Matchguider: "Jag trivs jättebra med all istid"

25 december 2011 18:40

Efter en kortare julvila är det dags för hockey igen. Fem matcher spelas på annandagen och Hockeyligan.se pratade med Djurgårdens veteranback Daniel Tjärnqvist, som spelar mest av alla i Elitserien, inför mötet med LHC. Han efterlyser ett noggrannare DIF resten av säsongen.


Tack vare derbysegern mot AIK efter straffar klättrade Djurgården upp på slutspelsplats i Elitserien och kunde fira jul som seriesjua. Men trots att veteranbacken Daniel Tjärnqvist klassade derbyinsatsen som bra, finns det fortfarande en del att jobba på menar 35-åringen.

– Framförallt måste vi upp defensivt. Jag tycker vi släpper till alldeles för många mål som vi gjorde i derbyt. Om vi kanske kan dra ner de till hälften så har vi gjort en jäkligt bra grej. Det har varit alldeles för många dåliga beslut i egen zon och alldeles för många felpositioneringar. Spelar man bra defensivt så kommer det att bli bra offensivt också, analyserar backen.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Ibland stämmer det inte riktigt, sen kan det gå ett tag och så stämmer allt helt plötsligt. Vi har spelat bra i vissa matcher och nu på slutet har vi ändå spelat med mer energi. Jag tycker det ser bättre ut nu än vad det gjorde i början, men det finns lite grejer att jobba på.

"Vi måste bli jämnare"

På de tio senaste matcherna har Djurgården vunnit sex matcher och förlorat fyra. Det gör laget till sjunde bäst i serien under den perioden, helt i linje med den totala tabellen.

– Jag vill gärna se att vi höjer oss lite mer. Spelet har inte varit bättre än vår nuvarande tabellposition. Vi har tappat poäng i slutet av matcherna då vi har tagit dåliga beslut och vi har inte vunnit de straffslag som vi kanske borde göra för att få lite marginal ner, säger Tjärnqvist och tillägger:

– Vi har ju inte tagit två trepoängare på raken än, bara det är en gåta efter 30 matcher. Vi måste bli jämnare och stabilare. Kan vi bli det ser det bra ut tycker jag.

Trivs med att spela mycket

En snabb titt på statistiken avslöjar att Tjärnqvist spelar överlägset mest av alla spelare i Elitserien. Den 35-årige norrlänningen snittar 26 minuter och 57 sekunder, vilket är drygt tre minuter mer än MODO:s amerikanske försvarsman Freddy Meyer på andra plats.

– Jag trivs jättebra med det så jag kan inte klaga på någonting. Ju tröttare man är desto roligare är det vettu! Lite så är det. Man får se det som en liten träning i sig också att bli bättre.

Det måste ändå slita en del. Hur disponerar man tiden?
- Visst sliter det lite, men jag har ju tackat nej till landslaget och försökt träna i stället och bibehålla så att jag orkar hela säsongen ut. Jag tror att man får lägga upp det så. Det är givetvis olika från spelare till spelare - vissa kan säkert spela rakt igenom allt - men för mig har det varit ganska skönt att koppla av just i de här breaken. Speciellt mentalt. Det har varit bra för mig att stanna hemma.

Hur har det funkat spelmässigt tycker du?
- Det har varit okej. Lite segare på slutet tycker jag men jag tycker ändå det rullar på helt okej. Det började bra, sen har det trappats ner lite grann. Men jag tror det är på väg uppåt igen.

"Det kommer bli tufft"

På annandagen får 35-åringen chansen att visa det då Linköping kommer på besök. Ett Linköping som likt Djurgården krigar om de åtrovärda poängen runt strecken.

– Dom har väl inte heller spelat efter förväntningarna. Det är två lag som är ruggigt sugna på den där trepoängaren och det kommer bli tufft. Det är viktigt för bägge lagen och det kommer att bli ställningskrig det också, säger Tjärnqvist.

Annandagens övriga matcher är:

Frölunda-Timrå
Färjestad-Skellefteå
HV71-Växjö
Luleå-MODO

Följ matcherna via Elitserien Arena

Annandagens matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play. För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien.

Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.