antal matcher som forward är han nu i stället Elitseriens hetaste back. "Det var lite kämpigt innan jul, men nu fungerar verkligen allting" säger Grillfors till Hockeyligan.se inför lördagens hemmamatch mot Brynäs.


I torsdags kom två nya mål av Elitseriens just nu klart poängbästa back Daniel Grillfors och tack vare sina tio mål och sju passningspoäng har HV-backen nu både satt nytt personligt mål- och poängrekord i Elitserien. Inte minst hans sju mål och totalt nio poäng på de nio senaste matcherna är minst sagt imponerande.

– Självklart är det skönt att det har blivit så många mål på sistone, men det bästa för min del är att själva spelet också har funkat bra. För det är väldigt skönt när allting fungerar, vilket det verkligen gör just nu, säger Grillfors och fortsätter:

- Men Johan Davidsson förtjänar också mycket cred för mina mål, då det oftast är han som har legat bakom dem på ett eller annat sätt. Han vet verkligen var han ska leta och när lägena uppstår hittar han alltid mig eller någon annan.

Med sina tio fullträffar är också Grillfors nu tvåa i skytteligan för Elitseriens backar, då endast Växjös finländare och PP-specialist Ilkka Heikkinen kan visa upp en bättre statistik i det avseendet. Vidare räcker backens målskörd även för tillfället till en delad andraplats i HV:s skytteliga.

– Det blir nog svårt att nå Heikkinen, men man kan ju alltid hoppas på att det fortsätter att rulla på för min del.

"Var lite kämpigt innan jul"

Klyschan det går snabbt i ishockey känns väldigt befogad i ditt fall. Vad är hemligheten till din målexplosion?

- Efter att jag fick kliva in i laget på allvar i slutet av december har jag också börjat våga göra mer på isen. Tidigare fick jag inte spela så mycket i powerplay, men när jag fick chansen efter jul fick jag börja spela PP på en gång och med mer speltid och dessutom också chanser i powerplay kommer också poängen, säger Grillfors och fortsätter:

- Men det var lite kämpigt innan jul, då jag oftast var sjundeback och även fick spela som forward i vissa matcher. Men det är svårt att komna in i ett vinande lag och ett tag var det bara eventuella skador som skulle öppna för mig.

Hur går tankarna vid sådana tillfällen?
- Man vill ju alltid spela, jag orkar inte gå runt och vara grinig för att jag inte får spela. För gör man det så drabbar det bara hela ens omgivning. Det är helt enkelt bara att gilla läget och jag tycker att jag har lyckats rätt bra med det, säger 29-åringen och tillägger:

- Det enda man kan göra är att träna extra och se till att man inte tappar för mycket. Men jag är väldigt glad för att jag chansen som forward några matcher, då det gav mig matchkondition och dessutom gjorde mycket för mitt självförtroende.

Nu lär det vara rätt svårt för tränarna att återigen placera dig som sjundeback/forward?

– Visst har det gått bra på slutet, men det finns aldrig några garantier och det gäller att vara på tårna hela tiden.

Brynäs har 3-0 i matcher mot HV71

Hur ser på lagets form?
- Segern i torsdags mot Skellefteå var väldigt viktig och det känns som att vi har fått en liten nystart nu när David Petrasek har kommit in i laget. För David är en riktig vinnarskalle och han vet verkligen hur HV71 fungerar.

Den här säsongen har lördagens motståndare Brynäs tre raka segrar mot HV71 och senast gävlelaget gästade Kinnarps Arena vann Tommy Jonssons trupper med 4-3.

- Det känns som sagt som att vi har mer kraft i laget nu och nu är det dags att bryta förlusttrenden mot Brynäs.

Och vi kan kallt räkna med minst ett mål från din glödheta klubba?
- I powerplay är det alltid någon som är ledig och man kan alltid hoppas på ett till. Jag får se till att smyga med i anfallen och hoppas på att Davidsson hittar mig, säger Grillfors med ett skratt.

Lördagens övriga matcher är:

Frölunda - Skellefteå
MODO - Växjö

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Växjös Hållberg inför mötet med MODO

Följ matcherna via Elitserien Arena

Lördagens tre matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".