Skellefteå AIK är seriesegrare i SHL 2013/2014

8 mars 2014 18:50

Skellefteå AIK är seriesegrare i SHL för andra året i följd och för tredje gången i historien. När tre omgångar återstod av serien hade Skellefteå AIK samlat ointagliga 110 poäng och redan då stod det klart att laget vunnit äran, SHL:s seriesegrarpris, 1 miljon kronor till klubben samt en personlig gåva till samtliga spelare. När samtliga 55 omgångar nu är färdigspelade av SHL 2013/2014 kan vi konstatera att seriesegrarna samlade totalt 111 poäng. ”Föreningen är stolt över att för andra säsongen i rad vunnit SHL”, säger Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson.


SHL 2013/2014 har bjudit på mängder av fantastiska matcher och i flera av de mest framstående kamperna har den gemensamma nämnaren varit seriesegrarna Skellefteå AIK. För precis som under den förra säsongen är laget från Västerbotten det lag som plockat flest segrar samt förlorat minst antal matcher av samtliga lag. Skellefteå har även gjort flest mål framåt, har den överlägset bästa plus/minus-statistiken och är seriens bästa lag både på hemma- och bortaplan.

Tittar vi till de mest framgångsrika lagen någonsin vad det gäller poäng under en säsong toppar Färjestad när de säsongen 2001/2002 plockade hela 118 poäng, vilket är gällande rekord. Under den förra säsongen samlade Skellefteå AIK ihop 114 poäng.

– En enormt stark prestation av Skellefteå AIK att vinna SHL två säsonger i rad, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL, och fortsätter:

– Det visar att den inslagna väg klubben valt, att fortsätta lagbygget med en bra balans mellan erfarna och yngre spelare som också är individuellt skickliga, slagit väl ut. Ett kvitto på framgången är också att Jimmie Ericsson spelade för landslaget i OS.

Tredje seriesegern i historien

Titeln som seriesegrare är Skellefteå AIK:s tredje i historien då den första titeln bärgades säsongen 1980/1981 och den andra säsongen 2012/2013. Skellefteå AIK blir med sin andra raka serieseger det blott femte laget i historien som tar två eller fler seriesegrar i följd. Bäst i den kategorin är Färjestad BK och Djurgårdens IF som med två "back to back"-segrar vardera är de enda lagen som lyckats med den bedriften.

– Föreningen är stolt över att för andra säsongen i rad vunnit SHL och kvalificerat sig för kvartsfinalsspel och spel i CHL. Vi är otroligt peppade och inspirerade att ge oss ut i Europa och tävla emot de bästa europiska klubblagen kommande säsong, säger Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson och avslutar:

– Men först av allt ska vi försvara vårt SM-guld från föregående säsong.

SHL:s VD Jörgen Lindgren kommer att dela ut SHL:s seriesegrarpris samt prischecken på 1 miljon kronor i samband med kvartsfinal nummer ett den 15/3 i Skellefteå Kraft Arena.