Resultat: Brynäs till slutspel och Timrå till Kvalserien

2 mars 2013 18:58

Brynäs målvakt Johan Holmqvist ledde under lördagen gävlelaget till en 1-0-seger mot AIK och tack vare segern är de regerande mästarna nu klara för SM-slutspel. Vidare säkrade Växjö Lakers ett nytt elitseriekontrakt när man besegrade Linköping med 2-1. Lördagkvällens övriga resultat: MODO-Timrå 0-1 efter straffar, HV71-Rögle 3-1, Luleå-Färjestad 3-4 efter straffar och Frölunda-Skellefteå 2-1 efter förlängning.

MODO - Timrå

I säsongens sista västernorrlandsderby dominerade målvakterna Bernhard Starkbaum och Daniel Bellissimo i de två första perioderna, då 0-0 var resultatet efter 40 spelade minuter.

Inte heller den tredje eller den fjärde perioden bjöd på några mål och väl i den efterföljande straffläggningen blev Timrås Daniel Bellissimo, Radek Smolenak och Niklas Nordgren matchhjältar för medelpadslaget. Men segern till trots väntar nu spel i Kvalserien för Timrå.

- Jag är nöjd med att kunna vinna mot MODO och nu är det bara att ladda om för tio matcher till i Kvalserien, sa TIK:s tränare Tomas Montén till C More efter straffsegern mot länsrivalen. Något positivt för Timrå att ta med sig till Kvalserien är att man nu har vunnit sina fem senaste bortamatcher.

AIK - Brynäs

Målvakterna Johan Holmqvist och Daniel Larsson stod i centrum under de två första perioderna på Hovet. För trots 17-15 i skott till Brynäs visade resultattavlan 0-0 efter 40 minuter. Detta i en match där det räckte med en poäng för Brynäs för att säkra en plats i SM-slutspelet.

Till slut tog inte Brynäs bara en poäng, man tog alla tre. Matchens ende målskytt hette nämligen Ryan Gunderson, men den store hjälten för gävlelaget den här lördagskvällen var målvaktsveteranen Holmqvist. AIK vann skotten med 24-22, men alla tre poäng alltså till Brynäs. BIF bröt samtidigt en fem matcher lång förlustsvit på bortaplan.

- Jag bestämde mig för att mitt spel tidigare under säsongen inte var ok och jag vet vad som krävs, då jag har varit med länge, sa BIF:s matchhjälte Holmqvist om hur han har vänt svackan till kvällens storspel.

Luleå - Färjestad

Färjestad och Luleå möttes i en väldigt viktig match i striden om andraplatsen i Elitserien och det var bortalaget Färjestad som inledde bäst när Joakim Hillding satte 0-1 i mitten av den andra perioden. Men Luleås Niklas Olausson såg med sitt mål till att det stod 1-1 efter två perioder.

Målandet fortsatte sedan i den tredje perioden, där Luleås Toni Koivisto och comebackande Pavel Skrbek stod för varsitt och Färjestads Marcus Paulsson och Max Görtz nätade för karlstadlaget. Således 3-3 efter tre spelade perioder.

Efter en mållös förlängning fick matchen sedan avgöras på straffar, där målvakten Alexander Salak och hårdskjutande Magnus Nygren genom ett slagskott blev hjältar för FBK. Även Christian Berglund satte sin straff för Färjestad.

- En väldigt jämn match och otroligt starkt av oss att komma tillbaka. Man får ta i för kung och fosterland och hoppas på det bästa, sa FBK:s straffhjälte Nygren efter tvåpoängaren. Färjestad bröt samtidigt en sex matcher lång förlustsvit i Coop Norrbotten Arena.

Färjestad och Luleå delar nu tredjeplatsen i Elitserien. Faktiskt med både samma poäng och målskillnad.

Linköping - Växjö

Växjö Lakers hade siktet inställt på att säkra ett elitseriespel även den kommande säsongen och det började bra för smålandslaget, då Robert Rosén gav Växjö ledningen med 0-1 efter en vacker framspelning av den tidigare LHC-hjälten Jan Hlavac, numera alltså i Växjö.

Just Hlavac fyllde sedan på till viktiga 0-2 för Växjö. Linköping lyckades till slut spräcka Fredrik Norrenas (även han som bekant en tidigare LHC-hjälte) nolla, men Sebastian Karlssons mål blev LHC:s enda mål den här kvällen. Därmed säkrade Växjö Lakers spel i Elitserien även under 2013/2014.

- En otrolig lättnad, sa Växjös tränare Sam Hallam efter trepoängaren i Cloetta Center. Vinsten var för övrigt Växjös första seger mot Linköping den här säsongen.

HV71 - Rögle

HV71 var ute efter att stärka andraplatsen i Elitserien och tack vare mål av Dan Spang och Oscar Sundh kunde jönköpingslaget också gå in i den första pausvilan med en 2-0-ledning. David Petrasek noterades för assists på bägge målen.

Rögle kom dock tillbaka och reducerade genom Mike Iggulden och 2-1 stod sig genom hela den andra akten. Men HV71:s Marcus Nilson blev matchens siste målskytt och hans 3-1-mål säkrade tre poäng till tabelltvåan från Jönköping. Segern var också HV71:s nionde raka hemmaseger mot Rögle.

- Vi lyfter oss i den sista perioden, sa HV71:s lagkapten Davidsson efter segern. Inför tisdagens sista omgång i Elitserien har HV71 nu tre poäng ner till jagande Färjestad och Luleå.

Frölunda - Skellefteå

Seriesegrarna Skellefteå tog kommandot i Frölundaborg när Joakim Lindström satte 0-1 efter en snygg passning av Pontus Petterström. Men Frölundas Fredrik Sjöström ordnade 1-1 efter 20 minuter.

Till slut vann Skellefteå skotten med 24-19, men västerbottenslaget fick ändå lämna Göteborg med bara en poäng, då Frölundas Mathis Olimb till slut blev matchhjälte för FHC när norrmannen satte 2-1 i förlängningen.