Matchguider: Starkare Holmqvist kvitt smärtorna

17 november 2011 17:00

Andreas Holmqvist är tillbaka på allvar efter ett diskbråck. Med fullt matchtempo i kroppen och ingen smärta i benen hoppas den offensive backen att Djurgården kan ta med sig spelet från 5-1-segern mot Färjestad när laget möter Växjö Lakers i VIDA Arena på fredag. Hockeyligan.se tog sig ett snack med 30-åringen.


Det har varit himmel och helvete för Djurgården den här veckan. Minst sagt. Förlusten mot AIK (0-5) sved givetvis och det var ett märkbart revanschsuget lag som klev ut på Hovet i onsdags och besegrade Färjestad med 5-1.

Andreas Holmqvist är inte sen med att dra just derbyreferensen när han sammanfattar matchen.

– Vi ville inte torska igen efter femnoll-torsken sist. Det tog ju tio minuter innan vi kom igång sist, och vi sa till varandra att det inte skulle få hända igen. Man ser direkt på inställningen hos grabbarna i de första bytena att alla kommer att vara bra. Jag tycker vi spelar riktigt bra som lag och alla kämpar något oerhört, säger backen till Hockeyligan.se.

Varför ser det ut så mot Färjestad och inte i derbyt?
- Jag vet inte... "Gnaget" kom ut hårt, som vi gjorde nu. Vi borde inte bli överraskade för de brukar komma ut så hårt, men vi var inte där helt enkelt. Tyvärr.

Ni skapar ändå många chanser i derbyt.
- Absolut, vi skjuter 48 skott på mål och 24 utanför så det är fullt med chanser. Deras målvakt stod lite på huvudet där och vi fick inte in puckarna. Det rann iväg lite för mycket till slut.

Var ni sugna på att "betala tillbaka" fansen nu mot Färjestad?
- Verkligen. Nu tycker jag vi visar att vi kan spela riktigt bra hockey och att vi är ett lag att räkna med. Fortsätter vi spela så här så kommer vi att klättra högt i tabellen.

Tillbaka efter diskbråck

Det har annars varit en strulig säsongsinledning för Holmqvist som plågats av ett diskbråck långt ner i ryggen som tryckt på nerven och gjort att känseln i benen bitvis har försvunnit. Smärtan som det medfört har gjort att 30-åringen inte kunnat spela mer än nio matcher i Elitserien.

Men nu är han tillbaka - i alla avseenden.

– Vi har ett riktigt bra rehab-team och nu känns det bättre än aldrig, säger "Honken" med ett leende.

– Jag känner ingen smärta nu, ingenting, och jag känner mig riktigt stark. Jag har tränat mycket rygg, mage och bål och har blivit stabil på isen också.

Är det svårt att komma in i matchtempot igen?
- Det var mest de två första matcherna för min del. Nu kände jag att jag hann med helt och kunde gå in i närkamper - jag kunde smälla på och vinna puckar. Det känns jäkligt bra.

"Jag vet att jag kan hitta lösningar i powerplay"

Med tanke på Holmqvists spetsegenskaper i powerplay är just den spelformen högst relevant att diskutera med den 30-årige stockholmaren. Djurgården ligger på delad nionde plats i pp-tabellen med en effektivitetsprocent på 14,10.

– Vi måste väl upp där, konstaterar backen.

– Men det handlar mest om att vi måste bli lite mer samspelta. Vi hade några bra chanser mot Färjestad tycker jag, båda femmorna, men det är klart att vi kan bli bättre där.

Du är en uttalad pp-back. Känner du någon press att komma in och "frälsa" saker och ting?
- Nä, det gör jag väl inte. Jag vet att jag är duktig i powerplay och att jag hittar lösningar och så, det är mer det jag ska göra. Jag behöver kanske inte gå in och panga in mål hela tiden utan mer lägga passningar och skjuta mycket för att få till returer och så.

– Men det tar lite tid att komma in i det spelet också eftersom man har varit borta. Fast det har känts bra på träningar och på matcherna också nu tycker jag.

"Kul att det är tätt mellan matcherna"

Nästa chans att slipa på powerplay-spelet får DIF redan på fredag kväll då laget åker till Växjö för match mot Lakers, som man besegrade med 2-1 i en tät match tidigare under säsongen. Tätt mellan givarna, då 08:orna matchar måndag, onsdag och fredag den här veckan.

– Kul att det är tätt. Det är jobbigt att vänta flera dagar innan man spelar igen, nu har vi ett bra tempo som vi tar med oss mot Växjö, som är bra på hemmaplan. Ska bli jäkligt kul att få spela i den hallen, det är bra drag där har jag hört.

Finns det något som ni INTE är nöjda med i matchen mot Färjestad?
- Nej, det tycker jag inte. Vi hade riktigt bra fart under benen och fötterna. Nu måste vi påminna varandra om att jobba hundra procent hela tiden.

Inga hemligheter?
- Nej, man kan inte fuska, då skulle det inte funka. Det finns inga genvägar. Vi ska åka ner till Växjö och spela som vi gjorde mot Färjestad. Sen får vi se om dom är med på det eller inte...

Blir det bra drag?
- Det tror jag. Det är alltid skönt att slå ett hemmalag, säger Holmqvist med ett leende.

Fredagens övriga matcher är:

Brynäs Färjestad
Frölunda - Skellefteå

Följ matcherna via Elitserien Arena

Fredagens matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".