Stenqvist: "Pressen att leverera passade mig bra"

26 augusti 2022 15:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Jakob Stenqvist, 24, som efter tre starka år utomlands hoppas kunna hjälpa Timrå att ta nästa kliv. Här berättar han om pressen som lyfte honom i Finland, året i KHL samt vem som är den bäste golfspelaren i Timrå.


Till skillnad från de flesta andra spelarna vi lär känna i den här intervjuserien har Jakob Stenqvist redan gjort sin SHL-debut. Under säsongen 2017/18 spelade han två matcher i ligan med Frölunda, men resten av den säsongen tillbringade han på lån i allsvenska Björklöven.

– Första SHL-matchen var Linköping borta. Jag kommer inte ihåg så mycket mer än att jag gjorde två matcher, säger den 24-årige backen.

Sedan SHL-debuten har Stenqvists karriär fortsatt att gå uppåt. Efter två starka säsonger i Björklöven hörde Ässät av sig och det blev en flytt till vårt östra grannland för Morasonen.

– Att testa på något nytt var bra och precis som i Björklöven fick jag ta lite mer ansvar. Att komma in som import och ha lite press på mig gjorde mig gott, säger han.

På vilket sätt hjälpte det dig?

– Vet inte, men bara pressen att måsta leverera passade mig bra. Att få en liten spark i rumpan kanske, säger han och skrattar.

Vem sparkar dig i rumpan den här säsongen?

– Jag försöker att göra det själv så gott det går. Sedan har vi folk i laget som tar ansvar och pushar. Vi hjälper varandra, men det är upp till mig själv att göra det, säger Stenqvist.

Från sin backplats noterades han för 32 poäng under sin första säsong i Finland och följde upp det med 39 poäng säsongen därpå. En leverans som gav honom ett kontrakt med Severstal Cherepovets i KHL under förra säsongen.

– Otroligt kul att få chansen där. Det var inget att tveka på när det dök upp. Jättekul att få vara där och jag tycker det gick bra, säger han.

Hur upplevde du din säsong i KHL?

– Kul. Det var mycket frihet under ansvar, i alla fall där jag var. Jag fick ta mycket ansvar kring fysbiten och sådana grejer. Det var mycket matcher och mycket resor. Man fick möta många bra spelare och många bra lag, säger han.

Var det någon av motståndarna som imponerade extra mycket på dig?

– Vi mötte Dynamo Moskva i slutspelet Vadim Shipachev var riktigt duktig. Om man ska lyfta fram en svensk vill jag nämna Oskar Lindberg. Han var tuff att möta och väldigt skicklig, säger Jakob Stenqvist, som gjorde 18 poäng på 31 KHL-matcher.

"Blir en liten nystart"

Med det var han den back i laget som snittade näst mest poäng, och med tre starka säsonger utomlands i ryggen kan man tänka sig att han kommer till SHL och Timrå fullproppad med självförtroende?

– Jag försöker. Samtidigt är det en ny liga i ett nygammalt land. Det blir en liten nystart. Vad man har gjort innan spelar ingen större roll. Vi i Timrå ska försöka ta nästa steg och jag ska göra allt jag kan för att bidra till det, säger Stenqvist.

När SHL.se får tag i honom har han precis avslutat en golfrunda med lagkamraterna Jeremy Boyce och Albin Lundin samt den tidigare Timråspelaren Jonathan Dahlén.

– Just i dag gick det inte alls bra, men jag försöker spela så mycket som möjligt. Det blir några gånger veckan. Tre rundor i veckan försöker jag hinna med, men när säsongen börjat blir det mindre golf, säger Stenqvist.

Vad har du för handicap?

– 13,5. Det är väl godkänt.

Vem i laget är bäst på golf?

– Vi är ganska många i laget som lirar, vilket är kul. Jag skulle säga att Per Svensson är bäst. Han är riktigt duktig, säger Stenqvist.

Att det blev just Timrå för Stenqvist beror mycket på att han gillar den satsning som klubben håller på att göra, då de har lyckats få hem flera namnstarka hemvändare (Anton Lander, Emil Pettersson och Anton Wedin) samt kryddat det med ytterligare några intressanta värvningar (exempelvis Elmeri Eronen och Nick Halloran).

– Timrå vill ta ett steg upp och det känns väldigt seriöst. Sedan har klubben gjort bra värvningar till den här säsongen. Något bra är på gång och det känns som att det passar mig bra. När Timrå kom med sitt förslag var det inget att fundera på, säger 24-åringen.

Pratade med Emil Pettersson

Innan Stenqvist skrev på för Timrå pratade han med Emil Pettersson för att få ytterligare en inblick i klubben.

– Vi mötte varandra en del förra året i Ryssland. Vi har samma agent också och han kopplade ihop oss lite, säger Stenqvist.

Vad sa Pettersson om Timrå?

– Han sa bara vad han tyckte om klubben, hur det kändes och bara surrade lite allmänt. Han frågade om jag hade några frågor. Inget jättedjupt, men det kan vara skönt att snacka med någon spelare också och inte bara ledare kring klubben, säger Stenqvist.

Än så länge är Stenqvist nöjd med sitt klubbval.

– Det känns väldigt bra. Vi har haft en bra sommarträning tillsammans och vi har en väldigt bra grupp killar. Många som har varit med tidigare och killar som kommit tillbaka och tagit stora roller. Vi börjar tugga igång nu, säger Stenqvist.