"Erik Forssell har inte varit rädd för att ta tuffa beslut"

31 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

”Ovisst, men spännande.” Så beskriver Arvid Marklund, sportchef på Norran, läget i Skellefteå AIK. För det har hänt en del i klubben sedan semifinalförlusten mot Rögle. Robert Ohlsson är ny huvudtränare och flera tongivande spelare från förra säsongen har lämnat. ”Den stora utmaningen för Skellefteå blir hur de ska ersätta så många bra spelare”, säger Arvid Marklund.


Skellefteå AIK hade en rätt tung start på förra säsongen, men de höjde sig ju längre säsongen led. När grundserien var färdigspelad hade Skellefteå tagit sig upp på plats fyra. De besegrade Luleå i kvartsfinal, men i semifinalen mot Rögle tog det stopp. Nu är frågan om Skellefteå kan behålla sin plats bland topp-4 i Sverige?

– Den stora utmaningen för Skellefteå blir hur de ska ersätta så många bra spelare som trots allt har lämnat, säger Arvid Marklund, sportchef på Norran, som bevakar Skellefteå AIK.

Han syftar exempelvis på landslagstrion Andreas Wingerli, Jonatan Berggren och Jesper Frödén som har skrivit NHL-kontrakt. Alla tre var bland Skellefteås fem bästa poängplockare i fjol och tillsammans gjorde de 113 poäng. Dessutom kommer stjärncentern Pär Lindholm att spela i Ak Bars Kazan den här säsongen.

– Att tappa Frödén och Berggren hade Skellefteå räknat med, men att även Winingerli och Lindholm lämnar blir kännbart. Sådana som Wingerli och Lindholm växer inte på träd. De är från bygden, har bra ledaregenskaper och rent spelmässigt håller de landslagsklass. Det känns som att Erik Forssell, Skellefteås GM, utmanas lite extra. Han har fått beröm under sin första tid som GM, men nu sätts han på prov ordentligt, säger Arvid Marklund.

"Pudas är en superprofil"

Även på backsidan har det hänt grejer. Varken Niclas Burström eller Arvid Lundberg finns med i Skellefteås trupp den här säsongen.

– Forssell har fått lite kritik för att han inte förlängde med Burström och Lundberg, som båda är från bygden. Att de inte är kvar har säkert lite med ekonomin att göra. Skellefteå har plockat in Filip Roos och Michael Kapla från allsvenskan, som är billigare lösningar. Sedan har de kvar Adam Wilsby och Oskar Nilsson, som var ett av de backpar som överraskade mest i SHL förra säsongen. Wilsby tror jag blir en toppback i SHL, särskilt nu när han får chansen i powerplay. Sedan får de tillbaka Jonathan Pudas som är en superprofil. Med Pudas får de en ledande spelare som också har ett Skellefteåhjärta, säger Arvid Marklund och tillägger:

– Erik Forssell har inte varit rädd för att ta tuffa beslut. Han har spelat med både Lundberg och Burström. Många gånger kan jag tycka att gamla spelare som blir sportchefer har en tendens att ha kvar spelare de har spelat med lite för länge. Nu säger jag inte att det hade varit fel att ha kvar Lundberg och Burström. Men det ska bli intressant att se hur det går utan dem, säger Marklund.

"Skellefteå startar på en lite lägre platå"

Det var lite om vilka spelare Skellefteå har tappat, men kvar finns trots allt en stomme med spelare från förra säsongen, exempelvis målvakten Gustaf Lindvall, backduon Oskar Nilsson och Adam Wilsby, samt forwards som Melker Karlsson, Joakim Lindström, Oscar Möller, Rickard Hugg och Jonathan Johnson. Bland nyförvärven hittar vi ovan nämnda backtrio Jonathan Pudas, Michael Kapla samt Filip Roos, den talangfulle forwarden Linus Karlsson, som gjorde 20 mål i BIK Karlskoga förra säsongen, den meriterade tyska duon Tom Kühnhackl och Stefan Loibl samt Adam Mascherin.

– Just nu startar Skellefteå AIK på en lite lägre platå än vad de var på i slutet av förra säsongen. Alla spelare som lämnade var i stort sett landslagsspelare och det är inget man bara gräver fram. Med det sagt har det kommit in jäkligt spännande spelare. Linus Karlsson har öst in poäng, är 21 år och är en stor avig rightare. Han kan bli en ny Jesper Frödén, som kommer från allsvenskan och gör det väldigt bra i SHL. Mascherin är 23 år och vill uppåt. Även om tyskarna är meriterade är de i bra åldrar (25 respektive 29 år). Det är inte så att det är några avdankade spelare som Skellefteå har plockat in, säger Arvid Marklund.

En annan stor förändring för Skellefteå är att de har en ny huvudtränare. De har anställt Robert Ohlsson, 46, som efter fem år i Djurgården nu flyttar till Västerbotten. Vilket också betyder att de återigen har en huvudtränare. Förra året delade Stefan Klockare, Andreas Falk samt Stefan Hedlund på huvudansvaret. Ur den trion är endast Andreas Falk kvar. Han är assisterande tränare tillsammans med Pierre Johnsson.

– Robert Ohlsson är en bra tränare och det ska bli spännande att se hur han ska sätta sin prägel på Skellefteå. Man märker på försäsongen att de redan har satt stort fokus på powerplay. Det är annars något de har väntat med att träna på tidigare år. Jag tycker också det ska bli intressant att se om det blir en tydligare matchning nu. I fjol jobbade ledarna mycket med att ge formationerna förtroende och de gjorde väldigt sällan om i kedjorna, säger Arvid Marklund.

"Passar Skellefteå att slå underifrån"

Utöver powerplay lyfter Arvid Marklund fram ytterligare två punkter som Skellefteå behöver förbättra jämfört med förra säsongen.

– Fysiskt var Skellefteå svagare än både Luleå och Rögle. De behöver bli starkare runt båda kassarna. Det vet jag att de har pratat om. Sedan vill de starta säsongen bättre. Två år i rad har de startat rätt dåligt för att sedan vara riktigt bra efter jul. Nu vill de komma igång direkt från start. Räknar vi in ett bättre powerplay är det dessa tre grejer som jag vet att Skellefteå har tryckt på inför säsongen, säger Arvid Marklund

Vad tycker du att vi kan ha för förväntningar på Skellefteå?

– Innan de sista tappen, Pär Lindholm, Andreas Wingerli och Arvid Söderblom, kändes det som att de hade något väldigt bra på gång. Nästan att Skellefteå var på väg att bli en guldkandidat. Sedan var det några klubbval som gick åt fel håll ur Skellefteåögon sett. Potentiella hemvändare, som Oscar Lindberg, valde att skriva på för andra klubbar samtidigt som några spelare lämnade Skellefteå. I somras var det nog många Skellefteåsupportrar som hade en rätt dålig känsla, men nu när de har sett nyförvärven tror jag att många har fått upp hoppet. Jag tror inte att Skellefteå är ett guldlag just nu. Det finns en del andra lag som är starkare, men jag tror det passar Skellefteå rätt bra att slå underifrån. Överlag kan man säga att det känns lite ovisst kring Skellefteå, men väldigt spännande, säger Arvid Marklund.