Timråiterna överens: Försvarsspelet är nyckeln

26 mars 2012 16:20

Uträknade på förhand av många, men nu toppar Timrå Kvalserien och har skaffat sig ett gyllene läge inför tisdagens omgång då serien vänder och Djurgården gästar E.ON Arena. Hockeyligan.se sökte en förklaring och fick samma svar från två av huvudaktörerna: "Försvarsspelet".


– Vi har skärpt till oss från Elitserien och släpper inte till lika många två-mot-ettor och tre-mot-tvåor som tidigare, förklarar målvakten Joakim Lundström.

– Vi ska fortsätta spela enkelt och inte bjuda motståndarna på två-mot-ettor och tre-mot-tvåor. Det har vi gjort skitbra, upprepar lagkaptenen Elias Granath oberoende av Lundströms ord.

Försvarsspelet. Det som under perioder läckte rejält i Elitserien har tätats till och när laget nu tar tillvara på sina chanser framåt, blir medelpadingarna ett mycket svårslaget ishockeylag. Målvakten Joakim Lundström igen:

– Man får bra koll på lägena och man vet varifrån skotten kommer för det mesta. Det är ingen skillnad avslutsmässigt jämfört med Elitserien utan det är mer att vi har skärpt till oss, säger han och fortsätter:

– Vi var väldigt tydliga inför de tre sista matcherna i Elitserien och inför Kvalserien på hur vi skulle ändra vårt styrspel så att vi inte skulle gå bort oss.

"Förhoppningvis kan vi jobba ner dem igen"

Elias Granath är inne på samma linje. Som lagkapten har han fått stå längst fram i ledet och förklara förluster under Elitserien, men nu andas hela Timrå optimism. Och spelarna är väl medvetna om vilken ödmjukhet som krävs för att fortsätta på vinnarspåret.

– Det kan vända fort, det har jag varit med om förr. Nu är det bara att att försöka gå ut på samma sätt och förhoppningsvis jobba ner dem (Djurgården) igen, säger han.

För än återstår som bekant fem matcher. Serien vänder och Timå blir ett jagat villebråd för i stort sett samtliga lag, även om Örebros uppförsbacke är betydligt brantare än de övrigas. Elias Granath var mycket nöjd med laginsatsen mot Djurgården på Hovet i lördags och predikar ett liknande spel i fortsättningen.

– Vi ska fortsätta spela det enkla spelet och inte bjuda motståndarna på två-mot-ettor och tre-mot -tvåor. Det tycker jag att vi gör skitbra. Vi går inte bort oss, och då kommer chanserna när matcherna står och väger. Att hålla sig på rätt sida hela tiden och inte ge motståndarna några gratischanser är en viktig detalj som vi gjort bra och som vi ska fortsätta med.

Supportrarna spelar en viktig roll

"Vi är Timrå och vi ger aldrig upp" är en devis som Timrås supportrar ofta använt sig av under säsongen. Stödet under Kvalserien har varit mycket bra och nu på tisdag får fansen chansen att se sitt lag på hemmaplan igen efter två raka bortamatcher. Elias Granath var imponerad över stödet på Hovet senast.

– Dom är med oss i vått och torrt och har varit det hela säsongen. Vi har ett jäkligt bra stöd, och det är skitkul. Det betyder otroligt mycket, speciellt i en sån match då man verkligen känner att man inte är ensam där ute.

Även Joakim Lundström lyfter fram publikstödet som en viktig ingrediens när han blickar framåt mot tisdagens match.

– Jag tror att vi kommer spela bättre på hemmaplan. Nu ska jag inte säga något eftersom vi hade ett fantastiskt stöd på bortaplan också - fantastiskt kul och roligt att spela inför klacken! - men på hemmaplan har vi varit jättestarka på slutet. Förhoppningsvis kan vi mala ner dem.

Peka på en nyckel de avslutande fem matcherna.
- Försvarsspelet. Om vi kan fortsätta med samma försvarsspel som vi spelat hittills så ska vi fixa det här.

Tisdagens match blir en liten nyckelmatch...
- Jag tycker alla jäkla matcher är nyckelmatcher!

Tabellen:

1 Timrå IK 5 3 0 2 0 + 7 (16-9) 13
2 Rögle 5 3 2 0 0 + 3 (15-12) 9
3 BIK Karlskoga 5 2 0 0 2 0 (12-12) 9
4 Djurgårdens IF 5 1 2 0 1 0 (13-13) 6
5 Leksands IF 5 1 2 1 1 -4 (9-13) 6
6 Örebro Hockey 5 0 4 1 0 -6 (9-15) 2