"Finns ett par intressanta nyförvärv"

2 september 2021 11:00
Lagpresentation

Med bröderna Abbott vid rodret har Rögle tagit kliv för varje säsong. I våras räckte det till silver, men till den här säsongen har Ängelholmslaget tappat flera tongivande spelare ur finallaget. ”Med tanke på att det är rätt mycket nytt kanske det hackar lite i början, men jag tror ändå Rögle ska kunna ligga topp-3, topp-4 den här säsongen”, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.


Under säsongen 2017/18 valde Rögle BK att anställa Cam Abbott som huvudtränare för SHL-laget samt göra hans tvillingbror Chris Abbott till sportchef. Två beslut klubben aldrig har ångrat. För sedan de kanadensiska brödernas inträde har Rögle gjort en stabil klättring mot toppen av SHL. Ängelholmslaget hade räddat sig kvar via kval säsongen innan Abbotts kom. Därefter har klubben följande placeringar i grundserien: 11-9-3-2. Fjolåret blev historiskt bra när Rögle följde upp andraplatsen i grundserien med att ta sig hela vägen till final. Framgångens baksida är att många av nyckelspelarna har lämnat för andra klubbar under våren och sommaren.

– Svårbedömt läge kring Rögle. De har tappat flera toppspelare och en hel del nya spelare har kommit in. Det är många frågetecken, men det känns inte som att Rögle går mot en katastrofsäsong. Sedan Abbotts kom har de höjt sig för varje säsong och det återstår att se om laget lyckas med det ytterligare en gång, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.

Vilka frågetecken är det du tänker på?

– Sex av de åtta bästa poängplockarna förra säsongen är inte kvar. Framförallt är det otroligt bärande backar som har lämnat. De har tappat Hansson, Gelinas och Seider. Det var spelarna som snittade över 20 minuter per match förra säsongen. I stället har Rögle värvat Tony Sund och Ryan McKiernan. Enkel matematik är att backsidan är lagdelen med störst frågetecken. För Rögle vill det till att Sund och McKiernan är så bra som de tror. Det vill nog också till att någon av Lucas Ekeståhl Jonsson, Samuel Johannesson eller William Wallinder gör en jätteresa och utvecklas enormt. Såvida de inte värvar ytterligare en back, och jag skulle inte ramla av stolen ifall de gör det, säger Daniel Rooth.

"Där borde det finnas en uppsida"

Som Rooth är inne på har Rögle till den här säsongen tappat ettan (Daniel Zaar), tvåan (Simon Ryfors), trean (Éric Gelinas), sexan (Moritz Seider), sjuan (Olli Palola) samt åttan (Niklas Hansson) i den interna poängligan förra säsongen. Tillsammans gjorde dessa sex spelare över 200 poäng i fjol.

– Jag tror inte att klubben ligger sömnlös över forwardssidan. Där finns många uppsidor tycker jag. Adam Tambellini gjorde en stark säsong i fjol. Jag tror att han kan vara en kandidat att vinna hela poängligan. Mattias Sjögren gjorde ett jättebra slutspel och Leon Bristedt är frisk igen efter coronan förra säsongen. Du har även Ted Brithén som inte riktigt gick att känna igen i slutspelet. Där borde det finnas en uppsida. Dessutom finns ett par intressanta nyförvärv, som Tyler Kelleher. Han är kanske den forward som det har lyst mest om under försäsongen. Det ska bli intressant att se honom i ett lag som har pucken lite mer och där han kanske kan få lite större offensiva friheter, säger Daniel Rooth.

Precis som forwardssidan tycker Rooth att Rögle är har det gott ställt på målvaktsfronten.

– Jag tycker det ser ut som en perfekt kombination. Christoffer Rifalk har etablerat sig som en målvakt av hög SHL-klass. Calle Clang är en av landets största talanger och har dessutom varit i Rögle i fem år och är bekant med stad och klubb. I mitt huvud känns det som att det blir en 70-30-uppdelning. En bra och fortfarande ung målvakt (Rifalk) som backas upp av en stor talang (Clang). Målvaktssidan känns som ett utropstecken, säger Rooth.

Vad ser du som Rögles största styrka den här säsongen?

– Röglemodellen eller Abbottmodellen eller vad vi ska kalla det. De är skickliga på att hitta rätt spelare och få utveckling på dem. Det är många spelare som tar stora kliv framåt i klubben. Det finns en enorm tydlighet och det borgar för någon slags kontinuet även om det är en hel del nytt i laget, säger Daniel Rooth.

Tre nya i ledarstaben

Det är inte bara på spelarfronten som det har hänt saker till den här säsongen. På ledarsidan har Hampus Sjöström klivit in som assisterande GM, Peter Hirsch är ny målvaktstränare och David Printz har ersatt Cory Murphy som assisterande tränare.

– Med tanke på att det är rätt mycket nytt kanske det hackar lite i början, men jag tror ändå att Rögle ska kunna ligga topp-3, topp-4 den här säsongen, avslutar Daniel Rooth.