AIK:s målvaktshjälte: "Största jag varit med om"

16 februari 2012 23:20

När han deltog på matchvärmningen i förmiddags visste han inte vad som väntade. Men när AIK:s 19-årige målvakt Niklas Lundström sitter på en stol i den mixade zonen och pustar ut efter segern mot Djurgården gör han det som derbyhjälte. "Det här är nog det största jag varit med om", säger AIK:s oväntade målvaktsfantom efter en omtumlande dag.


Det är något speciellt med AIK, 08-derbyn och oväntade målvaktshjältar. När AIK vann med 5-0 i säsongens andra derby var det Markus Svensson som spikade igen och höll nollan - i kväll var det Niklas Lundströms tur.

Junioren som hade blott en elitseriematch på sitt samvete inför torsdagen ersatte Viktor Fasth och Markus Svensson med den äran. Eller vad sägs om 37 räddade skott och bara ett insläppt mål?

– Det är grymt kul. En dröm. Nog det största jag varit med om, säger Niklas Lundström efter segern.

Det är en trött målvakt som möter pressen. Till skillnad från övriga aktörer sitter han på en stol och pustar tungt mellan meningarna. Men glad, det finns ingen som helst tvekan om att han är.

– Sjukt kul. Jag tänkte inte så mycket utan gjorde bara som jag brukar, att ta en puck i taget. Jag får grym hjälp av laget. Alla täcker skott och alla peppar mig, det är en grym laginsats. Vi gjorde en ganska dålig förstaperiod men sen fick vi två mål i andra där.

– Jag tror att jag kommer vara extremt glad i kväll. Sen får man försöka sova och sen är det träning i morgon.

Närmast väntar Linköping för AIK som just nu har tunga skador på just målvaktsposten. Hur Lundström matchas i fortsättningen återstår därmed att se.

– Jag har ingen aning. Det är upp till tränarna. Vi får se hur det är med Markus och Viktor, konstaterar Lundström innan han får frågan om han inte är värd en egen träningströja (som visar nummer 37, till skillnad från matchnumret 35).

– Ja, det här är ju min J20-tröja...

Ett tydligt tecken på att det är en ovan och oväntad hjälte som sitter där.