"Kan det starka kollektivet hålla sig flytande trots tunga tapp?"

9 september 2020 11:00
Lagpresentation

Den gångna säsongen var den bästa någonsin för Rögle. Nu ska Ängelholmsklubben försöka upprepa succén – men utan tre av sina största stjärnor från förra säsongen ”Jag tror att de är på kurs mot en plats bland topp-6. Den stabiliteten, kontinuiteten och grundstyrkan finns där”, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.


Att Rögle har tagit steg i rätt riktning de senaste åren råder det ingen tvekan om. Ängelholmslaget slutade trea den gångna säsongen, vilket är den bästa placeringen i klubbens historia.

– Förra säsongen presterade laget på höjder som man inte har sett tidigare. Klubben har hela tiden flyttat gränser sedan Abbotts (Chris och Cam) kom och det försatte de storstilat med förra säsongen, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.

"En tid före och efter Abbotts"

Det var under säsongen 2017/18 som bröderna Abbott anlitades av Rögle. Chris klev in som ny sportchef och Cam blev ny huvudtränare. Första säsongen blev det en elfte plats, det följdes upp med en nionde plats och förra säsongen blev klubben alltså trea.

– Det finns en tid före och efter Abbotts. Precis allt har förändrats. Det är en revolution och en total förvandling av klubben. Det har nog funnits förutsättningar hela tiden, i form av att få med sig publik och näringsliv. Det är inte så att de började på noll, men Abbotts har verkligen ringat in det, höjt kravribban och börjat bygga, säger Rooth.

Till den här säsongen får Abbotts och Rögle klara sig utan tre av nyckelspelarna från förra säsongen – och det handlar om en spelare i varje lagdel. Målvakten Roman Will, som hade fjärde bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i ligan, spelar numera i Traktor Tjeljabinsk. Backen Kodie Curran, som slutade tvåa i SHL:s poängliga och enligt många var hela ligans bäste spelare, har skrivit NHL-kontrakt med Anaheim Ducks. Lägg därtill centern Ted Brithén, som snittade över en poäng per match, som har gått till schweiziska SC Bern. Men utöver ovan nämnda trio har Rögle fått behålla stommen från i fjol.

– Fokus under silly season har legat på kontinuitet, att förlänga med nyckelspelare och det har klubben lyckats med i ganska hög utsträckning. Att Will, Curran och Brithén skulle försvinna var klart redan under förra säsongen, men sedan stannade förlusterna där. Resten har de lyckats behålla. Känslan är att de har snickrat på en stomme av spelare som börjar bli väldigt stark. Många spelare är i rätt ålder, är från trakten och har rätt karaktär, säger Daniel Rooth.

Inte värvat någon center

Han syftar exempelvis på spelare som Daniel Zaar, Mattias Sjögren, Niklas Hansson, Dennis Everberg och Leon Bristedt. Men frågan är hur stor luckan efter Will, Curran och Brithén kommer att bli?

– Ska man vara raljant har försäsongen handlat lite om att inte ersätta gigantiska stjärnor. De sa själva att Curran inte går att ersätta och de har inte ens försökt. De resonerar att de ska spridda ut det ansvaret på några olika backar, däribland Lucas Ekeståhl Jonsson, Niklas Hansson och Samuel Johannesson. Ted Brithén är inte heller ersatt för de har inte plockat in någon ny center. Kan det starka kollektivet hålla sig flytande trots de tunga tappen?

Vad tror du?

– I stor utsträckning tror jag det. Sedan är det väl några frågetecken. Målvaktssidan känns åtminstone så här långt lite svagare. Roman Will växte ut till en av ligans bästa målvakter förra säsongen och det är rätt stora skor som Johan Gustafsson ska fylla. Han har sett lite skakig ut på försäsongen. Jag tror att Rögle tror stenhårt på Christoffer Rifalk som etta, säger Rooth och fortsätter:

– Frågetecken två handlar om centersidan där Ted Brithén inte är ersatt och Mattias Sjögren rehabar en opererad höft, men de hoppas att han ska kunna spela premiären. Just nu har de två renodlade centrar i truppen, Anton Bengtsson och Simon Ryfors, säger Daniel Rooth.

Stor konkurrens bland ytterforwards

Om centersidan får benämndas som lite osäker ser det desto bättre ut på kanterna. Den redan starka ytterforwardsbesättningen har klubben till den här säsongen förstärkt med fyra spelare – Adam Tambellini, Brady Ferguson, Olli Palola samt Oilerslånet Raphaël Lavoie.

– Ytterforwardssidan är kanske SHL:s bredaste och spetsigaste. Där har de en otroligt konkurrens. Där kommer det att bli bra spelare utanför laget, säger sportchefen på Helsingborgs Dagblad.

Är det någon speciell du tror kommer att ta extra kliv i år?

– Jag tror att Leon Bristedt kan gå en match om att vinna poängligan i SHL. Han har lyfts upp som en av kaptener och är superviktig för laget, säger Daniel Rooth.

Är det något av nyförvärven på forwardssidan som du ha imponerats extra av under försäsongen?

– Mer frågetecken än utropstecken så här långt. I skrivande stund har Rögle förlorat tre av fyra matcher och ingen av nyförvärven har briljerat ännu. Det läser jag i och för sig inte in särskilt mycket i, då alla är i någon slags anpassningsfas till ett högre tempo eller större is.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Rögle i år?

– Som vi varit inne på finns det några frågor som man väntar svar på. Jag tror att de är på kurs mot en plats bland topp-6 i alla fall. Den stabiliteten, kontinuiteten och grundstyrkan finns där. De nya spelarna kanske avgör om laget blir trea eller sexa, säger Daniel Rooth.

Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad, tippar Rögles...

...placering i grundserien: ”Femma.”

...poängkung: ”Leon Bristedt.”

...viktigaste spelare: ”Niklas Hansson.”

...överraskning: ”Christoffer Rifalk.”

...bästa nyförvärv: ”Svårt, men jag sätter Olli Palola där.”