"Är upp till bevis för många i föreningen”

19 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Tre säsonger i rad har Linköping missat slutspel. Nu har de stärkt upp på målvaktssidan, anställt en nygammal tränare och satsat på hemvändande nyförvärv, men frågan är om det kommer att räcka för att få spela slutspel för första gången på fyra år? "Det är upp till bevis för många i föreningen just nu", säger Per Bergsten, hockeyreporter på Corren.


Säsongen 2017/18 åkte Linköping ut i kvartsfinal mot Djurgården, men det är senast östgötarna slutade topp-10 i grundserien. Därefter har de slutat tolva, elva och i fjol landade de till slut på en tolfte plats. De såg länge ut att vara på väg mot kvalspel, men tack vare en bra avslutning räddade de kontraktet. Den som kommer att leda laget den här säsongen är Klas Östman. Förra säsongen var han assisterande tränare i det schweiziska mästarlaget EV Zug och det här blir Östmans tredje sejour som tränare i Linköping, men det är första gången han har huvudansvaret i a-laget.

– Jag tycker att Klas Östman skulle ha fått jobbet redan när Dan Tangnes försvann (2018). Man ska ha respekt för att Östman inte har varit huvudtränare i seniorsammanhang, men jag tror att han är rätt person för LHC just nu. De behöver lite lugn och ro, säger Per Bergsten, som bevakar Linköping HC för Corren.

Om du utvecklar det, varför tror du Linköping behöver mer ”lugn och ro”?

– Det har varit ett par stökiga säsonger. Det har börjat illa, man har fått jaga och det har varit lite tränarbyten. Det känns som att spelarna tycker att det är lite mer harmoniskt nu. De gör det mer tillsammans nu tror jag. Östman kommer trycka mycket på laget och under de första matcherna har det varit mycket snack om att våga misslyckas. Det blir en av Östmans viktigaste delar, att få alla att slappna av och inte känna så tung press, som jag tror att många spelare har känt de senaste åren, säger Per Bergsten.

"Krävs att Persson lyckas med lagbygget"

Med Östman vid rodret och flera nya spelare tror Per Bergsten att det blir något av en nystart för laget.

– I och med att det blir stor kontrast på ledarskapet tror jag att de känns som en nystart, men det är verkligen upp till bevis. Nu krävs att Niklas Persson lyckas med sitt lagbygge. Det är upp till bevis för många i föreningen just nu, säger Per Bergsten.

Tränaren Klas Östman är långt ensam om att vara tillbaka i föreningen. Bland nyförvärven hittar vi exempelvis Eddie Larsson, Jesper Pettersson, Patrick Russel och Marcus Högberg, som alla har ett förflutet i Linköping.

– Det är ett sätt att öka lagkänslan och jag tror det kan vara en bra idé, säger Per Bergsten.

Har värvat målvakt med NHL-rutin

Den som kanske sticker ut allra mest av Linköpings värvningar är målvakten Marcus Högberg, 26. Han spelade i klubben mellan 2010 och 2017, och därefter har han spelat i Nordamerika. Totalt har det blivit 42 NHL-matcher med Ottawa Senators. Nu är det han och David Rautio som bildar målvaktspar – en duo som Bergsten tror mycket på.

– Förra säsongen var det strul på målvaktssidan. Nu har Linköping ett målvaktspar som kan vara ett av ligans bästa om Högberg får till det. Man måste börja bakifrån och med bra målvakter kan det räcka ganska långt, säger Per Bergsten.

Vad kan vi ha för förväntningar på Högberg?

– Jag tror att det kan vara tufft för honom till en början. Han kommer från en lite taskig säsong, där han inte spelade så mycket och där han var skadad en del. Men det finns kapacitet. Jag tror att han kommer att vara som bäst efter jul. Då är det tryggt att även ha Rautio, som man vet vad man får av, säger Bergsten

När det kommer till det offensiva tror Correns hockeyreporter att det mesta än en gång kommer att kretsa kring Broc Little.

– Jag funderar på om det finns tillräckligt med spets framåt utöver Broc Little. Den frågan har man ställt sig i många år och Broc Little kommer att få dra ett tungt lass även i år. Överlag ser forwardssidan lite tunn ut. De hade jättemycket skador i fjol och man har inte råd med att det blir så även i år. Man har 13 forwards och blir det någon skada på någon forward bland topp sex blir det tufft, säger Per Bergsten.

Hur långt tror du att det kommer att räcka för Linköping den här säsongen?

– Jag tror man ska ha rimliga förväntningar. Topp tio och nå slutspel för första gången på flera år är realistiskt. Mycket högre målsättning än så tycker jag inte man ska ha, säger Per Bergsten.