Linus Ullmark - SHL:s bästa målvakt sett till räddningsprocent

8 mars 2014 19:34

När SHL nu kan summeras kan vi se att seriens bästa målvakt återfinns i MODO Hockey. Med en räddningsprocent på 93,14 % över 35 spelade matcher är Linus Ullmark den målvakt med bäst statistik. Vi djupdyker här i all tänkbar målvaktsstatistik från säsongens 330 matcher som var SHL 2013/2014.


Med 964 stycken räddningar och en räddningsprocent på 93,14 % är MODO Hockeys målvakt Linus Ullmark i topp av statistiken då det gäller räddningsprocent när SHL 2013/2014 nu kan summeras. Ullmark har vaktat kassen i 35 av lagets 55 matcher den här säsongen.

"Bra för självförtroendet"

I en tidigare intervju på SHL.se berättade MODO Hockeys måvaktstränare Maciej Szwoch om synen på statistik hos MODO-målvakterna Linus Ullmark och Anton Forsberg:

– Det är jättekul att MODO Hockeys målvakter toppar statistiken över bäst räddningsprocent, men det är inte den viktigaste statistiken för oss då vi främst tittar på antalet segrar. Men självklart är det är bra för självförtroendet att målvakterna får se sig själv i toppen av listor.

Luleå Hockeys David Rautio har bäst GAA

Målvakter kan mätas på flera sätt där antalet segrar under säsongen toppas av Leksands IF:s Oscar Alsenfelt som vann 24 av 46 matcher där han vaktade kassen. Alsenfelt är även den målvakt som motat flest antal skott när han räddade inte mindre än 1369 skott under SHL 2013/2014.

Luleå Hockeys David Rautio har lägst insläppta mål i snitt per match i SHL och landade på 1,78 i insläppta mål i snitt per match. Gustaf Wesslau är målvakten som spelat i flest matcher den här säsongen när han stått mellan stolparna i 48 av HV71:s 55 matcher den här säsongen.

Svensson och "PW" - SHL:s största nollor

En statistik som har hög status för både målvakter och lag är antalet hållna nollor, med andra ord matcher där laget inte släppt in ett enda mål. Den statistiken toppas av Skellefteå AIK:s Markus Svensson och Färjestad BK:s Fredrik Pettersson-Wentzel som båda höll nollan fem gånger under säsongen. Svensson höll fem nollor på 35 matcher medan Pettersson-Wentzel höll fem nollor på 37 matcher.