Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

18 maj 2020 10:00
Veckans nyheter

Ny vecka, och som vanligt inleder vi den med att blicka tillbaka och gå igenom samtliga övergångar sedan förra måndagen.


Bristedt stannar

Leon Bristedt har haft en fin utveckling i Rögle – och nu är det klart att 25-åringen blir kvar i klubben. Bristedt skrev i veckan på ett nytt tvåårskontrakt.

– Jag har haft två bra år hittills i Rögle och känner att det här kapitlet med Rögle inte är avslutat på något sätt. Jag tror vi har en bra möjlighet att göra en minst lika bra grundserie och gå långt i ett slutspel nästa säsong och det är en av de främsta anledningarna till att jag stannar, säger Leon Bristedt till klubbens hemsida.

Leon Bristedt kom till Rögle 2018 och första säsongen i Ängelholm gjorde han 33 poäng på 46 matcher. Den gångna säsongen noterades han för 36 poäng på 40 matcher. Sammanlagt har han gjort elva landskamper under de två senaste säsongerna.

Guldhjälte återvänder

Robert Rosén, 32, var med och vann guld med Växjö både 2015 och 2018 – och nu är den spelskicklige centern tillbaka i Lakers. Rosen har skrivit på ett treårsavtal.

– Det känns kanon. Jag har hela tiden haft tankarna att komma tillbaka en dag och nu är den här, så jag känner mig superladdad för det, säger Rosén till klubbens hemsida.

Rosén lämnade Växjö efter guldet 2018 och har de två senaste säsongerna spelat i HK Sochi. Där har han gjort 40 respektive 24 poäng. För Rosén blir det här tolfte säsongen i Växjö och med 513 grundseriematcher är det bara Erik Josefsson som har gjort fler i klubbens historia.

Finländare till Örebro

Örebro fortsätter att stärka sin trupp inför kommande säsong. Den senaste värvningen är den finske centern Robert Leino, 27, som har skrivit på för de tre kommande säsongerna.

– Robert är en spännande spelare som vi har haft koll på under en längre tid. Vi får in en kille i en bra ålder och med sitt fina spelsinne och passningsspel kommer Robert vara en viktig pusselbit i lagbygget, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Leino gjorde 37 poäng i grundserien och tolv i slutspelet när hans HIFK vann ligaguld i Finland säsongen 2018/19. Den här säsongen spelade han i Ilves och gjorde 43 poäng, vilket är hans poängbästa notering som senior. Sammanlagt har han gjort över 360 matcher i den finska högstaligan. Det här blir första säsongen utanför Finland för den 27-årige centern.

Han blir assisterande tränare i Frölunda

Frölunda har gjort klart med en ersättare till Vitkor Stråhle som har lämnat för Brynäs, och ny assisterande tränare blir Anders Burström, 44.

Som spelare gjorde Anders Burström över 700 SHL-matcher (två säsonger i Södertälje och resten i Luleå). Han var med i Luleås guldlag 1996, då norrbottningarna besegrade just Frölunda i finalen. Mellan 2014 och 2017 var han assisterade tränare i Luleå, men nu blir det alltså Frölunda.

– Vi har fått in många ansökningar och pratat med många spännande kandidater. När vi träffade Anders klickade det. Han är noggrann, driven och har stått i ett SHL-bås förut. Han känner Roger (Rönnberg) och Kristofer (Näslund) sedan tidigare och han gillar att jobba i team, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Spelare som lämnar SHL

Fem spelare som spelade i SHL den gångna säsongen har gjort klart med en ny klubbadress i veckan. Målvakten Jacob Johansson byter Linköping mot Timrå. Backen Daniel Rahimi som de senaste säsongerna spelat i Växjö är klar för Björklöven. Även Roman Horák lämnar Växjö, men han kommer att spela i Sparta Prag. Backen Jonathan Pudas har skrivit på för KHL-klubben Jokerit. Även Joel Lassinantti kommer att spela i KHL kommande säsong. Han har gjort klart med HK Sochi.